Pulled chicken van de Big Green Egg broodje big green egg recept bge bbq weber

Pulled chicken van de Big Green Egg

door Mr. in the Kitchen

Pulled chicken van de Big Green Egg! Wat een verrassing! Iedereen kent ondertussen wel de pulled pork, waar ik zeer binnenkort ook een blog over schrijf. Maar deze variant kende ik nog niet. Omdat ik voor mijn familiedag pulled pork had gemaakt en ik twijfelde over de hoeveelheid, kwam ik uit op pulled chicken. Veel sneller klaar en met deze ketjap-sojasaus ontzettend lekker! Super mals en sappig net zoals je mag verwachten bij pulled pork. Serveer deze pulled chicken net als de pulled pork met coleslaw op een broodje. Ben jij op zoek naar een andere versie met een BBQ-rub en BBQ-saus? Kijk dan even bij deze pulled chicken!

Wat heb je nodig?

Voor de kip:

  • kippenbouten
  • peper/zout
  • rookhout (ik gebruikte hickory hout)

Voor de ketjap-sojasaus:

  • 100 ml ketjap manis
  • 2 eetlepes sojasaus
  • 3 rode pepers
  • 1 kleine ui
  • 2 limoenen
  • gember (duimgroot)
  • 3 tenen knoflook

voor de coleslaw:

  • 1/2 witte kool
  • 1 rode ui
  • 3 wortelen of koop 2 zakjes peen julienne
  • 2 rode appels
  • sap van 1 a 2 citroenen
  • bosje peterselie
  • mayonaise
  • moster

Bijpassend biertje? zoek dan even hier.

Hoe maak je deze pulled chicken van de Big Green Egg?

Steek de Big Green Egg aan en bereid deze voor om indirect te garen. Heb je een Big Green Egg? lees dan deze special. Laat de temperatuur oplopen tot 180ºC. Leg een flinke hand rookhout te weken in een bakje met water.

Terwijl de bbq warm wordt kun je alvast de ketjap-sojasaus maken. Fruit de knoflook, peper en de gember op een laag vuurtje voor een aantal minuutjes. Als het goed is gaat het nu lekker geuren. Voeg daarna de ketjap-sojasaus toe. Laat het geheel een kwartier rustig pruttelen zodat alle smaken samen kunnen komen. Zet daarna het vuur uit en laat een beetje afkoelen.

Nu kun je mooi de kippenbouten inwrijven met flink wat peper en zout. Leg deze vervolgens op de Big Green Egg. Steek in een van de dijen bij een dik stuk een temperatuurmeter. Doe de hand houtsnippers in de bbq en sluit de deksel. Hou de temperatuur op 180ºC en laat de kerntemperatuur van de kip oplopen tot 72ºC. Dit duurt ongeveer een uur.

Kijk ondertussen nog even naar je afgekoelde sausje. Voeg het sap van de 2 limoenen toe en proef. Breng op smaak met eventueel wat extra ketjap manis of sojasaus. De ketjap om het wat zoeter te maken en de sojasaus om het wat zouter te maken. Zorg dat de saus nu in balans is.

Coleslaw

Maak ook de coleslaw door de witte kool in dunne reepjes te snijden of te raspen. Snijd de ui fijn en rasp de appels en wortels. Snijd de peterselie. Meng alle ingrediënten door elkaar. Maak een soort dressing door 4 eetlepels mayonaise en een halve eetlepel mosterd te mengen. Proef even of dit lekker is en voeg indien nodig wat extra mayonaise danwel mosterd toe. Breng verder op smaak met peper en zout. Meng met de salade.

Als de kip de kerntemperatuur heeft bereikt leg je deze in een braadslee of een pan om af te koelen. Als de bouten afgekoeld zijn, kun je de kip gaan plukken. Doe dit met je handen of 2 vorken. Zorg ervoor dat je de zeentjes weg haalt. Ook een flink deel van het vel kun je weghalen. Toch vind ik dit wel enorm veel smaak hebben dus ik heb misschien 50% weggelaten.

Maak de geplukte kip af door deze aan te maken met de ketjap-sojasaus. Serveer de kip op een broodje met de coleslaw en een dot ketjap-sojasaus.

Eet smakelijk!

 

Deze recepten zijn ook lekker!

Reageer