Olie dip voor stokbrood

Lekkere dip om mee te dippen

door Mr. in the Kitchen
Olie dip voor stokbrood extra vierge olijfolie dip dippen zeezout Italië Italiaans brood stokbrood

Een basic die niet kan ontbreken is deze olie dip voor stokbrood. Wij geven vaak een etentje en een kleine borrel vooraf mag dan niet ontbreken! Regelmatig is dit een Italiaanse borrel en halen wij heerlijke vleeswaren bij Fatoria Naturale. Zij zijn een echt Italiaanse delicatesse winkel en hebben ook nog eens een heerlijk restaurant. Alles aan Fatoria Naturale klopt! Ze laten hun eigen koeien opgroeien en slachten deze waarvan je het vlees in de winkel kunt kopen. Eens in de twee weken rijden ze naar Italië en halen ze allemaal biologische vleeswaren en kazen bij kleine boeren. Mijn favorieten zijn truffelpancetta, venkelsalami en coppa di Parma! Daarnaast kun je ook afhaal maaltijden kopen en hebben zij eigengemaakte verse venkelworsten en hamburgers. Je waant je direct even in Italie.

Welke olijfolie?

Welke olie heb je nodig? Je moet hiervoor echt extra vierge olijfolie voor gebruiken. Hier zit een mooie grassige smaak aan. Ik kan het niet anders omschrijven maar zo proeft het een beetje. Ik ben een keer op olijfolie cursus in Italie geweest waar ze zeer serieus te werk gingen met het proeven van olijfolie. Het verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie zit voornamelijk in de persing. Extra vierge olijfolie wordt gemaakt van de eerste, koude persing van olijven. De olijven worden dus nog niet verhit. Dit gebeurt wat later om meer olie te kunnen onttrekken. De kleur en smaak zijn ook afhankelijk van de olijfsoort en kan variëren van lichtgeel tot diepgroen en van boterig tot grassig en zelfs peperig. Om olijfolie extra vierge te mogen noemen, moet het voldoen aan strenge eisen en EU-normen. De belangrijkste methode om aan te tonen dat een olijfolie extra vierge is, is de zuurgraad. Die moet onder de 0,8% liggen. Heerlijk toch die Italianen die hun voedsel zo serieus nemen?

Waar moet ik op letten? Belangrijkste les die ik uit de proeverij haalde en die je zeer snel en eenvoudig kan toepassen is naast de titel extra vierge ook kijken in wat voor fles de olijfolie zit. Dit moet een donkere (meestal groene) fles zijn. Als de fles doorzichtig is dan is het geen goede olijfolie want deze bederft onder zonlicht.

Wat heb je nodig?

  • Olijfolie extra vierge(!)
  • Balsamico azijn van goede kwaliteit
  • Verse kruiden zoals tijm, rozemarijn, oregano
  • Eventueel klein beetje knoflook

Hoe maak je deze olie dip voor stokbrood?

Snij de verse kruiden fijn en doe deze op een mooie schoteltje en vul de rest met olie. Je kunt hier ook fijn geraspte knoflook aan toevoegen maar let op! Dit kan krachtig van smaak zijn.

Doe in een ander kommetje de balsamico azijn en vul verder op met olijfolie.

Serveer op een ander kommetje grofgemalen zeezout.

Dip eerst in de olijfolie en doe daarna een beetje grofgemalen zeezout er op!

Genieten!

Ben je op zoek naar nog meer dips en/of dressings? Kijk dan hier bij ons op de site.

Olie dip voor stokbrood extra vierge olijfolie dip dippen zeezout Italië Italiaans brood stokbrood

Olie dip voor stokbrood

Print
Porties: 4 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 5.0/5
( 3 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • Olijfolie extra vierge(!)
  • Balsamico azijn van goede kwaliteit
  • Verse kruiden zoals tijm, rozemarijn, oregano
  • Eventueel klein beetje knoflook

INSTRUCTIES

Snij de verse kruiden fijn en doe deze op een mooie schoteltje en vul de rest met olie. Je kunt hier ook fijn geraspte knoflook aan toevoegen maar let op! Dit kan krachtig van smaak zijn.

Doe in een ander kommetje de balsamico azijn en vul verder op met olijfolie.

Serveer op een ander kommetje grofgemalen zeezout.

Dip eerst in de olijfolie en doe daarna een beetje grofgemalen zeezout er op!

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!