Pizza salami picante van de BBQ

door Mr. in the Kitchen
pizza salami picante van de BBQ Big Green Egg recept pizza Italie

Ik ben helemaal gek op pizza salami (net als de kids trouwens) en maak deze dan ook regelmatig klaar. Voor de verjaardag van Emma bleven mijn ouders en zus met gezin eten en voor ons maakte ik verschillende pizza’s. Een daarvan was de pizza salami picante van de BBQ! En dat is er zeker eentje die aan te raden is. Ik heb pittige salami gebruikt die ik bij onze Italiaanse Traiteur haalde. Mocht je deze niet in de buurt hebben dan raad ik je aan om bij de AH de Hongaarse pittige salami te nemen. Die vind ik altijd erg lekker. Wil je wat meer informatie dan in dit recept staat verwijs ik je door naar pizza op de Big Green Egg!

Wat heb je nodig voor 4 kleine pizza’s?

Voor de bodem:

  • 500 bloem
  • 325 ml water (handwarm 22-25 graden)
  • 7 gram instant gist of het dubbele aan verse gist
  • 8 gram zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • maismeel (voor op de pizzasteen + schep)

Voor de tomatensaus:

  • 500 ml passata
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kleine u
  • klein bosje basilicum

Topping:

  • mozzarella kaas (harde geraspte)
  • parmezaanse kaas
  • pittige salami
  • halve courgette
  • 1 rode peper
  • 50 gram rucola

Extra nodig:

Hoe maak je deze pizza salami picante van de BBQ?

Meng voor het pizzadeeg de bloem en het zout in een kom. Los het gist op in het handwarme water en laat even 2 minuten staan zodat de gist geactiveerd wordt.  Voeg deze bij de bloem samen met een eetlepel olijfolie. Draai met een vork het water en de bloem door elkaar totdat er een bal word gevormd. Nu kun je met je handen verder gaan. Dit doe je door met je muis van je hand het deeg op een met bloem bestoven aanrecht van je af te duwen.

Deze handeling herhaal je ongeveer 5 tot 10 minuten tot je een soepel deeg hebt. Is het deeg nu te plakkerig of te droog, dan voeg je bij te nat deeg nog wat meel toe en bij te droog wat water toe. Kies nu voor de snelle of langzame variant voor het laten rijpen/gisten van het deeg (hier meer info).

Maak vervolgens de tomatensaus. Dit doe je door de ui en het knoflook een paar minuten te fruiten. Doe de passata en de basilicum er bij en laat deze 25 min inkoken tot je een mooie, dikke saus hebt.

BBQ aan!

Steek nu de Big Green Egg aan en bereid voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 275°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg.

Snij de courgette in hele dunne plakjes en zet weg tot gebruik. Doe dit ook met de rode peper.

Als je deeg genoeg gerezen heeft kun je op het bolletje deeg je vuist drukken. Het deeg verplaatst zich daardoor naar de randen. Pak de rand deeg vast en laat het deeg door je handen lopen. Door het gewicht van het deeg rekt het midden zich uit. Op deze wijze ontstaat er een dikke rand met een dunne bodem aan de binnenzijde van de pizza.

Bestrooi de pizzaschep met wat maismeel en leg daar het deeg op. Beleg direct met de tomatensaus en de twee kazen.  Leg daarop de plakjes salami en courgette en bestrooi met wat plakjes rode peper. Bak in ongeveer 10 minuten gaar.

Haal de pizza salami picante van de BBQ en besprenkel met wat extra vierge olijfolie, peper en zout. Verdeel als laatste een handje rucola over de pizza.

Eet smakelijk!

TIPS:

  • Beleg de pizza zo kort mogelijk voordat je hem op de pizzaschep gaat leggen. Door de tomatensaus wordt het deeg vochtig en blijft je pizza aan je pizzaschep kleven.
  • Leg wat maismeel of bloem op je pizzaschep waardoor de pizza nog makkelijker van je schep af glijdt.
  • Mocht je geen pizzaschep hebben dan kun je gebruik maken van een bakpapiertje om je pizza makkelijk te verplaatsen. Knip deze net iets groter als je pizza en niet groter dan je pizzasteen. Schuif deze op een bord en zo op de pizzasteen. Na 2 minuten kun je het bakpapiertje er onder vandaan halen als je dit wilt.
  • Ik maak gebruik van twee soorten kaas. Je kunt hier naar eigen smaak mee variëren. Ik heb ook gebruik gemaakt van harde kaas en niet van een natte bol mozzarella uit de supermarkt. Hierdoor krijg je vaak veel vocht op je pizza
pizza salami picante van de BBQ Big Green Egg recept pizza Italie

Pizza salami picante van de BBQ

Print
Porties: 4 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 5.0/5
( 2 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • Voor de bodem:
  • 500 bloem
  • 325 ml water (handwarm 22-25 graden)
  • 7 gram instant gist of het dubbele aan verse gist
  • 8 gram zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • maismeel (voor op de pizzasteen + schep)
  • Voor de tomatensaus:
  • 500 ml passata
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kleine u
  • klein bosje basilicum
  • Topping:
  • mozzarella kaas (harde geraspte)
  • parmezaanse kaas
  • pittige salami
  • 1 rode peper
  • 50 gram rucola
  • Extra nodig:
  • pizzasteen
  • pizzaschep

INSTRUCTIES

Meng voor het pizzadeeg de bloem en het zout in een kom. Los het gist op in het handwarme water en laat even 2 minuten staan zodat de gist geactiveerd wordt.  Voeg deze bij de bloem samen met een eetlepel olijfolie. Draai met een vork het water en de bloem door elkaar totdat er een bal word gevormd. Nu kun je met je handen verder gaan. Dit doe je door met je muis van je hand het deeg op een met bloem bestoven aanrecht van je af te duwen.

Deze handeling herhaal je ongeveer 5 tot 10 minuten tot je een soepel deeg hebt. Is het deeg nu te plakkerig of te droog, dan voeg je bij te nat deeg nog wat meel toe en bij te droog wat water toe. Kies nu voor de snelle of langzame variant voor het laten rijpen/gisten van het deeg (hier meer info).

Maak vervolgens de tomatensaus. Dit doe je door de ui en het knoflook een paar minuten te fruiten. Doe de passata en de basilicum er bij en laat deze 25 min inkoken tot je een mooie, dikke saus hebt.

BBQ aan!

Steek nu de Big Green Egg aan en bereid voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 275°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg.

Als je deeg genoeg gerezen heeft kun je op het bolletje deeg je vuist drukken. Het deeg verplaatst zich daardoor naar de randen. Pak de rand deeg vast en laat het deeg door je handen lopen. Door het gewicht van het deeg rekt het midden zich uit. Op deze wijze ontstaat er een dikke rand met een dunne bodem aan de binnenzijde van de pizza.

Bestrooi de pizzaschep met wat maismeel en leg daar het deeg op. Beleg direct met de tomatensaus en de twee kazen. Scheur vervolgens wat ham in stukken en verdeel die over de pizza. Als laatste leg je stukjes ananas over de pizza heen.  Leg vervolgens de pizza op de Big Green Egg. Bak in ongeveer 10 minuten gaar.

Haal de pizza salami picante van de BBQ en besprenkel met wat extra vierge olijfolie, peper en zout.

Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!