Pulled beef recept van de BBQ van de Big Green Egg BBQ kamado barbecue recept roken rub langzaam low and slow mr and ms in the kitchen

Pulled beef recept van de BBQ

door Mr. in the Kitchen

Wat is dit toch een ontzettend lekker gerecht! Een absolute aanrader is deze Pulled beef als het gaat om lekkere gerechten van de BBQ! Pulled pork kennen we inmiddels allemaal en na pulled chicken en pulled lamb was het nu toch echt tijd om met deze variant met rundvlees te gaan. Pulled beef recept van de BBQ heeft mij positief verrast. Niet alleen blijkt het ook heel goedkoop vlees te zijn (9 euro per kilo) maar het is ook nog eens heel smaakvol. Deze rundernek is afkomstig van runderen uit de Brandrode IJsselvalij bij Deventer. Dit is een natuurgebied waar graslanden vol met allerlei kruiden zijn. Dit zorgt voor smaakvol vlees dat mooi dooraderd is. In Amerika noemen ze de rundernek ook wel chuck en pulled beef chuck roast.

Er zijn een aantal dingen die ik inmiddels niet meer doe en dat is een nacht van te voren injecteren, rubben en inwrijven met zout en inpakken. Het enige dat ik doe is een dry brine (inwrijven met zout) 2 uur van te voren en net voordat het vlees er op gaat inwrijven met de rub. Het inpakken laat ik achterwege want dit maakt de bark erg zacht. Ik ben hier ontzettend tevreden over en als je de achterliggende gedachte op amazing ribs hierover leest is dit ook gewoon de beste aanpak.

Wat heb je nodig?

extra nodig:

  • kerntemperatuurmeter

Hoe maak je deze pulled beef  recept van de BBQ?

Haal de rundernek uit de koelkast en laat rustig op temperatuur komen. Verwijder eventueel overtollig vet, vlies end.

Bereid de Big Green Egg voor op indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg.

Haal de rundernek uit de koelkast en bestrooi met flink wat zeezout en wrijf het in. Laat op deze manier minimaal 2 uur staan (dry brine). Smeer de rundernek in met de dry rub, zorg dat deze overal op het vlees zit.

Voeg twee chunks rookhout toe, plaats de conveggtor, druippan en het rooster en als laatste de rundernek. Steek een kerntemperatuurmeter in het rundvlees en neem de tijd!

Je kunt nu twee dingen doen: (1) je pakt de rundernek bij ongeveer 62°C (en een mooie donkere bark) in met aluminiumfolie en gaart door tot 92°C of je doet (2) helemaal niks en laat hem zo doorgeren (dit heb ik gedaan). Hierdoor blijft de bark goed en heb ook een goed resultaat. Alleen duurt het allemaal wel wat langer, bij mij duurde het namelijk 17 uur! Ik had een rundernek van ruim 4 kilo en dit was de kleinste (!) die ze bij de HANOS hadden. Als de rundernek een kerntemperatuur heeft van 92°C kun je met de temperatuurmeter voorzichtig prikken in het vlees. Gaat de pin makkelijk door het vlees heen dan is deze gaar. Is het nog wat stroef laat het vlees dan nog even op de BBQ.

Haal de rundernek van de BBQ en laat minimaal 45 minuten rusten. Pull het beef uit elkaar en haal eventuele slechte stukken vet of te harde stukken bark uit het vlees. Breng verder op smaak door een beetje BBQ saus door het vlees te mengen. Kijk hier voor het recept van een broodje pulled beef!

Eet smakelijk!

Broodje pulled beef hamburger recept BBQ Big green Egg kamado barbecue mr and ms in the kitchen

Maak vervolgens je eigen broodje pulled beef!

Pulled beef recept van de BBQ van de Big Green Egg BBQ kamado barbecue recept roken rub langzaam low and slow mr and ms in the kitchen

Pulled beef van de Big Green Egg

Wat is dit toch een ontzettend lekker gerecht! Een absolute aanrader is deze Pulled beef als het gaat om lekkere gerechten van de BBQ! Pulled pork kennen we inmiddels allemaal… Mr. BBQ Big Green Egg, BBQ, Pulled beef European Print This
Serves: 15 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Ingredients

  • 1 rundernek (die van mij was ruim 4 kilo)
  • rookhout (ik gebruikte eik en beuk)
  • Big Bad Beef Rub
  • Zout

Instructions

Haal de rundernek uit de koelkast en laat rustig op temperatuur komen. Verwijder eventueel overtollig vet, vlies end.

Bereid de Big Green Egg voor op indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg.

Haal de rundernek uit de koelkast en bestrooi met flink wat zeezout en wrijf het in. Laat op deze manier minimaal 2 uur staan (dry brine). Smeer de rundernek in met de dry rub, zorg dat deze overal op het vlees zit.

Voeg twee chunks rookhout toe, plaats de conveggtor, druippan en het rooster en als laatste de rundernek. Steek een kerntemperatuurmeter in het rundvlees en neem de tijd! Bij mij duurde het wel 14 uur! Ik had een rundernek van 4 kilo en dit was de kleinste (!) die ze bij de HANOS hadden.

Als de rundernek een kerntemperatuur heeft van 92°C kun je met de temperatuurmeter voorzichtig prikken in het vlees. Gaat de pin makkelijk door het vlees heen dan is deze gaar. Is het nog wat stroef laat het vlees dan nog even op de BBQ.

Haal de rundernek van de BBQ en laat minimaal 30 minuten rusten. Pulled het beef uit elkaar en meng met wat BBQ saus. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.

Eet smakelijk!

0 reactie

Deze recepten zijn ook lekker!

Reageer