Pizza op de Big Green Egg

door Mr. in the Kitchen
Pizza Margherita op de BBQ op de Big Green Egg BBQ mr and ms in the kitchen recept pizza zelf maken eigen deeg deeg recepten

Pizza op de Big Green Egg? Een aantal jaar geleden had ik daar nog nooit van gehoord. Nu is het een veel gemaakt gerecht. En waarom ook niet? De BBQ leent zich ontzettend makkelijk voor een pizza op hoge temperatuur te bakken. In deze special neem ik je stap voor stap mee naar een geweldig recept voor pizza. Er zijn verschillende manieren en dit is er een. Er is veel discussie over de rijstijd (van kort tot lang) het type meel (hard, zacht kleine korrel grote korrel) en type gist (vers/droog/veel/weinig). Ik heb allerlei verschillende versies gemaakt van bijvoorbeeld het Italieplein (tip voor de experts), Jamie Oliver, blogs etc. Ik zal bij deze een snelle variant en een langzame variant geven aan jou de keuze hoe ver je wilt gaan. Wil je nog een stapje hoger gaan in het maken van. pizza, dan is google zeker je vriend.

Wil je inspiratie voor geweldige toppings voor pizza op de Big Green Egg kijk dan hier.

Wat heb je nodig voor deze pizza op de Big Green Egg?

4 kleine pizza’s:

Voor de bodem:

  • 500 bloem
  • 325 ml water (handwarm 22-25 graden)
  • 7 gram instant gist of het dubbele aan verse gist
  • 8 gram zout
  • 1 eetlepel olijfolie

Extra nodig:

Het deeg

Je kunt voor het deeg verschillende soorten bloem gebruiken. Natuurlijk heb je de 00 variant vanuit Italië waar iedereen veel over spreekt en welke vergelijkbaar is met de patentbloem uit de supermarkt. 00 bloem haal ik altijd bij de groothandel maar niet iedereen heeft hier toegang tot. 00 staat voor de uitmalingsgraad, iets dat te maken heeft met de dikte structuur van het meel. Patentbloem van de supermarkt gebruik ik ook, meestal gebruik ik dan de biologische variant en ook daar krijg je mooie pizza’s van.

Meng voor het pizzadeeg de bloem en het zout in een kom. Los het gist op in het handwarme water en laat even 2 minuten staan zodat de gist geactiveerd wordt.  Voeg deze bij de bloem samen met een eetlepel olijfolie. Draai met een vork het water en de bloem door elkaar totdat er een bal word gevormd. Nu kun je met je handen verder gaan. Dit doe je door met je muis van je hand het deeg op een met bloem bestoven aanrecht van je af te duwen.

Deze handeling herhaal je ongeveer 5 tot 10 minuten tot je een soepel deeg hebt. Is het deeg nu te plakkerig of te droog, dan voeg je bij te nat deeg nog wat meel toe en bij te droog wat water toe. Heb je een keukenmachine draai dan in een minuut of 5 een soepel deeg. Ga nu verder met de snelle variant of de langzame variant.

Snelle variant

Hier een “snelle” variant waar je toch nog twee uur het deeg laat rijzen. Rijzen is belangrijk en dat kun je dus zeker niet over slaan. Ondanks dat er een proces opgestart moet worden voor rijpen en rijzen denk ik dat je met twee uur zeker een hele mooie pizza kunt maken. Ik heb dit regelmatig gedaan en is zeker voor de eerste keer een prima optie.

Verdeel het deeg in ongeveer 4 gelijke stukken. Dit kun je het beste doen door het te snijden. Vorm van de stukken deeg bolletjes waarbij je de snijvlakken naar de onderkant van de bal vouwt. Leg het deeg nu op een met bloem bestoven ovenplaat. Bestuif de bovenkant van het deeg ook met wat bloem. Bedek de plaat af met een stukje keukenfolie. Laat het deeg nu, op een warme tochtvrije plaats (ik deed dit achter het raam in de zon), 2 uur rijzen tot het is verdubbeld in grootte.

Langzame variant

Als je wat meer de tijd hebt, of als je een pizza party geeft kun je ook een lange variant gebruiken. Zo maakte ik voor de verjaardag van mijn dochter 12 pizza’s en deze heb ik in de middag al klaar gemaakt. Je kunt het deeg op kamertemperatuur laten staan en je zult zien dat dit geen effect heeft op je eindproduct. Volgens het Italiëplein, dat een professionele benadering heeft van pizza maken, heeft deeg ook tijd nodig om te rijpen. Hierdoor wordt het luchtiger en makkelijk verteerbaar. Dus probeer deze manier een keer en ervaar of je het de moeite waard vind. Wat ik hier van geleerd heb is dat het geen probleem is om je pizzadeeg voor langere tijd “klaar” te hebben.

