Een tijdje terug maakten wij een heerlijke bietencarpaccio met geitenkaas. Omdat dit zo een lekker voorgerechtje is hebben wij deze inmiddels meerdere keren gemaakt. Ter variatie hebben wij ook een keer de bietjes gerookt en wat waren wij daardoor blij verrast! Rook en bieten gaan heel goed samen! De aardse smaken passen goed bij de rooksmaak. Omdat je verschillende kanten op kan met de gerookte bietjes, hebben wij deze keer een gerookte bietensalade gemaakt met feta en noten. Wij hebben de bietjes eerst gepoft maar je kunt natuurlijk
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 4 flinke rode bieten (wij hebben ze eerst gepoft, maar je kunt ook kant en klare kopen)
- 100 gram feta
- 80 gram veldsla
- 80 gram noten ( wij gebruikten amandelen)
- extra vierge olijfolie
- azijn (wij gebruikten appelazijn)
- peper en zout
extra nodig:
- rookhout (Wij gebruikten rookhout van rode wijnvaten)
Hoe maak je deze gerookte bietensalade?
Steek de Big Green Egg aan en laat de temperatuur oplopen tot 200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over het aansteken van de Big Green Egg.
Als de BBQ op temperatuur komt kun je de bietjes aan de zijkant van de kamado leggen. Leg de bietjes niet direct in het witte (en daarmee heetste) gedeelte van het houtskool. Mochten de bietjes toch te heet weggelegd worden is dit nog geen ramp. Bij mij ging het ook een keer fout en toen verkoolde de eerste centimeter van de biet. Dit was later eenvoudig te verwijderen was met een mesje waarna ik een mooi schoon en smaakvol bietje over hield.
Gaar de bietjes voor ongeveer een uur. Draai om het kwartier de biet een kwartslag zodat een gelijkmatige garing ontstaat. Prik vervolgens met een sateprikker in de biet om te kijken of deze gaar is. Als deze er doorheen gaat zijn de bietjes klaar. Knijp vervolgens zoveel mogelijk de luchttoevoer van de BBQ zowel boven als beneden.
Als de bietjes zijn afgekoeld kun je de bietjes schillen. Maak de Big Green Egg gereed voor indirecte warmte en plaats een houtchunk in de vuurspot. Je rookt de bietjes ongeveer 20 minuten (dat vonden wij genoeg).
Snij de bietjes in blokjes. Maak een dressing van de olijfolie en azijn (3 delen olijfolie 1 deel azijn) en breng op smaak met zout en peper. Meng dit door de bietjes. Snij de feta in blokjes en meng samen met de veldsla en nootjes door de salade.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 4 flinke rode bieten (wij hebben ze eerst gepoft, maar je kunt ook kant en klare kopen)
- 100 gram feta
- 80 gram veldsla
- 80 gram noten ( wij gebruikten amandelen)
- extra vierge olijfolie
- azijn (wij gebruikten appelazijn)
- peper en zout
INSTRUCTIES
Steek de Big Green Egg aan en laat de temperatuur oplopen tot 200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over het aansteken van de Big Green Egg.
Als de BBQ op temperatuur komt kun je de bietjes aan de zijkant van de kamado leggen. Leg de bietjes niet direct in het witte (en daarmee heetste) gedeelte van het houtskool. Mochten de bietjes toch te heet weggelegd worden is dit nog geen ramp. Bij mij ging het ook een keer fout en toen verkoolde de eerste centimeter van de biet. Dit was later eenvoudig te verwijderen was met een mesje waarna ik een mooi schoon en smaakvol bietje over hield.
Gaar de bietjes voor ongeveer een uur. Draai om het kwartier de biet een kwartslag zodat een gelijkmatige garing ontstaat. Prik vervolgens met een sateprikker in de biet om te kijken of deze gaar is. Als deze er doorheen gaat zijn de bietjes klaar. Knijp vervolgens zoveel mogelijk de luchttoevoer van de BBQ zowel boven als beneden.
Als de bietjes zijn afgekoeld kun je de bietjes schillen. Maak de Big Green Egg gereed voor indirecte warmte en plaats een houtchunk in de vuurspot. Je rookt de bietjes ongeveer 20 minuten (dat vonden wij genoeg).
Snij de bietjes in blokjes. Maak een dressing van de olijfolie en azijn (3 delen olijfolie 1 deel azijn) en breng op smaak met zout en peper. Meng dit door de bietjes. Snij de feta in blokjes en meng samen met de veldsla en nootjes door de salade.