Lamsburger van de Big Green Egg met yoghurt-muntsaus

door Mr. in the Kitchen
Lamsburger hamburger bbq big green egg bge weber lam lamsvlees munt yoghurt rucola

Deze burger is een mooie aanvulling op de diverse burgers die ik eerder al gepost heb. De smaak van lamsvlees is net even anders dan die van een runderburger en samen met de yoghurt muntsaus is dit een mooi geheel. Ik heb deze lamsburger gegeten met zoete aardappel friet en gegrilde groenten.

Wat heb je nodig voor deze lamsburger?

voor 4 burgers:

  • 600 gram lamsgehakt
  • 1/2 ui
  • 2 eetlepels fijngesneden munt
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • peper en zout
  • 4 hamburger broodjes
  • bosje rucola

voor de yoghurt muntsaus:

  • 250 ml Griekse yoghurt
  • handje fijngesneden munt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  •  theelepel honing
  • peper en zout

Bijpassend biertje? zoek dan even hier.

Hoe maak je deze lamsburgers?

Maak eerst de hamburgers. Deze moeten minimaal een half uurtje opstijven in de koelkast. Meng alle ingrediënten voor de burgers in een kom en breng op smaak met peper en zout.

Meng met vochtige handen 4 hamburgers van dezelfde grote. Ik gebruik zelf een hamburgerpers. Dat is ideaal en geeft net even wat stevigheid mee aan de burger. Je kunt deze overal kopen. Smeer de pers wel even in met een laagje olie anders krijg je het vlees er moeilijk uit. Zet de hamburgers weg in de koelkast.

Steek nu de bbq aan en bereid deze voor op directe warmte. Heb je een Big Green Egg? Kijk dan op deze special hoe ik dat doe. Laat de temperatuur oplopen tot ongeveer 220ºC.

Als de Big Green Egg warm wordt kun je de yoghurt-muntsaus maken. Dit doe je door alle ingrediënten met elkaar te mengen. Breng vervolgens op smaak met wat peper en zout en proef goed. Voeg eventueel wat extra honing, munt, of citroensap toe. Zet weg in de koelkast.

Als je het lekker vindt kun je nu eerst nog even de broodjes een 20 seconden op de bbq grillen. Zo krijg je een mooi krokant broodje.

Gril de hamburgers op de bbq. Gril ongeveer 5 minuten aan de ene kant en 4 minuten aan de andere kant. Wil je een mooi ruitpatroon draai de hamburgers dan een kwartslag halverwege de griltijd. De hamburgers mogen nog een beetje rauw van binnen zijn (medium).

Maak nu de broodjes door eerst een laagje rucola, vervolgens de burger en als laatste een flinke eetlepel van de saus er op te doen.

Wij aten deze lamsburger met zoete aardappel friet en gegrilde groenten.

Eet smakelijk!

.

Deze recepten zijn ook lekker!