MOINK Balls van de Big Green Egg zijn super lekkere balletjes van de bbq. De naam MOINK is een samenstelling van Moo en Oink. De Moo komt van het rundergehakt waarvan de balletjes worden gemaakt en de Oink vervolgens weer van het spek dat je eromheen wikkelt. Deze balletjes worden 1,5 uur gegaard en gerookt. Het is een heerlijke snack bij een verjaardag. Ik kwam het recept tegen op de site van Noskos. Ik heb wat aanpassingen gedaan maar alle credits voor hem.
Deze balletjes zijn in de bbq wereld behoorlijk populair. Je ziet ze veel op foodtruck festivals of andere eet evenementen. Makkelijk van tevoren te maken en voor veel mensen weer eens wat anders dan een bitterbal. Je kunt de balletjes kruiden zoals je zelf wilt. Van oorsprong moet het een Italiaans diepvries balletje zijn. Zelf houd ik daar niet zo van en dit is veel leuker. Ik heb ook een Griekse versie gemaakt. Die zal ik later posten. De bbq rub en saus die je maakt is meer dan je nodig hebt voor de balletjes. Je kunt deze makkelijk lang bewaren in een afgesloten bakje.
Wat heb je nodig voor 25 MOINK Balls?
Voor de balletjes:
- 500 gram biologisch rundergehakt
- 1 ei
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
- 30 gram parmezaanse kaas
- halve eetlepel gedroogde oregano
- paneermeel
- peper
- zout
- plakjes ontbijtspek/bacon
Voor de bbq rub (meer dan je nodig hebt):
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 35 gram paprikapoeder
- 35 gram zeezout
- 3 eetlepels gemalen zwarte peper
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels uienpoeder
- 1 theelepel cayennepeper
Extra nodig: bbq saus, Sate prikkers, rookhout maakt niet zoveel uit welke houtsoort.
Bijpassend biertje? zoek dan even hier.
Hoe maak je deze Moink Balls van de Big Green Egg?
Meng alle ingrediënten voor het gehakt in een kom en kneed er ongeveer 25 balletjes van.
Meng vervolgens alle ingrediënten voor de bbq rub door elkaar. Strooi een deel van de rub op een bordje en bewaar de rest voor een andere bbq sessie. Rol de balletjes door de rub en zorg ervoor dat er overal rub zit.
Draai een plakje bacon om het balletje en zet vast met de sate-prikkers. Zet ze daarna in de koelkast.
Bereid je bbq voor om indirect te bbq’en en laat de temperatuur oplopen tot 100 – 120 ºC. Kijk bij deze special hoe je dit doet bij een Weber bbq. En kijk hier voor de Big green egg. Week de houtsnippers in een bakje met water. Als de bbq op temperatuur is kun je het hout toevoegen en de balletjes op het rooster leggen.
Gaar de balletjes een uur en bestrijk ze daarna met de bbq saus. Gaar ze samen met de saus nog een half uur en ze zijn klaar.
Serveer met de bbq saus! Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- Voor de balletjes:
- 500 gram biologisch rundergehakt
- 1 ei
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
- 30 gram parmezaanse kaas
- halve eetlepel gedroogde oregano
- paneermeel
- peper
- zout
- plakjes ontbijtspek/bacon
- Voor de bbq rub (meer dan je nodig hebt):
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 35 gram paprikapoeder
- 35 gram zeezout
- 3 eetlepels gemalen zwarte peper
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels uienpoeder
- 1 theelepel cayennepeper
INSTRUCTIES
Meng alle ingrediënten voor het gehakt in een kom en kneed er ongeveer 25 balletjes van.
Meng vervolgens alle ingrediënten voor de bbq rub door elkaar. Strooi een deel van de rub op een bordje en bewaar de rest voor een andere bbq sessie. Rol de balletjes door de rub en zorg ervoor dat er overal rub zit.
Draai een plakje bacon om het balletje en zet vast met de sate-prikkers. Zet ze daarna in de koelkast.
Bereid je bbq voor om indirect te bbq'en en laat de temperatuur oplopen tot 100 - 120 ºC. Kijk bij deze special hoe je dit doet bij een Weber bbq. En kijk hier voor de Big green egg. Week de houtsnippers in een bakje met water. Als de bbq op temperatuur is kun je het hout toevoegen en de balletjes op het rooster leggen.
Gaar de balletjes een uur en bestrijk ze daarna met de bbq saus. Gaar ze samen met de saus nog een half uur en ze zijn klaar.