Onderhoud van de Big Green Egg

door Mr. in the Kitchen
Onderhoud van de Big Green Egg

Omdat ik al een tijdje vragen voorbij zie komen over het onderhoud van de Big Green Egg dacht ik dat ik hier maar een stukje over zou schrijven. Op zich heeft de BBQ niet heel veel onderhoud nodig. Althans dat vind ik. Maar er zijn een paar tips die het wel gemakkelijk maken.

Binnen of buiten laten staan?

Mijn Big Green Egg heb ik in het begin eigenlijk altijd in de schuur gereden. Dit gaat makkelijk met het onderstel op wieltjes. Dit deed ik voornamelijk omdat ik voorzichtig was. Dit was namelijk niet de eerste de beste aanschaf en met de verhalen van tegenwoordig over diefstal leek het mij eigenlijk wel goed. Maar toen ik verhuisde naar een appartement met een balkon ging dit niet meer op. Daar heeft hij 3 jaar buiten gestaan, onder een hoes, en inmiddels staat hij ook buiten in mijn nieuwe huis. Dit heeft de BBQ weinig slechts gedaan. Wat er kan gebeuren is dat de gietijzeren margrietschijf gaat roesten en dat er schimmel in de BBQ komt. Beiden is bij gebeurt en zijn makkelijk op te lossen. De schimmel in je BBQ komen is eenvoudig op te lossen door de Big Green Egg lekker hoog op te stoken (300°C) en een tijdje zo te laten staan.

Margrietschijf

Als de margrietschijf roest heeft dien je deze lichtjes op te schuren met een staalwollen spons. Daarna smeer je hem weer in met olie en verhit je hem in je BBQ tot 250°C. Dit kun je dus het beste doen na een sessie op de BBQ! Als je in het vervolg je margrietschijf af en toe insmeert met olie en na het BBQ’n in de kamado zelf zet kan het bijna niet meer gebeuren. Hierdoor vorm je laag na laag. De margrietschijf bewaar ik altijd in de BGE en sluit de BGE af met de groene dop.

Het rooster

Je hebt waarschijnlijk twee verschillende roosters: een roestvrijstalen en een gietijzeren rooster. Nu is voor het roestvrijstalen rooster niet veel meer nodig dan alleen afborstelen met een borstel. Dit gaat het makkelijkst als het rooster nog warm. Heel simpel nadat het vlees/vis/groente van de BBQ er af is even een paar keer heen en weer en je hebt een schoon rooster. Geen gedoe met wasmiddel end. Ik gebruik dit rooster alleen nog als ik iets low and slow wil klaarmaken. Het gietijzeren rooster gebruik ik wanneer ik iets wil grillen. Als de Big Green Egg op temperatuur komt smeer ik dit rooster altijd in met wat zonnebloem/arachide olie. Dit doe ik op een keukenpapiertje. Hierdoor blijft het rooster mooi vet en beschermt. Als je klaar bent met grillen is het rooster nog goed heet. Ook nu weer even met de borstel er over. Je kunt hiervoor ook een prop aluminiumfolie gebruiken.

Onderhouden van de Big Green Egg rooster onderhoud grilrooster

Smeer het rooster in met olie.

De binnenkant

De binnenkant heeft best wel wat te verduren. Al het vet dat in het vlees zit komt omhoog en gaat aan de binnenkant zitten. Dit kun je eenvoudig verwijderen door de BGE heel heet op te stoken: 300°C. Laat de BGE zo een half uur staan. Je zult zien dat als je dit niet zo vaak doet en wel vaak grote stukken vlees klaar maakt er een dikke rook af komt. Dit is het vet dat verbrand. Dit geeft trouwens ook een behoorlijk vieze lucht. Mijn buren waren er in ieder geval niet heel blij mee. Sindsdien doe ik dit vaker waardoor je er minder last van hebt. De volgende dag kun je alles nog eens naborstelen. De eerste keren lukt het misschien nog wel om hem wit te krijgen maar na verloop van tijd blijft de doe zwart. Alleen mijn deflector wordt iedere keer nog wit. Zelden zo makkelijk zo iets vies kunnen verwijderen! In de binnenkant zit ook het houtskool. Deze moet je regelmatig verwijderen via het gat van de onderste schuif. Hiervoor gebruik ik de pook. Dit zorgt er voor dat de lucht goed kan blijven verplaatsen. Als je de BGE vaak gebruikt is het handig om regelmatig de vuurring te verwijderen en ook al het stof dat je niet kunt bereiken met de pook. Belangrijk: maak nooit de binnenkant met water schoon! Hier is het keramiek niet tegen bestand!

