Deze kiplollies van de Big Green Egg heb ik al meermalen op internet voorbij zien komen en het was iedere keer prachtig om te zien. Het is natuurlijk gewoon een kippenpootje maar door het verwijderen van het vel en vlees ziet het er gelijk een stuk leuker uit! Een glimmende lak op het einde maakt het plaatje helemaal compleet! Leuk voor tijdens een verjaardag zou je denken maar het is wel eventjes wat werk. Als je er handig in bent dan gaat het nog wel maar het is wel even pielen met het mooi wegsnijden van het vlees, vel en peesjes.
Wat heb je nodig?
extra handig:
Hoe maak je deze kiplollies van de Big Green Egg?
Bereid de Big Green Egg voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 100-120°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect met de Big Green Egg.
Maak ondertussen de kiplollies (kijk hiervoor eventueel een YouTube filmpje dat is misschien duidelijker) door te beginnen met het insnijden van de poot om deze vrij te krijgen van vlees. Snij met het uitbeenmes rondom de kippenpoot in. Pak een keukenpapiertje en trek het vlees dat aan de bovenzijde (dunne kant) van de poot zit omhoog naar het scharnier gewrichtje. Dit kun je er afdraaien. Trek het geheel aan vlees en gewricht van de bovenzijde af. Verwijder met het mes eventueel achtergebleven resten zodat het er mooi uit komt te zien.
Nu snij je een stukje van de onderkant af. Hierdoor kan jouw kippenpoot mooi rechtop staan. Als je dit hebt gedaan zie je misschien (sommigen hebben het niet) dat er twee botjes te zien zijn. Het kleine is het spaakbeentje en dat wil je weg hebben want dat is scherp. Je kunt deze met je uitbeenmes een beetje los snijden en deze vervolgens er met een tangetje uit trekken. Duw vervolgens het vlees met het vel wat naar beneden zodat je een mooi botje krijgt dat vrij is van vlees. Verwijder al het overtollig vlees en maak het botje een beetje schoon.
Doe de rub over de kip heen en zet de kiplollies op de BBQ. Doe in de dikste een temperatuurmeter en laat de temperatuur oplopen tot 73°C. Als de Kiplollies een temperatuur hebben van 65°C smeer je ze in met de BBQ saus. Dit kun je eventueel nog 1 keer herhalen. De kiplollies hebben best wel wat tijd nodig (ongeveer 2-2,5 uur).
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- Kippenpoten met vel
- BBQ rub
- BBQ saus
INSTRUCTIES
Bereid de Big Green Egg voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 100-120°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect met de Big Green Egg.
Maak ondertussen de kiplollies door te beginnen met het insnijden van de poot om deze vrij te krijgen van vlees. Snij met het uitbeenmes rondom de kippenpoot in. Pak een keukenpapiertje en trek het vlees dat aan de bovenzijde van de poot zit omhoog naar het scharnier gewrichtje. Dit kun je er afdraaien. Trek het geheel aan vlees en gewricht van de bovenzijde af. Verwijder met het mes eventueel achtergebleven resten zodat het er mooi uit komt te zien.
Nu snij je een stukje van de onderkant af. Hierdoor kan jouw kippenpoot mooi rechtop staan. Als je dit hebt gedaan zie je mooi dat er twee botjes te zien zijn. Het kleine is het spaakbeentje en dat wil je weg hebben want dat is scherp. Je kunt deze met je uitbeenmes een beetje los snijden en deze vervolgens er met een tangetje uit trekken. Duw vervolgens het vlees met het vel wat naar beneden zodat je een mooi botje krijgt dat vrij is van vlees. Verwijder al het overtollig vlees en maak het botje een beetje schoon.
Doe de rub over de kip heen en zet de kiplollies op de BBQ. Doe in de dikste een temperatuurmeter en laat de temperatuur oplopen tot 73°C. Als de Kiplollies een temperatuur hebben van 65°C smeer je ze in met de BBQ saus. Dit kun je eventueel nog 1 keer herhalen. De kiplollies hebben best wel wat tijd nodig (ongeveer 2-2,5 uur).