Als je zover bent dat je het deeg hebt gekneed dan kun je de grote bal ik een met bloem bestoven kom leggen. Bedek met een keukenfolie en laat op deze wijze 2 uur rijzen. Als het deeg na twee uur gerezen is kun je het deeg portioneren in 4 ongeveer gelijke stukken deeg. Leg het geportioneerde deeg op een met bloem bestoven bakpapiertje op een bakplaat. Bestrooi met nog wat bloem en leg er weer een keukenfolie overheen. Laat op deze wijze 4 tot 8 uur rijzen.

Toppings

Wij Nederlanders hebben er een handje van om heel veel beleg op de pizza te doen. Misschien komt het omdat we denken dat een pizza een gezonde hele maaltijd moet zijn? Maar de kracht van een goede pizza is minimaal beleggen. Je hebt ontzettend weinig nodig. In Italië staan er hele rijen voor goede pizzeria’s die maar twee soorten pizza verkopen: margherita en salami. Ik heb hier verschillende pizza’s verzameld en er komen er iedere keer meer bij! Kies een of twee ingrediënten die jij lekker vind en combineer dit met een goede tomatensaus en lekkere kaas.

Kaas

Zoals je misschien hebt gezien maak ik gebruik van twee soorten kaas: mozzarella en parmezaanse kaas. Dit doe ik omdat ik vind dat er buiten een mooie structuur van de mozzarella kaas ook een beetje smaak aan mag zitten. De smaak komt van de parmezaanse kaas. Je kunt hiervoor allerlei verschillende soorten kaas voor gebruiken, het is maar net waar jouw smaak is. Ik gebruik ook harde mozzarella die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. De zachte mozzarella heb ik regelmatig gebruikt maar daar zit gewoon heel veel vocht in. Dit vocht gaat op de pizza zitten en ziet er niet mooi uit en zorgt voor natte stukjes en dus ook een slappe bodem. Nu heb ik de bollen mozzarella een tijdje uitgeknepen maar alsnog ontstaat er veel vocht en vandaar deze oplossing.

BBQ aan!

Steek nu de Big Green Egg aan en bereid voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 275°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg.

Als de temperatuur op 250°C staat kun je de Plate setter plaatsen met daarop je rooster en daarop de pizzasteen. Op deze wijze hou je genoeg mogelijkheden voor de lucht om de hogere temperatuur te krijgen. Als je alles hebt geplaatst daalt de temperatuur met ongeveer 50-60°C. Laat de temperatuur weer oplopen en hou de onderste schuif bijna helemaal open staan. Speel met de margrietschijf als de BBQ te warm wordt. Zorg dat de BBQ enige tijd rond de 275°C staat zodat de massa van de Big Green Egg en de pizzasteen goed warm is. Dit voorkomt schommelingen.

Bakken!

Nu komt het! Ga het deeg niet rollen! Ik deed dit altijd maar sinds ik een filmpje van Gennaro Contaldo heb gezien weet ik wat het geheim is! Je duwt met een vuist het deeg in het midden van de bol in. Het deeg verplaatst nu naar de buitenkant zodat je een dikke rand krijgt. Vervolgens pak je deze rand beet en laat je deze rand door je handen gaan. Door het gewicht wordt de pizza groter en de binnenkant wordt dunner! Op deze wijze krijg je een mooie dunne binnenkant en een mooie dikke buitenkant. De “binnenkant” van de pizza wordt hierdoor heel dun en op sommige plekken kun je er misschien bijna doorheen kijken. Dit is niet erg, op de BBQ krijg je een geweldige mooie korst hierdoor. Kijk voor visuele ondersteuning hiervoor naar zijn filmpje.  Smeer een laagje tomatensaus op de pizza. Beleg de pizza met de twee kazen.

Doe een beetje grof maismeel op de pizzasteen en schuif de pizza, al dan niet met schep, op de pizzasteen. Sluit de Big Green Egg. Na ongeveer acht tot minuten is de pizza goed goed. Blijf de pizza controleren of deze gaar is. Dit kun je zien als de bodem bruin is, de korst gerezen en de mozzarella bubbels blaast. Haal de pizza van de BBQ en doe wat extra vierge olijfolie over de pizza samen met wat basilicum blaadjes.

Eet smakelijk!

TIP voor pizza op de Big Green Egg:

  • Beleg de pizza zo kort mogelijk voordat je hem op de pizzaschep gaat leggen. Door de tomatensaus wordt het deeg vochtig en blijft je pizza aan je pizzaschep kleven.
  • Leg wat maismeel of bloem op je pizzaschep waardoor de pizza nog makkelijker van je schep af glijdt.
  • Mocht je geen pizzaschep hebben dan kun je gebruik maken van een bakpapiertje om je pizza makkelijk te verplaatsen. Knip deze net iets groter als je pizza en niet groter dan je pizzasteen. Schuif deze op een bord en zo op de pizzasteen. Na 2 minuten kun je het bakpapiertje er onder vandaan halen als je dit wilt.
  • Ik maak gebruik van twee soorten kaas. Je kunt hier naar eigen smaak mee variëren. Ik heb ook gebruik gemaakt van harde kaas en niet van een natte bol mozzarella uit de supermarkt. Hierdoor krijg je vaak veel vocht op je pizza.

Deze recepten zijn ook lekker!