Onderhouden van de Big Green Egg onderhoud BGE BBQ

Verwijder met de pook het overtollig as.

De buitenkant

De buitenkant van de Big Green Egg kun je afnemen met een beetje water. Op de site van Big Green Egg lees ik dat dit met wat groene zeep kan. Dit heb ik echter nog nooit gedaan. Wat wel kan gebeuren is dat als je te weinig schoonbrand (zoals ik een keer) en je wil dan een keer schoonbranden, het vet naar buiten komt via de scheurtjes van het keramiek. Deze scheurtjes zijn heel normaal en kan geen kwaad. Dit is natuurlijk wel belangrijk om goed weg te halen. Aan de buitenkant zitten ook veel schroefjes en moertjes. Deze komen na verloop van tijd een beetje los te zitten. Toen ik een schroefje vond was ik dus al te laat. Deze moet je zo nu en dan even aandraaien.

Met sleutel 11 kun je de moeren aandraaien.

De thermometer

De thermometer kan niet meer de juiste temperatuur aangeven. Dit heb ik maar 1 keer gehad in vijf jaar dus echt vaak komt het niet voor. Het scheelde ook maar 15 graden maar toch is het fijn als deze goed staat. Je kunt dit makkelijk voorkomen door de thermometer in kokend water te houden. Dit moet uiteraard honderd graden aan geven. Staat deze niet goed dan kun je aan de achterkant de stelschroef gebruik om het weer goed te zetten. Inmiddels gebruik ik vaak mijn tweede thermometer van mijn grilleye pro die ik naast het vlees op het rooster vastmaak.

Het vilt

Waar de rand van je deksel de doe afsluit zit vilt. Dit vilt zorgt er voor dat de deksel zacht dicht kan en goed afsluit. Sluit de deksel niet goed dan zie je dit direct als je gaat roken. De rook komt dan tussen de deksel door. Is je vilt niet meer goed dan kun je deze zelf vervangen. Verwijder eerst het oude vilt met de hand en wat overblijft met een verfkrabber. Vervolgens kun je de lijm waar het vilt mee vastzit verwijderen met wat aceton op een schuursponsje. Je kunt ook een schuurpapiertje met korrel 80 gebruiken. Is je vilt en lijmlaag verwijdert dan kun je deze er zelf weer op plaatsen. Je kunt het vilt overal kopen. Zit het vilt er op sluit de deksel en laat op deze wijze 24 uur staan. De volgende keer dat je de BGE gebruikt kun je hem rustig opstoken zodat de lijmlaag goed hecht.

Onderhoudsbeurt

Mocht je er echt niet meer uitkomen of heb jij je BGE al jaren staan dan kun je een keer een onderhoudsbeurt laten doen. Er zijn veel bedrijven die dit aanbieden. Hierbij wordt vaak het vilt vervangen en alle schroeven en moeren nagelopen. De BGE wordt opnieuw gesteld zodat jij er weer tegenaan kunt. Ik heb dit nog nooit hoeven doen. Als je het onderhoud van de Big Green Egg bijhoudt dan denk ik ook niet dat het echt nodig is.

Het onderhoud van de Big Green Egg vraagt dus weinig tijd en als je het regelmatig doet heb je nergens last van.

TIPS voor onderhoud van de Big Green Egg

  • Plaats de margrietschijf in je BGE na het BBQ’n. Zo blijft ie droog.
  • Plaats een koud gietijzeren rooster niet in een hele hete BBQ. Zo voorkom je scheuren in het ijzer door de hoge temperatuurverschillen.
  • Als je het rooster wilt in oliën kun je keukenpapier pakken en daar een prop van maken. Doe olie in een kom en haal daar de prop doorheen die je vasthoud met een tang. Op deze wijze kan je vrij eenvoudig het rooster goed in oliën.
  • Maak het rooster schoon als het warm is! De voedselresten gaan daardoor zeer makkelijk van het rooster.
  • Maak de binnenkant niet met water schoon. Hier is het keramiek niet tegen bestand en dit is ook niet nodig.
  • Als je veel indirect op lage temperatuur hebt gegaard kan je Big Green Egg van binnen enorm vet en vies worden. Het wordt dan hoog tijd dat je deze schoon brand. Wil je weten wat ik bedoel? Kijk dan op het onderhoud van de Big Green Egg.
  • Kijk eens rond op onze specials. Daar staan nog veel meer uitgebreide informatie omtrent het gebruik van een kamado.

Ben je op zoek naar andere informatie over de Big Green Egg? Kijk dan even hier.

Deze recepten zijn ook lekker!