Ik heb een hotdog altijd een beetje beschouwd als een saaie grote knakworst op een broodje. Tot ik in New York was en natuurlijk een hotdog op een straathoek kocht. Man man man wat gingen daar toch heerlijke spullen bij. Gebakken spekjes, zuurkool ketchup. Echt een compleet andere beleving. Deze Mexicaanse hotdog van de Big Green Egg heb ik een Mexicaanse touch gegeven met guacamole, zure room, tomatensalsa en lekker veel pepers! Hot staat hierin dus centraal maar mocht je dat nu niet zo heel lekker vinden dan laat je de pepers toch gewoon weg. Op zoek naar een klassieke versie? Kijk dan eens bij dit recept.
Wat heb je nodig voor deze Mexicaanse hotdog van de Big Green Egg?
- 4 hotdogs
- 4 witte puntjes
- zure room
- 4 plakjes cheddarkaas
- 1 jalapeno peper
voor de guacamole:
- 2 avocado’s
- 1 Spaanse peper
- paar takjes koriander
- 1 kleine sjalot
- 1/2 teen knoflook
- 1 limoen
- 1 rijpe tomaat, of 8 kleine cherry tomaatjes
voor de tomatensalsa
- 10 cherrytomaatjes
- kwart teentje knoflook (van de guacamole gebruiken)
- 2 eetlepels fijngehakte koriander
- sap van een halve limoen
- half sjalotje fijngesneden
- halve rode peper
- zout
Hoe maak je deze Mexicaanse hotdog?
Steek de Big Green Egg aan en bereid voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.
Maak ondertussen de guacamole. Snijd de sjalot, peper en de blaadjes van de koriander heel fijn. Haal het vruchtvlees uit de tomaat en snij deze in blokjes. Gebruik je cherry tomaatjes hak deze dan in kleine blokjes. Haal het vruchtvlees uit de avocado en prak deze in een kom kapot. Rasp de halve teen knoflook erboven. Meng de overige ingrediënten er doorheen en breng op smaak met het sap van de limoen en een snuf zout.
Maak vervolgens de tomatensalsa. Snijd de tomaatjes in ringen en vervolgens in blokjes. Snijd het sjalotje heel fijn. Rasp het kwart teentje knoflook er boven. Snijd de koriander en de rode peper heel fijn. Meng vervolgens alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met het limoensap en zout. Proef en kijk of je het in lekker vindt.
Als de BBQ op temperatuur is kun je de hotdog op het rooster leggen en sluit de deksel. Gaar ongeveer 5 minuten. Snijd ondertussen het puntje doormidden en leg aan een kant de cheddarplakjes op het broodje. Leg de broodjes op een kouder gedeelte naast de hotdogs. Zo wordt de kaas warm en het broodje knapperig.
Meng in een kommetje de zure room met een klein beetje melk zo wordt het wat vochtig. Doe de zure room in een diepvrieszakje en knip dan straks een heel klein gaatje in het zakje. Op deze manier kun je de zure room als een saus over je hotdog doen.
Beleggen
Beleg een broodje met een dikke laag guacamole, het worstje en de tomatensalsa. Snijd de jalapeno en rode peper in ringetjes en strooi deze nog extra over het broodje. Pak de zure room en spuit deze mooi over de broodjes heen. Bestrooi vervolgens met wat koriander.
Het is even wat werk maar dan heb je ook wat!
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 4 hotdogs
- 4 witte puntjes
- zure room
- 4 plakjes cheddarkaas
- 1 jalapeno peper
- voor de guacamole:
- 2 avocado’s
- 1 Spaanse peper
- paar takjes koriander
- 1 kleine sjalot
- 1/2 teen knoflook
- 1 limoen
- 1 rijpe tomaat, of 8 kleine cherry tomaatjes
- voor de tomatensalsa
- 10 cherrytomaatjes
- kwart teentje knoflook (van de guacamole gebruiken)
- 2 eetlepels fijngehakte koriander
- sap van een halve limoen
- half sjalotje fijngesneden
- halve rode peper
- zout
INSTRUCTIES
Steek de Big Green Egg aan en bereid voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.
Maak ondertussen de guacamole. Snijd de sjalot, peper en de blaadjes van de koriander heel fijn. Haal het vruchtvlees uit de tomaat en snij deze in blokjes. Gebruik je cherry tomaatjes hak deze dan in kleine blokjes. Haal het vruchtvlees uit de avocado en prak deze in een kom kapot. Rasp de halve teen knoflook erboven. Meng de overige ingrediënten er doorheen en breng op smaak met het sap van de limoen en een snuf zout.
Maak vervolgens de tomatensalsa. Snijd de tomaatjes in ringen en vervolgens in blokjes. Snijd het sjalotje heel fijn. Rasp het kwart teentje knoflook er boven. Snijd de koriander en de rode peper heel fijn. Meng vervolgens alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met het limoensap en zout. Proef en kijk of je het in lekker vindt.
Als de BBQ op temperatuur is kun je de hotdog op het rooster leggen en sluit de deksel. Gaar ongeveer 5 minuten. Snijd ondertussen het puntje doormidden en leg aan een kant de cheddarplakjes op het broodje. Leg de broodjes op een kouder gedeelte naast de hotdogs. Zo wordt de kaas warm en het broodje knapperig.
Meng in een kommetje de zure room met een klein beetje melk zo wordt het wat vochtig. Doe de zure room in een diepvrieszakje en knip dan straks een heel klein gaatje in het zakje. Op deze manier kun je de zure room als een saus over je hotdog doen.
Beleggen
Beleg een broodje met een dikke laag guacamole, het worstje en de tomatensalsa. Snijd de jalapeno en rode peper in ringetjes en strooi deze nog extra over het broodje. Pak de zure room en spuit deze mooi over de broodjes heen. Bestrooi vervolgens met wat koriander.