Pizza met pancetta en aardappel

door Mr. in the Kitchen
pizza met pancetta op de BBQ Big green Egg kamado recept aardappel spek rozemarijn mr and ms in the kitchen

Sinds ik het juiste recept en bereidingswijze voor pizza  op de Big Green Egg heb gevonden zijn er hier ongelofelijk lekkere pizza’s voorbijgekomen. Normaal gesproken ben ik helemaal weg van pizza met salami en courgette maar inmiddels weet ik dat er een hoop andere heerlijke combinatie te vinden zijn. Het belangrijkste hierbij is wel om niet teveel ingrediënten op je pizza te willen. Daardoor wordt de pizza niet alleen te zwaar en is het lastig gaar te krijgen, je hebt ook nog eens last van enorm veel smaken in je mond. Het is beter om weinig ingrediënten maar van goede kwaliteit te gebruiken. Bij deze een pizza met pancetta en aardappel. Wat ongelofelijk lekker!!!!!

Wat heb je nodig?

4 kleine pizza’s:

voor de bodem:

  • 500 bloem
  • 325 ml water (handwarm 22-25 graden)
  • 7 gram instant gist of het dubbele aan verse gist
  • 8 gram zout
  • 1 eetlepel olijfolie

voor de topping

  • 8 aardappels
  • 200 gram pancetta
  • 8 takjes rozemarijn
  • geraspte harde mozarella (voorverpakt bij de supermarkt)
  • geraspte parmezaanse kaas
  • extra vierge olijfolie
  • peper en zout

extra nodig:

Hoe maak je deze pizza met pancetta?

Meng voor het pizzadeeg de bloem en het zout in een kom. Los het gist op in het handwarme water en voeg deze bij de bloem samen met een eetlepel olijfolie. Draai met een vork het water en de bloem door elkaar totdat er een bal word gevormd. Nu kun je met je handen verder gaan en dit 5 minuten kneden. Dit doe je door met je muis van je hand het deeg op een met bloem bestoven aanrecht van je af te duwen.

Deze handeling herhaal je ongeveer 5 tot 10 minuten tot je een soepel deeg hebt. Is het deeg nu te plakkerig of te droog, dan voeg je bij te nat deeg nog wat meel toe en bij te droog wat water toe. Heb je een keukenmachine draai dan in een minuut of 5 een soepel deeg. Verdeel het deeg in ongeveer 4 gelijke stukken. Dit kun je het beste doen door het te snijden. Vorm van de stukken deeg bolletjes waarbij je de snijvlakken naar de onderkant van de bal vouwt. Leg het deeg nu op een met bloem bestoven ovenplaat. Bestuif de bovenkant van het deeg ook met wat bloem. Bedek de kom met een stukje keukenfolie. Laat het deeg nu, op een warme tochtvrije plaats (ik deed dit achter het raam in de zon), 2 uur rijzen tot het is verdubbeld in grootte.

Big Green Egg aan!

Steek nu de Big Green Egg aan en bereid voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 275°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg.

Kook de aardappelen in 20 minuten gaar.

Nu komt het! Ga het deeg niet rollen! Ik deed dit altijd maar sinds ik een filmpje van Gennaro Contaldo heb gezien weet ik wat het geheim is! Je duwt met een vuist het deeg in het midden van de bol in. Het deeg verplaatst nu naar de buitenkant zodat je een dikke rand krijgt. Vervolgens pak je deze rand beet en laat je deze rand door je handen gaan. Door het gewicht wordt de pizza groter en de binnenkant wordt dunner! Op deze wijze krijg je een mooie dunne binnenkant en een mooie dikke buitenkant. Kijk voor visuele ondersteuning hiervoor naar zijn filmpje.

Beleg de pizza met de twee verschillende kazen. Leg daar wat plakjes aardappel op met daartussen de plakjes pancetta. Bestrooi de pizza met fijngesneden rozemarijn en wat zout.

Doe een beetje grof maismeel op de pizzasteen en schuif de pizza, al dan niet met schep, op de pizzasteen. Sluit vervolgens de Big Green Egg. Na ongeveer acht tot tien minuten is de pizza goed. Blijf de pizza controleren of deze gaar is. Dit kun je zien als de bodem bruin is, de korst gerezen en de mozzarella bubbels blaast. Haal als laatste de pizza van de BBQ en doe wat extra vierge olijfolie over de pizza met pancetta en eventueel wat extra zout en peper.

