Makreelfilet op de BBQ low and slow met limoenmayonaise.

door Mr. in the Kitchen
Makreelfilet op de BBQ Big Green Egg recept vis gerookte makreel

Tijd om een van mijn favorieten er op te zetten. Dit is toch een lekker en simpel te maken visje! Het grote voordeel van makreel is dat het altijd een wilde vis is.  Zonder enige gekkigheid opgegroeid. Er is genoeg van dus je kunt er gerust twee opeten. Deze vettige vis leent zich uitstekend om te roken en in deze hoedanigheid zul je de makreel vaak tegenkomen. Wel jammer want het roken van tegenwoordig geeft een erg overheersende smaak. Deze makreelfilet op de BBQ heeft een lichte rooksmaak en is boterzacht.

Ga bij de visboer langs en bestel de makreelfilet van tevoren. De meesten hebben deze vis niet voorradig omdat er weinig vraag naar verse makreel is. Lage garing zorgt vaak voor een mooi resultaat zo ook hier. Steek de BBQ op tot een graad of 100 – 120. Dit gaat met mijn BGE fantastisch maar kan net zo goed met een Weber. Kijk hiervoor naar mijn Special over low and slow op de Weber. Voor de mensen met een kleine versie (smokey Joe) leg maar 4 hete kooltjes op de koude kooltjes en sluit de deksel. Het komt vanzelf goed!

Wat heb je nodig voor deze makreelfilet op de BBQ?

  •  4 verse makreelfilets
  • Rookhout (in smaak naar keuze, Beuken schijnt er het beste bij te zijn, ik neem genoegen met Pecan snippers die ik nog had liggen)
  • Mayonaise
  • Limoen

Bijpassend biertje? zoek dan even hier.

Hoe maak je deze makreelfilet?

Week de houtsnippers een half uurtje in een bakje met water. Hierdoor kunnen de snippers langzaam hun rook afgeven en verbranden ze niet direct als je ze op de kooltjes legt. Steek de BBQ op tot 100 – 120 graden. Zet de luchtschuiven als de BBQ eenmaal op temperatuur is bijna helemaal dicht. Hierdoor blijft de temperatuur laag.

Bestrooi vervolgens de makreelfilets met flink wat zout. Strooi de snippers over de hete kooltjes, plaats het rooster en leg de makreelfilets op de BBQ. Sluit de BBQ en vertrouw er op dat het goed gaat. Hou de temperatuur in de gaten en geniet van de heerlijke geur van het rookhout. De filets hebben zo een 15 – 20 minuten nodig, afhankelijk van de dikte van je filets. Kijk na 15 min even of ze er goed uitzien. moeten ze nog langer laat ze dan enkele minuten liggen. Waar je naar kunt kijken is of het visvlees uit elkaar gaat als je er lichtjes op drukt. Ook moet het een beetje een glazige kleur hebben. Als je dit een paar doet met het bereiden van vis, en je krijgt het onder de knie, zul je niet anders meer willen.

Limoenmayonaise past hier heel goed bij. Wil je zelf mayonaise maken juich ik dat zeker toe! Ik zal hier binnenkort wel een special over plaatsen. Meng enkele eetlepels mayonaise met de rasp en sap van een halve limoen. Bestrooi de mayonaise met wat peper en proef of het goed op smaak is. De limoen moet je zeker kunnen proeven.

Eet smakelijk en geniet!

 

 

.

Deze recepten zijn ook lekker!