No knead bread uit de dutch oven

door Mr. in the Kitchen
no knead bread uit de dutch oven BBQ Big Green Egg brood zonder te kneden bijgerecht bakken mr and ms in the kitchen

Alweer een heel gaaf recept! Deze no knead bread uit de dutch oven moet je beslist eens maken. Gewoon omdat het ontzettend leuk is om je eigen brood te maken! Eerder maakte ik een heerlijke focaccia en sindsdien ben ik een beetje aan het experimenteren. Het brood is super knapperig aan de buitenkant! Echt fantastisch! Dit brood zonder te kneden is een variatie die door iedereen te maken is. Je hoeft namelijk niet te kneden en dat is toch vaak het obstakel dat mensen hebben bij het maken van brood. Bij dit recept hoeft dat dus niet en is het enige dat je moet doen de ingrediënten mixen. Let er wel op dat er een behoorlijke tijd tussen mixen en bakken zit. Succes!

Wat heb je nodig?

  • 450 gram bloem
  • 8 gram zout
  • 3 gram gedroogde gist
  • 350 ml water (22-26°C, ongeveer handwarm)

extra nodig:

Hoe maak je dit no knead bread uit de dutch oven?

Maak je deeg de avond voordat je het brood wilt gaan maken. Meng in een kom eerst alle droge ingrediënten goed door elkaar en voeg vervolgens het water toe. Roer met een houten lepel tot een deegbal. Als het goed is heb je nu een deegbal die erg zacht is maar wel een echt geheel. Zet de kom met het deeg erin en een aluminiumfolie op kamertemperatuur weg.

Laat het deeg ongeveer 12 uur rijzen. Bij mij heeft het zelfs 16 uur gerezen, dit is geen probleem. Stort het deeg uit de kom op een met bloem bestrooide werkplek. Bol het deeg op tot een mooie deegbal. Met het opbollen breng je het deeg op spanning. Je “vouwt” als het deeg vanuit de zijkant naar de onderkant. De bovenkant komt hiermee op spanning. Als je een mooie bol hebt kun je deze op een bakpapier leggen, bestrooien met bloem en zo afgedekt met folie nog eens 2 uur laten rijzen.

Bakken!

Maak een half uur van tevoren de Big Green Egg gereed voor indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 240°C. Wil je weten hoe ik dat doe? kijk dan op deze special. Verwarm de Dutch oven (en deksel) mee in de BGE! Deze moet heet zijn als je het deeg er in legt.

Knip het overtollige bakpapier rondom de gerezen bol weg. Pak de bol met het het bakpapier op en leg deze in de pan. Het bakpapier gaat dus mee de Dutch oven in. Sluit af met de deksel en bak voor 25 minuten. Haal vervolgens de deksel van de pan af en bak nog eens voor 10 tot 15 minuten zonder deksel. Haal als laatste het brood uit de pan en laat het rusten. Als je wilt controleren of hij goed gaar is kun je op de onderkant kloppen (het is echt heel heet) en als deze hol klinkt is het brood goed.

Aansnijden en genieten!

no knead bread uit de dutch oven BBQ Big Green Egg brood zonder te kneden bijgerecht bakken mr and ms in the kitchen

No knead bread uit de Dutch oven

Print
Porties: 4 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 5.0/5
( 2 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • 450 gram bloem
  • 8 gram zout
  • 3 gram gedroogde gist
  • 350 ml water (22-26°C, ongeveer handwarm)
  • Dutch Oven
  • Aluminiumfolie
  • Bakpapier

INSTRUCTIES

Hoe maak je dit no knead bread uit de dutch oven?

Maak je deeg de avond voordat je het brood wilt gaan maken. Meng in een kom eerst alle droge ingrediënten goed door elkaar en voeg vervolgens het water toe. Roer met een houten lepel tot een deegbal. Als het goed is heb je nu een deegbal die erg zacht is maar wel een echt geheel. Zet de kom met het deeg erin en een aluminiumfolie op kamertemperatuur weg.

Laat het deeg ongeveer 12 uur rijzen. Bij mij heeft het zelfs 16 uur gerezen, dit is geen probleem. Stort het deeg uit de kom op een met bloem bestrooide werkplek. Bol het deeg op tot een mooie deegbal. Met het opbollen breng je het deeg op spanning. Je "vouwt" als het deeg vanuit de zijkant naar de onderkant. De bovenkant komt hiermee op spanning. Als je een mooie bol hebt kun je deze op een bakpapier leggen, bestrooien met bloem en zo afgedekt met folie nog eens 2 uur laten rijzen.

Bakken!

Maak een half uur van tevoren de Big Green Egg gereed voor indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 240°C. Wil je weten hoe ik dat doe? kijk dan op deze special. Verwarm de Dutch oven (en deksel) mee in de BGE! Deze moet heet zijn als je het deeg er in legt.

Knip het overtollige bakpapier rondom de gerezen bol weg. Pak de bol met het het bakpapier op en leg deze in de pan. Het bakpapier gaat dus mee de Dutch oven in. Sluit af met de deksel en bak voor 25 minuten. Haal vervolgens de deksel van de pan af en bak nog eens voor 10 tot 15 minuten zonder deksel. Haal als laatste het brood uit de pan en laat het rusten. Als je wilt controleren of hij goed gaar is kun je op de onderkant kloppen (het is echt heel heet) en als deze hol klinkt is het brood goed.

Aansnijden en genieten!

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!