Low and slow gegaarde makreelfilet op de Big Green Egg

door Mr. in the Kitchen
Makreelfilet op de Big Green Egg langzaam garen low and slow recept citroen peterselie rook roken rookhout

Makreelfilet is volgens mij een ondergeschoven kindje op de BBQ. Deze vis is namelijk altijd biologisch (hij hoeft niet gekweekt te worden) en is spotgoedkoop! Bovendien is makreel ook nog eens heel lekker want het is een vettig visje. Vorige keer was ik al ondersteboven van deze langzaam gegaarde makreelfilet met limoenmayonaise maar deze makreelfilet op de Big Green Egg mag er zeker ook zijn!.

Op internet kwam ik een recept tegen waarbij de beiden filets op elkaar werden gebonden met slagerstouw. Dit vond ik er erg leuk en mooi uitzien. Puur voor de presentatie dus want ik weet niet of het echt een meerwaarde geeft. Heb je geen slagerstouw dan kun je ze net zoals de makreel met limoenmayonaise als filets met de vleeskant boven gewoon op de BBQ leggen.

Wat heb je nodig voor deze makreelfilet op de Big Green Egg?

  • 4 makreelfilets
  • peterselie
  • 1 citroen
  • peterselie
  • olijfolie
  • zout en peper

Extra nodig:

Hoe maak je deze makreelfilet?

Bereid de Big Green Egg voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen naar 120-150°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Bekijk dan deze special.

Als het goed is de makreelfilet ontdaan van graten maar je kunt dit voor de zekerheid nog even controleren. Mijn ervaring is dat niet iedereen weet hoe een vis ontgraat dient te worden. Snijd beide kanten van de filets los zo kun je ze straks makkelijk op elkaar leggen en samen binden.

Bestrooi de makreelfilet heel lichtjes met wat zout (ik vindt dat deze al aardig zoutig is) en daarna ruim met peper. Bedruip met wat olijfolie. Snijd de peterselie heel fijn en strooi over de filets heen. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp boven de filets en snijd een partje af om wat citroensap over de filets te sprenkelen.

Leg de filets met de vleeskant op elkaar en bind nu met slagerstouw het geheel tot een pakketje.

Als de Big Green Egg op temperatuur is gekomen kun je de houtsnippers in de vuurspot leggen en de plate-setter plaatsen. Leg de makreeltjes nu op het rooster en sluit de deksel. Mijn makreelfilets waren na 20 minuten mooi gaar.

Wij aten de makreeltjes met venkel en aardappeltjes uit de oven (of BBQ).

Eet smakelijk!

Deze recepten zijn ook lekker!