Wagyu longhaas op de BBQ ongelofelijk lekker!

door Mr. in the Kitchen
Longhaas op de BBQ Big Green Egg recept bbq recepten longhaas onglet

Deze week heb ik als sponsoring een mooi pakket binnengekregen van Beef and Steak! Eén van de producten die daarin zat was een Wagyu longhaas. Longhaas is de spier die de longen van het rund aanstuurt. Doordat deze continu aan het werk is heeft het een grove draad en is het mooi dooraderd. Ik moet je zeggen ik was diep onder de indruk van deze longhaas op de bbq. Voor dit mooie stukje vlees heb je eigenlijk niks anders nodig als peper en zout. Natuurlijk kun je hierbij een eigengemaakte BBQ saus ,de steak saus van de Picanha of een chimichurri gebruiken, maar eigenlijk vind ik dat zonde. Dit is een simpel maar geweldig BBQ recept.

Wat heb je nodig voor deze longhaas op de BBQ?

  • 1 Longhaas
  • peper en zout

Zoek je een bijpassend biertje? Kijk dan hier.

Het stuk vlies of membraan verwijderen

Haal de longhaas uit de koelkast. Een longhaas heeft in in het midden een vlies of membraan lopen. Deze kun je voor de bereiding of na de bereiding verwijderen. Ik heb ergens gelezen dat het smaak geeft en dat sommigen het laten zitten. Persoonlijk doe ik het liever van tevoren zodat ik het vlees na het rusten direct kan serveren. Het vlies is makkelijk te herkennen als een witte lijn die de twee helften met elkaar verbind. Snij met een scherp mes aan één kant van het vlies het stuk vlees los zoals op de foto. Daarna doe je dit ook met de andere kant en je hebt twee mooie stukken vlees. Let op het ene stuk is een stukje dikker en groter als het andere. Bij de bereiding kun je hier rekening mee houden door het dunnere stuk ietsje later op de BBQ te leggen.

De longhaas bereiden

Bereid de BBQ voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220 – 250°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Als je een gietijzeren rooster hebt voor de BBQ dan kun je deze goed gebruiken. Plaats dit rooster direct in de BBQ zodat het ook op temperatuur komt. Haal het vlees uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Als de BBQ en het vlees op temperatuur zijn kun je het stuk vlees royaal bestrooien met zout en op het gietijzeren rooster leggen. Sluit de deksel en wacht ongeveer 2 minuten. Draai nu de longhaas een kwartslag en sluit de deksel weer voor 2 minuten. Hierdoor krijg je een mooie grillruit, dit is leuk voor de presentatie en heeft niets met de smaak te maken. Draai de longhaas om en sluit de deksel voor 2 minuten. Draai het nogmaals een kwartslag en sluit de deksel voor 2 minuten. De longhaas heeft nu 8 minuten op de grill gelegen. Bij mij is dat goed geweest om het vlees medium te garen. Afhankelijk van de dikte van de longhaas kun je met de bereidingstijd spelen.

Laat de longhaas nu rusten voor 5 tot 10 minuten. Bestrooi met peper en snijd het stuk vlees op de draad aan en serveer direct. Wij aten deze longhaas op de BBQ met geroosterde romaine sla en gebakken aardappeltjes uit oven.

Eet smakelijk!

Longhaas op de BBQ Big Green Egg recept bbq recepten longhaas onglet

Wagyu longhaas op de BBQ

Print
Porties: 1 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 5.0/5
( 1 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • 1 Longhaas
  • peper en zout

INSTRUCTIES

Haal de longhaas uit de koelkast. Een longhaas heeft in in het midden een vlies of membraan lopen. Deze kun je voor de bereiding of na de bereiding verwijderen. Ik heb ergens gelezen dat het smaak geeft en dat sommigen het laten zitten. Persoonlijk doe ik het liever van tevoren zodat ik het vlees na het rusten direct kan serveren. Het vlies is makkelijk te herkennen als een witte lijn die de twee helften met elkaar verbind. Snij met een scherp mes aan één kant van het vlies het stuk vlees los zoals op de foto. Daarna doe je dit ook met de andere kant en je hebt twee mooie stukken vlees. Let op het ene stuk is een stukje dikker en groter als het andere. Bij de bereiding kun je hier rekening mee houden door het dunnere stuk ietsje later op de BBQ te leggen.

De longhaas bereiden

Bereid de BBQ voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220 - 250°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Als je een gietijzeren rooster hebt voor de BBQ dan kun je deze goed gebruiken. Plaats dit rooster direct in de BBQ zodat het ook op temperatuur komt. Haal het vlees uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Als de BBQ en het vlees op temperatuur zijn kun je het stuk vlees royaal bestrooien met zout en op het gietijzeren rooster leggen. Sluit de deksel en wacht ongeveer 2 minuten. Draai nu de longhaas een kwartslag en sluit de deksel weer voor 2 minuten. Hierdoor krijg je een mooie grillruit, dit is leuk voor de presentatie en heeft niets met de smaak te maken. Draai de longhaas om en sluit de deksel voor 2 minuten. Draai het nogmaals een kwartslag en sluit de deksel voor 2 minuten. De longhaas heeft nu 8 minuten op de grill gelegen. Bij mij is dat goed geweest om het vlees medium te garen. Afhankelijk van de dikte van de longhaas kun je met de bereidingstijd spelen.

Laat de longhaas nu rusten voor 5 tot 10 minuten. Bestrooi met peper en snijd het stuk vlees op de draad aan en serveer direct. Wij aten deze longhaas op de BBQ met geroosterde romaine sla en gebakken aardappeltjes uit oven.

 

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!