Een tijdje terug zag ik een vraag voorbijkomen op Facebook over het maken van een pizza op de BBQ. In de reacties stond een link van Gennaro Contaldo waarin hij uitlegt hoe je de perfecte pizza moet maken. En in dat filmpje kwam ik tot de ontdekking van het geheim van een goede pizza! Want hoe krijg je nu een dunne boden en een dikke rand? Het geheim is: je drukt de gerezen bolletjes deeg in met een vuist in het midden. Niet helemaal doordrukken maar genoeg zodat het deeg naar de buitenkant gaat. Vervolgens pak je het deeg aan de rand op en laat je deze door je handen gaan. Je haalt heel de rand van de pizza zo door je handen. Door het gewicht van het deeg wordt het midden uitgerekt en dun. De rand blijft mooi dik. Niet te grote pizza willen maken! Met deze pizza op de BBQ waan je jezelf echt even in Italië! Het recept van pizza op de Big Green Egg heb ik ook gelijk voor deze nieuwe methode aangepast.
Wat heb je nodig?
4 kleine pizza’s:
voor de bodem:
- 500 bloem
- 325 ml water (handwarm 22-25 graden)
- 7 gram instant gist of het dubbele aan verse gist
- flinke snuf zout
- 1 eetlepel olijfolie
Voor de tomatensaus:
- 500 ml passata
- 2 tenen knoflook
- 1 kleine u
- klein bosje basilicum
Voor het beleg
- pizzakaas of harde mozarella
- dunne plakjes courgette
- salami (ik hou van Hongaarse salami van de AH)
- basilicum
- extra vierge olijfolie
extra nodig:
Hoe maak je deze pizza op de BBQ?
Meng voor het pizzadeeg de bloem en het zout in een kom. Los het gist op in het handwarme water en voeg deze bij de bloem samen met een eetlepel olijfolie. Draai met een vork het water en de bloem door elkaar totdat er een bal word gevormd. Nu kun je met je handen verder gaan en dit 5 minuten kneden. Dit doe je door met je muis van je hand het deeg op een met bloem bestoven aanrecht van je af te duwen.
Deze handeling herhaal je ongeveer 5 minuten tot je een soepel deeg hebt. Is het deeg nu te plakkerig of te droog, dan voeg je bij te nat deeg nog wat meel toe en bij te droog wat water toe. Heb je een keukenmachine draai dan in een minuut of 5 een soepel deeg. Verdeel het deeg in ongeveer 4 gelijke stukken. Dit kun je het beste doen door het te snijden. Vorm van de stukken deeg bolletjes waarbij je de snijvlakken naar de onderkant van de bal vouwt. Leg het deeg nu op een met bloem bestoven ovenplaat. Bestuif de bovenkant van het deeg ook met wat bloem. Bedek de kom met een stukje keukenfolie. Laat het deeg nu, op een warme tochtvrije plaats (ik deed dit achter het raam in de zon), 2 uur rijzen tot het is verdubbeld in grootte.
Zet je BBQ aan!
Steek nu de bbq aan wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Stook door tot 150 ºC en plaats dan het hitteschild. Stook door naar de 250ºC en plaats vervolgens de pizzasteen. Laat de temperatuur nu oplopen naar 275-300ºC. Je bent nu klaar om een pizza op de Big Green Egg te bakken.
Maak vervolgens de tomatensaus. Dit doe je door de ui en het knoflook een paar minuten te fruiten. Doe de passata en de basilicum er bij en laat deze 25 min inkoken tot je een mooie, dikke saus hebt.
Als je geen pizzaschep hebt kun je zoals ik ook wel eens heb gedaan een bakpapiertje uitknippen ter grote van je pizzasteen en daar de pizza op leggen. Zo krijg je de pizza straks makkelijk op de steen.
Nu komt het! Ga het deeg niet rollen! Ik deed dit altijd maar sinds ik een filmpje van Gennaro Contaldo heb gezien weet ik wat het geheim is! Je duwt met een vuist het deeg in het midden van de bol in. Het deeg verplaatst nu naar de buitenkant zodat je een dikke rand krijgt. Vervolgens pak je deze rand beet en laat je deze rand door je handen gaan. Door het gewicht wordt de pizza groter en de binnenkant wordt dunner! Op deze wijze krijg je een mooie dunne binnenkant en een mooie dikke buitenkant. Kijk voor visuele ondersteuning hiervoor naar zijn filmpje. Smeer een laagje tomatensaus op de pizza. Beleg de pizza met de twee kazen en daarna de salami en dunne plakjes courgette.
Bakken!
