salade Niçoise

Een van de gezondere maaltijdsalades is toch wel salade niçoise. Een salade die vele versies kent, en waar vele van beweren dat het de originele is. Zo beweert het ene recept dat er tonijn in moet zitten en de andere vind komkommer onmisbaar. Wat wel bij elke versie terugkomt is een eenvoud aan ingrediënten die de basis vormt voor de salade: Tomaat, ansjovis, en olijven. Ik heb er een beetje een klassieke salade nicoise van gemaakt zoals je hem in de meeste eetgelegenheden op je bord geserveerd krijgt.Wel eentje met echte tonijn, want dat maakt mijn inziens deze salade tot een topper. Je kunt deze salade als lunch nuttigen maar bevat zeker ook genoeg om er je avondmaaltijd mee te doen. Als je het te weinig body vind hebben kun je er ook stukjes gekookte aardappels doorheen doen, of brood bij serveren.

Wat heb je nodig?

– 150 gr Gemengde salade
– 2 moten tonijn
– 250 gr sperziebonen
– 1 kleine rode ui
– 2 eieren
– 25 trostomaatjes
– 20 zwarte olijven
– 4 ansjovisfilets
– 2 eetlepels kappertjes

Voor de dressing:
– 3 eetlepels extra vergine olijfolie
– 1 eetlepel balsamico azijn
– 1 theelepel honing
– half teentje knoflook
– vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je deze klassieke salade Niçoise

Ontdoe de sperziebonen van de uiteindes, halveer de bonen en zet op in een pannetje met water en zout. Kook de sperziebonen in ongeveer 10 minuten gaar.

Zet vervolgens een steelpannetje op met de eieren en water en kook deze in 4 minuten half hard.

Snij de halve teen knoflook super fijn en meng deze in een kommetje samen met de olie, azijn en honing. Breng daarna de dressing op smaak met de peper. Proef of er bij de dressing nog iets meer honing of azijn moet. Snij de rode ui in dunne ringen en snij de trostomaatjes door de helft. Snij de ansjovis in kleine stukjes

Meng met je handen de salade in een kom met de dressing. Voeg de rode ui, trostomaatjes, olijven, ansjovisfilet, kappertjes en de sperziebonen toe en meng het geheel. Verdeel hierna de salade over twee borden.

Snij de eieren in kwarten en verdeel over de salade
Smeer de tonijn in met olijfolie en voorzie van zout.
Bak vervolgens in een grillpan de tonijn in ongeveer 1 1/2 minuut  per kant medium gaar.
Leg de tonijn op de salade

Bon appetit!

Deze recepten zijn ook lekker!