Lamsbout op de Big Green Egg recept lamsvlees BBQ Kamado

Lamsbout op de Big Green Egg

door Mr. in the Kitchen

Deze keer een lamsbout op de Big Green Egg met ras el hanout kruiden. Ras el hanout is een Noord-Afrikaanse kruidenmelange met o.a. kaneel, korianderzaad, komijnzaad, gember, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel en piment. Lekker veel kruidige kruiden dus! En deze passen goed bij het lamsvlees en de rooksmaak die ik het heb meegegeven. Ik heb een lamsbout gebruikt waar het bot nog in zat maar je kunt natuurlijk ook een lamsbout zonder bot nemen. Voor tips daarover kun je kijk bij deze lamsbout met muntsaus die ik eerder maakte.

Wat heb je nodig?

  • 1 lamsbout
  • 3 eetlepels ras el hanout kruiden
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • peper en zout

extra nodig:

Hoe maak je deze lamsbout van de Big Green Egg?

Bereid de Big Green Egg voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 150°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Haal de lamsbout uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Meng in een kommetje twee eetlepels olijfolie met de ras el hanout kruiden. Rasp er de twee teentjes knoflook boven en meng alles goed door elkaar. Let op je wilt een soort pasta krijgen waar je de lamsbout mee insmeert. Bestrooi de lamsbout eerst met flink wat zout en peper. Wrijf dit goed in en breng daarna de ras el hanout kruiden aan op de lamsbout.

Als de Big Green Egg op temperatuur is kun je het rookhout in de vuurspot plaatsen en vervolgens de conveggtor plaatsen. Plaats een druippan op de conveggtor en plaats het rooster. Leg de lamsbout op het rooster. plaats de kerntemperatuurmeter en sluit de deksel.

De temperatuur van de Big Green Egg zal door de massa iets naar beneden gaan. Zet de schuiven iets meer open en laat de temperatuur naar ongeveer 150ºC gaan. Laat de lamsbout garen tot een kerntemperatuur van 53°C en haal hem er vervolgens van af. De kerntemperatuur loopt tijdens het rusten nog een paar graden verder op.

Snij de lamsbout in mooie tranches en serveer direct.

Eet smakelijk!

Lamsbout op de Big Green Egg recept lamsvlees BBQ Kamado

Lamsbout op de Big Green Egg

Print
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.4/5
( 7 voted )

Ingredients

  • 1 lamsbout
  • 3 eetlepels ras el hanout kruiden
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • peper en zout

Instructions

Bereid de Big Green Egg voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 150°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Haal de lamsbout uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Meng in een kommetje twee eetlepels olijfolie met de ras el hanout kruiden. Rasp er de twee teentjes knoflook boven en meng alles goed door elkaar. Let op je wilt een soort pasta krijgen waar je de lamsbout mee insmeert. Bestrooi de lamsbout eerst met flink wat zout en peper. Wrijf dit goed in en breng daarna de ras el hanout kruiden aan op de lamsbout.

Als de Big Green Egg op temperatuur is kun je het rookhout in de vuurspot plaatsen en vervolgens de conveggtor plaatsen. Plaats een druippan op de conveggtor en plaats het rooster. Leg de lamsbout op het rooster. plaats de kerntemperatuurmeter en sluit de deksel.

De temperatuur van de Big Green Egg zal door de massa iets naar beneden gaan. Zet de schuiven iets meer open en laat de temperatuur naar ongeveer 150ºC gaan. Laat de lamsbout garen tot een kerntemperatuur van 53°C en haal hem er vervolgens van af. De kerntemperatuur loopt tijdens het rusten nog een paar graden verder op.

Snij de lamsbout in mooie tranches en serveer direct.

Eet smakelijk!

Deze recepten zijn ook lekker!

2 reacties

R de Haan 22 december 2020 - 13:08

Leuk recept van lamsbout op de Big Green Egg met ras el hanout kruiden. Maar hoe lang duurt dit garen ongeveer (53gr.)?
Is wel handig om te weten i.v.m. bijgerechten.

reageer
Mr. in the Kitchen 22 december 2020 - 13:52

Dat is natuurlijk van veel factoren afhankelijk. Allereerst het gewicht van de lamsbout, daarna met of zonder bot, waar je de temperatuur van de BBQ meet en het kan ook nog eens verschillen per stuk vlees. Zo is de ene pulled pork na 9 uur klaar en de andere 12 uur. Ik denk dat je uit kunt gaan van ongeveer 2 uur voor een lamsbout met bot van 1,5 kilo. Mocht je nu eerder klaar zijn dan kun de lamsbout ook in de oven zetten op 50 graden. Hierdoor blijft het lamsvlees warm maar gaart dit niet verder door. Of je pakt hem in met aluminiumfolie en een handdoek en legt hem in een koelbox.

Succes!

reageer

Reageer