TIPS:

  • Beleg de pizza zo kort mogelijk voordat je hem op de pizzaschep gaat leggen.
  • Leg wat maismeel of bloem op je pizzaschep waardoor de pizza nog makkelijker van je schep af glijdt.
  • Mocht je geen pizzaschep hebben dan kun je gebruik maken van een bakpapiertje om je pizza makkelijk te verplaatsen. Knip deze net iets groter als je pizza en niet groter dan je pizzasteen. Schuif deze op een bord en zo op de pizzasteen. Na 2 minuten kun je het bakpapiertje er onder vandaan halen als je dit wilt.
  • Ik maak gebruik van twee soorten kaas. Je kunt hier naar eigen smaak mee variëren. Ik heb ook gebruik gemaakt van harde kaas en niet van een natte bol mozzarella uit de supermarkt. Hierdoor krijg je vaak veel vocht op je pizza.
pizza met pancetta op de BBQ Big green Egg kamado recept aardappel spek rozemarijn mr and ms in the kitchen

Pizza met pancetta en aardappel

Print
Porties: 4 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 5.0/5
( 1 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • voor de bodem:
  • 500 bloem
  • 325 ml water (handwarm 22-25 graden)
  • 7 gram instant gist of het dubbele aan verse gist
  • flinke snuf zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • voor de topping
  • 8 aardappels
  • 200 gram pancetta
  • 8 takjes rozemarijn
  • geraspte harde mozarella (voorverpakt bij de supermarkt)
  • geraspte parmezaanse kaas
  • extra vierge olijfolie
  • peper en zout

INSTRUCTIES

Meng voor het pizzadeeg de bloem en het zout in een kom. Los het gist op in het handwarme water en voeg deze bij de bloem samen met een eetlepel olijfolie. Draai met een vork het water en de bloem door elkaar totdat er een bal word gevormd. Nu kun je met je handen verder gaan en dit 5 minuten kneden. Dit doe je door met je muis van je hand het deeg op een met bloem bestoven aanrecht van je af te duwen.

Deze handeling herhaal je ongeveer 5 tot 10 minuten tot je een soepel deeg hebt. Is het deeg nu te plakkerig of te droog, dan voeg je bij te nat deeg nog wat meel toe en bij te droog wat water toe. Heb je een keukenmachine draai dan in een minuut of 5 een soepel deeg. Verdeel het deeg in ongeveer 4 gelijke stukken. Dit kun je het beste doen door het te snijden. Vorm van de stukken deeg bolletjes waarbij je de snijvlakken naar de onderkant van de bal vouwt. Leg het deeg nu op een met bloem bestoven ovenplaat. Bestuif de bovenkant van het deeg ook met wat bloem. Bedek de kom met een stukje keukenfolie. Laat het deeg nu, op een warme tochtvrije plaats (ik deed dit achter het raam in de zon), 2 uur rijzen tot het is verdubbeld in grootte.

Big Green Egg aan!

Steek nu de Big Green Egg aan en bereid voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 275°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg.

Kook de aardappelen in 20 minuten gaar.

Je kunt zoals ik heb gedaan een bakpapiertje uitknippen ter grote van je pizzasteen. Nu weet je hoe groot je je pizza kunt uitrollen. En ik heb zelf nog geen pizza schep. Maar doordat ik de pizza op een bakpapiertje had liggen kon ik deze zo makkelijk van een groot bord op de pizzasteen laten glijden.

Nu komt het! Ga het deeg niet rollen! Ik deed dit altijd maar sinds ik een filmpje van Gennaro Contaldo heb gezien weet ik wat het geheim is! Je duwt met een vuist het deeg in het midden van de bol in. Het deeg verplaatst nu naar de buitenkant zodat je een dikke rand krijgt. Vervolgens pak je deze rand beet en laat je deze rand door je handen gaan. Door het gewicht wordt de pizza groter en de binnenkant wordt dunner! Op deze wijze krijg je een mooie dunne binnenkant en een mooie dikke buitenkant. Kijk voor visuele ondersteuning hiervoor naar zijn filmpje.

Beleg de pizza met de twee verschillende kazen. Leg daar wat plakjes aardappel op met daartussen de plakjes pancetta. Bestrooi de pizza met fijngesneden rozemarijn en wat zout.

Bakken!

Gooi een beetje grof maismeel op de pizzasteen en schuif de pizza, al dan niet met schep, op de pizzasteen. Sluit de Big Green Egg. Na ongeveer acht tot tien minuten is de pizza goed. Blijf de pizza controleren of deze gaar is. Dit kun je zien als de bodem bruin is, de korst gerezen en de mozzarella bubbels blaast. Haal de pizza van de BBQ en doe wat extra vierge olijfolie over de pizza met pancetta.

Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!