Met het voorjaar dat is begonnen en de asperges uit de grond schieten was ik op zoek naar een lekker lamsgerecht. Ik ben gek op lamsvlees, het heeft een mooie delicate smaak. Bij de AH zag ik kleine lamsrackjes en deze kon ik niet laten liggen. Omdat je op een BBQ niet echt een jus kunt maken moet je een beetje creatief zijn. Bij dit lamsrack op de BBQ heb ik een honing-tijmboter gedaan en man wat was dit toch ongelofelijk lekker! Ik heb ontzettend zitten genieten van het lamsvlees. Super zacht en de combinatie met de honing-tijm boter is echt goed! Dit is een blijvertje!
Wat heb je nodig voor dit lamsrack?
- 1 lamsrack
- 50 gram roomboter
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel tijmblaadjes
- peper en zout
Bijpassend biertje? kijk dan even hier in de bierspecial.
Hoe maak je dit lamsrack op de BBQ?
Voorbereiding:
Bereid de Big Green Egg voor op directe warmte en laat oplopen naar een temperatuur van 200-220ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Voor het grillen heb ik gebruik gemaakt van mijn gietijzeren rooster. Haal vervolgens het lamsrack uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen
Haal de roomboter uit de koelkast zodat deze zacht wordt. Als de boter zacht is kun je deze samen met de honing en tijmblaadjes mengen. Je krijgt nu een zachte smeuïge massa. Breng op smaak met wat zeezout en zet weg in de koelkast zodat deze wat op kan stijven.
Het lamsvlees dat ik had bevatte nog een flinke vetkap. Er zat een dikke laag vet op het vlees en dat is op zich niet verkeerd maar dit was best veel. Trim het lamsrack zodat je nog wel wat vet hebt maar de grote stukken verwijdert zijn. Dit gaat het beste met een goed scherp mes.
Klaarmaken:
Leg het lamsvlees met de kant waar de botjes zitten op het rooster en sluit de deksel. Gaar voor ongeveer 2 minuten en draai het lamsvlees dan om en schroei op de vleeskant het vlees 3 minuten dicht. Haal het vlees van de Big Green Egg en bouw deze om tot indirecte garing. Doordat je een koude platesetter (Conveggtor van de Big Green Egg) in de BBQ plaatst en eventueel een koud rooster daalt de temperatuur van de kamado naar ongeveer 140 graden. Plaats een kerntemperatuurmeter in het lamsvlees en gaar deze rustig naar 52 graden. Dit duurde bij mij 25 minuten (ik had wel een kleintje). Hierna haal je het lamsvlees van de BBQ en laat je deze 5 tot 10 minuten rusten op een snijplank. Tijdens het rusten gaart deze nog door tot ongeveer 55 graden.
Snij vervolgens in mooie stukken en leg op elk stuk een stukje honing-tijmboter en geniet van een heerlijk stukje vlees!
Eet smakelijk!
Bereid de Big Green Egg voor op directe warmte en laat oplopen naar een temperatuur van 200-220ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Voor het grillen heb ik gebruik gemaakt van mijn gietijzeren rooster. Haal vervolgens het lamsrack uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen Haal de roomboter uit de koelkast zodat deze zacht wordt. Als de boter zacht is kun je deze samen met de honing en tijmblaadjes mengen. Je krijgt nu een zachte smeuïge massa. Breng op smaak met wat zeezout en zet weg in de koelkast zodat deze wat op kan stijven. Het lamsvlees dat ik had bevatte nog een flinke vetkap. Er zat een dikke laag vet op het vlees en dat is op zich niet verkeerd maar dit was best veel. Trim het lamsrack zodat je nog wel wat vet hebt maar de grote stukken verwijdert zijn. Dit gaat het beste met een goed scherp mes. Leg het lamsvlees met de kant waar de botjes zitten op het rooster en sluit de deksel. Gaar voor ongeveer 2 minuten en draai het lamsvlees dan om en schroei op de vleeskant het vlees 3 minuten dicht. Haal het vlees van de Big Green Egg en bouw deze om tot indirecte garing. Doordat je een koude platesetter (Conveggtor van de Big Green Egg) in de BBQ plaatst en eventueel een koud rooster daalt de temperatuur van de kamado naar ongeveer 140 graden. Plaats een kerntemperatuurmeter in het lamsvlees en gaar deze rustig naar 52 graden. Dit duurde bij mij 25 minuten (ik had wel een kleintje). Hierna haal je het lamsvlees van de BBQ en laat je deze 5 tot 10 minuten rusten op een snijplank. Tijdens het rusten gaart deze nog door tot ongeveer 55 graden. Snij vervolgens in mooie stukken en leg op elk stuk een stukje honing-tijmboter en geniet van een heerlijk stukje vlees! INGREDIËNTEN
INSTRUCTIES