Wij maakten onze pizza’s alle lange tijd zelf maar sinds kort maken wij met grote regelmaat pizza op de Big Green Egg. Deze keer een pizza margherita. Een van de meest bekende klassiekers die er bestaat. Eenvoud speelt hierbij een belangrijke rol en met de juiste ingrediënten is dit gewoon een hele lekkere pizza! Wij maken de tomatensaus bijvoorbeeld altijd zelf en doen daar verse basilicum doorheen. Heerlijk! Eerder maakte wij een post over pizza op de Big Green Egg waarbij we wat dieper in gaan op de methode die je kunt kiezen voor het maken van pizza. In deze post over pizza margherita van de BBQ houden we het dus basic.
Wat heb je nodig voor 4 kleine pizza’s?
Voor de bodem:
- 500 bloem
- 325 ml water (handwarm 22-25 graden)
- 7 gram instant gist of het dubbele aan verse gist
- 8 gram zout
- 1 eetlepel olijfolie
- maismeel (voor op de pizzasteen + schep)
Voor de tomatensaus:
- 500 ml passata
- 2 tenen knoflook
- 1 kleine u
- klein bosje basilicum
Topping:
- mozzarella kaas (harde geraspte)
- parmezaanse kaas
- blaadjes basilicum
Extra nodig:
Hoe maak je deze pizza margherita van de BBQ?
Meng voor het pizzadeeg de bloem en het zout in een kom. Los het gist op in het handwarme water en laat even 2 minuten staan zodat de gist geactiveerd wordt. Voeg deze bij de bloem samen met een eetlepel olijfolie. Draai met een vork het water en de bloem door elkaar totdat er een bal word gevormd. Nu kun je met je handen verder gaan. Dit doe je door met je muis van je hand het deeg op een met bloem bestoven aanrecht van je af te duwen.
Deze handeling herhaal je ongeveer 5 tot 10 minuten tot je een soepel deeg hebt. Is het deeg nu te plakkerig of te droog, dan voeg je bij te nat deeg nog wat meel toe en bij te droog wat water toe. Kies nu voor de snelle of langzame variant voor het laten rijpen/gisten van het deeg (hier meer info).
Maak vervolgens de tomatensaus. Dit doe je door de ui en het knoflook een paar minuten te fruiten. Doe de passata en de basilicum er bij en laat deze 25 min inkoken tot je een mooie, dikke saus hebt.
BBQ aan!
Steek nu de Big Green Egg aan en bereid voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 275°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg.
Als je deeg genoeg gerezen heeft kun je op het bolletje deeg je vuist drukken. Het deeg verplaatst zich daardoor naar de randen. Pak de rand deeg en laat het deeg door je handen lopen. Door het gewicht van het deeg rekt het midden zich uit. Op deze wijze ontstaat er een dikke rand met een dunne bodem aan de binnenzijde van de pizza.
Bestrooi de pizzaschep met wat maismeel en leg daar het deeg op. Beleg direct met de tomatensaus en de twee kazen. Leg vervolgens de pizza op de Big Green Egg. Bak in ongeveer 10 minuten gaar.
Haal de pizza margherita van de BBQ en besprenkel met wat extra vierge olijfolie, peper en zout. Scheur wat blaadjes basilicum op de pizza en klaar ben je!
Eet smakelijk!
TIP voor pizza op de BBQ:
- Beleg de pizza zo kort mogelijk voordat je hem op de pizzaschep gaat leggen. Door de tomatensaus wordt het deeg vochtig en blijft je pizza aan je pizzaschep kleven.
- Leg wat maismeel of bloem op je pizzaschep waardoor de pizza nog makkelijker van je schep af glijdt.
- Mocht je geen pizzaschep hebben dan kun je gebruik maken van een bakpapiertje om je pizza makkelijk te verplaatsen. Knip deze net iets groter als je pizza en niet groter dan je pizzasteen. Schuif deze op een bord en zo op de pizzasteen. Na 2 minuten kun je het bakpapiertje er onder vandaan halen als je dit wilt.
- Ik maak gebruik van twee soorten kaas. Je kunt hier naar eigen smaak mee variëren. Ik heb ook gebruik gemaakt van harde kaas en niet van een natte bol mozzarella uit de supermarkt. Hierdoor krijg je vaak veel vocht op je pizza.
INGREDIËNTEN
- Voor de bodem:
- 500 bloem
- 325 ml water (handwarm 22-25 graden)
- 7 gram instant gist of het dubbele aan verse gist
- 8 gram zout
- 1 eetlepel olijfolie
- maismeel (voor op de pizzasteen + schep)
- Voor de tomatensaus:
- 500 ml passata
- 2 tenen knoflook
- 1 kleine u
- klein bosje basilicum
- Topping:
- mozzarella kaas (harde geraspte)
- parmezaanse kaas
- blaadjes basilicum
- Extra nodig:
- pizzasteen
- pizzaschep
INSTRUCTIES
Meng voor het pizzadeeg de bloem en het zout in een kom. Los het gist op in het handwarme water en laat even 2 minuten staan zodat de gist geactiveerd wordt. Voeg deze bij de bloem samen met een eetlepel olijfolie. Draai met een vork het water en de bloem door elkaar totdat er een bal word gevormd. Nu kun je met je handen verder gaan. Dit doe je door met je muis van je hand het deeg op een met bloem bestoven aanrecht van je af te duwen.
Deze handeling herhaal je ongeveer 5 tot 10 minuten tot je een soepel deeg hebt. Is het deeg nu te plakkerig of te droog, dan voeg je bij te nat deeg nog wat meel toe en bij te droog wat water toe. Kies nu voor de snelle of langzame variant voor het laten rijpen/gisten van het deeg (hier meer info).
Maak vervolgens de tomatensaus. Dit doe je door de ui en het knoflook een paar minuten te fruiten. Doe de passata en de basilicum er bij en laat deze 25 min inkoken tot je een mooie, dikke saus hebt.
BBQ aan!
Steek nu de Big Green Egg aan en bereid voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 275°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg.
Als je deeg genoeg gerezen heeft kun je op het bolletje deeg je vuist drukken. Het deeg verplaatst zich daardoor naar de randen. Pak de rand deeg en laat het deeg door je handen lopen. Door het gewicht van het deeg rekt het midden zich uit. Op deze wijze ontstaat er een dikke rand met een dunne bodem aan de binnenzijde van de pizza.
Bestrooi de pizzaschep met wat maismeel en leg daar het deeg op. Beleg direct met de tomatensaus en de twee kazen. Leg vervolgens de pizza op de Big Green Egg. Bak in ongeveer 10 minuten gaar.
Haal de pizza margherita van de BBQ en besprenkel met wat extra vierge olijfolie, peper en zout. Scheur wat blaadjes basilicum op de pizza en klaar ben je!
Eet smakelijk!