Wij hadden vorige week enorme zin om een pokébowl te maken en dit is het eindresultaat: pokébowl met krokante kip. Dit is mijn favoriete combinatie van smaken. Ik hou enorm van de combinatie van zeewier, mango komkommer en de krokante kip. Verder vind ik de toppings gember en rode peper heerlijk! Jana kiest liever voor een pokébowl met zalm. Voor deze pokébowl heb ik de kip op de Big Green Egg klaar gemaakt maar dit kan natuurlijk ook in een oven of frituur. Bedenk wat jij lekker vindt en ga aan de slag!
Wat je nodig voor 2 pokébowls?
- 300 gram kipfilet
- 1 ei
- panko
- bloem
- 200 gram sushi rijst
- 50 gram gemengde sla
- 1 kleine mango
- halve komkommer
- drie wortels
- sesamolie
- 1 avocado
- bakje zeewier
- 1 rode peper
- sesamzaadjes
- 1 hoeveelheid citrus ponzu dressing
- kewpie mayonaise ( of gewone die je op smaak brengt met wat sojasaus)
Hoe maak je deze pokébowl met krokante kip?
Maak de Big Green Egg of andere kamado gereed voor indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg.
Dep de filets, als deze een beetje nat zijn, droog met een keukenpapiertje. Snij de kipfilet overdwars in repen. Je krijgt hier ongeveer 6 stukken per filet uit. Probeer zoveel mogelijk gelijke grootte en dikte aan te houden.
Doe in een kommetje het bloem, een ander kommetje de losgeklopte eieren en leg op een bord flink wat panko. Breng de nuggets op smaak met zout en peper. Haal vervolgens per stuk door de bloem en daarna door het ei en als laatste door de panko. Zorg dat er zoveel mogelijk panko aan de nuggets blijft zitten en leg vervolgens op een bord. Herhaal deze formule van bloem – ei – panko voor de rest van de nuggets.
Leg vervolgens de kipnuggets op de BBQ. Ik heb hiervoor een groenterooster gebruikt maar ik denk dat het ook prima gaat op je gewone RVS rooster. Gaar de nuggets in ongeveer 20 minuten gaar. Kijk na 15 minuten naar de kipnuggets. Waarschijnlijk kunnen ze wat kleur gebruik. Zet je margrietschijf open en laat de temperatuur oplopen. Check af en toe wat de kleur is zodat je mooie bruine nuggets krijgt.
Pokébowl
Maak de sushi rijst klaar volgens de gebruiksaanwijzing van de verpakking. Snij de mango in kleine blokjes. Snij de komkommer in repen en verwijder de zaadlijsten. Ook de komkommer kun je vervolgens in blokjes snijden. Rasp de wortels boven een kom fijn. Wij gebruiken hiervoor een rasp van microplane (die zijn echt fantastisch en je wilt niet anders meer). Breng de wortel op smaak met een klein beetje sesamolie. Proef of het lekker op smaak is. Halveer en ontpit de avocado en snij ook in blokjes. Snij de peper in ringetjes.
Als alles klaar is kun je de pokébowl opzetten. Begin met een hand gemengde sla. Doe daar vervolgens de rijst op die je op smaak brengt met wat ponzu dressing. Vervolgens de wortel, avocado, zeewier, mango, en komkommer er naast. Doe in het midden de kip met rode peper. Bestrooi het geheel met sesamzaadjes en wat kewpie mayonaise.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 300 gram kipfilet
- 1 ei
- panko
- bloem
- 200 gram sushi rijst
- 50 gram gemengde sla
- 1 kleine mango
- halve komkommer
- drie wortels
- sesamolie
- 1 avocado
- bakje zeewier
- 1 rode peper
- sesamzaadjes
- 1 hoeveelheid citrus ponzu dressing
- kewpie mayonaise ( of gewone die je op smaak brengt met wat sojasaus)
INSTRUCTIES
Maak de Big Green Egg of andere kamado gereed voor indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg.
Dep de filets, als deze een beetje nat zijn, droog met een keukenpapiertje. Snij de kipfilet overdwars in repen. Je krijgt hier ongeveer 6 stukken per filet uit. Probeer zoveel mogelijk gelijke grootte en dikte aan te houden.
Doe in een kommetje het bloem, een ander kommetje de losgeklopte eieren en leg op een bord flink wat panko. Breng de nuggets op smaak met zout en peper. Haal vervolgens per stuk door de bloem en daarna door het ei en als laatste door de panko. Zorg dat er zoveel mogelijk panko aan de nuggets blijft zitten en leg vervolgens op een bord. Herhaal deze formule van bloem – ei – panko voor de rest van de nuggets.
Leg vervolgens de kipnuggets op de BBQ. Ik heb hiervoor een groenterooster gebruikt maar ik denk dat het ook prima gaat op je gewone RVS rooster. Gaar de nuggets in ongeveer 20 minuten gaar. Kijk na 15 minuten naar de kipnuggets. Waarschijnlijk kunnen ze wat kleur gebruik. Zet je margrietschijf open en laat de temperatuur oplopen. Check af en toe wat de kleur is zodat je mooie bruine nuggets krijgt.
Pokébowl
Maak de sushi rijst klaar volgens de gebruiksaanwijzing van de verpakking. Snij de mango in kleine blokjes. Snij de komkommer in repen en verwijder de zaadlijsten. Ook de komkommer kun je vervolgens in blokjes snijden. Rasp de wortels boven een kom fijn. Wij gebruiken hiervoor een rasp van microplane (die zijn echt fantastisch en je wilt niet anders meer). Breng de wortel op smaak met een klein beetje sesamolie. Proef of het lekker op smaak is. Halveer en ontpit de avocado en snij ook in blokjes. Snij de peper in ringetjes.
Als alles klaar is kun je de pokébowl opzetten. Begin met een hand gemengde sla. Doe daar vervolgens de rijst op die je op smaak brengt met wat ponzu dressing. Vervolgens de wortel, avocado, zeewier, mango, en komkommer er naast. Doe in het midden de kip met rode peper. Bestrooi het geheel met sesamzaadjes en wat kewpie mayonaise.
Eet smakelijk!