Gooi een beetje grof maismeel op de pizzasteen en schuif de pizza, al dan niet met schep, op de pizzasteen. Sluit de Big Green Egg. Na ongeveer zes tot acht minuten is de pizza goed goed. Blijf de pizza controleren of deze gaar is. Dit kun je zien als de bodem bruin is, de korst gerezen en de mozzarella bubbels blaast. Doe een beetje van de extra vierge olijfolie op de pizza en leg wat basilicum blaadjes er op.
Het is ook leuk om deze pizza op de BBQ samen met je kids te doen! Ze vinden het prachtig om te zien hoe het allemaal in zijn werk gaat.
Eet smakelijk!
TIP:
- Als je een pizzasteen gebruikt, beleg de pizza op het allerlaatste moment op de schep. Zo wordt de bodem niet week en glijd de pizza makkelijk van je schep af.
INGREDIËNTEN
- voor de bodem:
- 500 bloem
- 325 ml water (handwarm 22-25 graden)
- 7 gram instant gist of het dubbele aan verse gist
- flinke snuf zout
- 1 eetlepel olijfolie
- Voor de tomatensaus:
- 500 ml passata
- 2 tenen knoflook
- 1 kleine u
- klein bosje basilicum
- Voor het beleg
- pizzakaas of harde mozarella
- dunne plakjes courgette
- salami (ik hou van Hongaarse salami van de AH)
- basilicum
- extra vierge olijfolie
- extra nodig:
- pizzasteen
INSTRUCTIES
Meng voor het pizzadeeg de bloem en het zout in een kom. Los het gist op in het handwarme water en voeg deze bij de bloem samen met een eetlepel olijfolie. Draai met een vork het water en de bloem door elkaar totdat er een bal word gevormd. Nu kun je met je handen verder gaan en dit 5 minuten kneden. Dit doe je door met je muis van je hand het deeg op een met bloem bestoven aanrecht van je af te duwen.
Deze handeling herhaal je ongeveer 5 minuten tot je een soepel deeg hebt. Is het deeg nu te plakkerig of te droog, dan voeg je bij te nat deeg nog wat meel toe en bij te droog wat water toe. Heb je een keukenmachine draai dan in een minuut of 5 een soepel deeg. Verdeel het deeg in ongeveer 4 gelijke stukken. Dit kun je het beste doen door het te snijden. Vorm van de stukken deeg bolletjes waarbij je de snijvlakken naar de onderkant van de bal vouwt. Leg het deeg nu op een met bloem bestoven ovenplaat. Bestuif de bovenkant van het deeg ook met wat bloem. Bedek de kom met een stukje keukenfolie. Laat het deeg nu, op een warme tochtvrije plaats (ik deed dit achter het raam in de zon), 2 uur rijzen tot het is verdubbeld in grootte.
Zet je BBQ aan!
Steek nu de bbq aan wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Stook door tot 150 ºC en plaats dan het hitteschild. Stook door naar de 250ºC en plaats vervolgens de pizzasteen. Laat de temperatuur nu oplopen naar 275-300ºC. Je bent nu klaar om een pizza op de Big Green Egg te bakken.
Maak vervolgens de tomatensaus. Dit doe je door de ui en het knoflook een paar minuten te fruiten. Doe de passata en de basilicum er bij en laat deze 25 min inkoken tot je een mooie, dikke saus hebt.
Als je geen pizzaschep hebt kun je zoals ik ook wel eens heb gedaan een bakpapiertje uitknippen ter grote van je pizzasteen en daar de pizza op leggen. Zo krijg je de pizza straks makkelijk op de steen.
Nu komt het! Ga het deeg niet rollen! Ik deed dit altijd maar sinds ik een filmpje van Gennaro Contaldo heb gezien weet ik wat het geheim is! Je duwt met een vuist het deeg in het midden van de bol in. Het deeg verplaatst nu naar de buitenkant zodat je een dikke rand krijgt. Vervolgens pak je deze rand beet en laat je deze rand door je handen gaan. Door het gewicht wordt de pizza groter en de binnenkant wordt dunner! Op deze wijze krijg je een mooie dunne binnenkant en een mooie dikke buitenkant. Kijk voor visuele ondersteuning hiervoor naar zijn filmpje. Smeer een laagje tomatensaus op de pizza. Beleg de pizza met de twee kazen en daarna de salami en dunne plakjes courgette.
Bakken!
Gooi een beetje grof maismeel op de pizzasteen en schuif de pizza, al dan niet met schep, op de pizzasteen. Sluit de Big Green Egg. Na ongeveer zes tot acht minuten is de pizza goed goed. Blijf de pizza controleren of deze gaar is. Dit kun je zien als de bodem bruin is, de korst gerezen en de mozzarella bubbels blaast. Doe een beetje van de extra vierge olijfolie op de pizza en leg wat basilicum blaadjes er op.
Het is ook leuk om deze pizza op de BBQ samen met je kids te doen! Ze vinden het prachtig om te zien hoe het allemaal in zijn werk gaat.