Kipdijfilet van de big green egg

door Mr. in the Kitchen
Kipdijfilet van de big green egg recept big green egg bge weber langzaam garen roken rookhout

Ik ben een keer gaan kijken bij een bbq wedstrijd bij mij in de buurt. Ik kan mij herinneren  dat een van de opdrachten die de deelnemers moesten maken, kipdijfilets waren. Langzaam gegaard in een bbq rub en vervolgens gepresenteerd aan de jury. Mijn versie van kipdijfilet van de big green egg vind je nu hier. Op zoek naar een ander kippendij recept? Kijk dan eens op deze kipdijspies, saté van kippendij of deze Low and Slow kippendijen.

Wat heb je nodig voor deze kipdijfilet van de big green egg?

voor 4 personen:

  • 8 kipdijfilets met bot zonder vel
  • 2 citroenen
  • een bosje tijm
  • peper
  • zout
  • rookhout
  • kerntemperatuurmeter

Bijpassend biertje? kijk dan even hier in de bierspecial.

Hoe maak je dit?

Steek de bbq aan en bereid hem voor op indirect verwarmen. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan bij deze special. Laat de temperatuur oplopen tot 100-120ºC.

Bereid de kip voor nadat je het aanmaakblokje hebt aangestoken. Rasp de schil van beide citroenen boven de kipdijfilets. Haal de blaadjes van de tijm van de takjes en voeg deze bij de kip. Bestrooi met peper en zout en zet weg in de koelkast.

Als de bbq zijn temperatuur heeft gehaald, kun je het rooster even optillen. Gooi onder het hitteschild een klein handje geweekt rookhout. Plaats het rooster terug en leg de kipdijfilets op het rooster.

Ik heb gebruik gemaakt van een kerntemperatuurmeter omdat ik er van verzekerd wilde zijn dat de kip een juiste temperatuur heeft bereikt. Je moet deze op laten lopen naar 75ºC. Dit kan enige tijd duren, zo ondervond ik. Na anderhalf uur kwam de meter niet veel verder dan 45 ºC. Zelf had ik verwacht dat deze na die tijd de tempratuur al had moeten bereiken. Misschien kwam het door de koude buitentemperatuur (?) van 1ºC. Daarom heb ik de temperatuur van de bbq wat meer op laten lopen zodat het uiteindelijk wat sneller zou gaan. Heb je wel de tijd en laat de temperatuur dan lekker laag. Dit geeft een malser resultaat.

De kipdijfilets van de big green egg waren goed bevallen. De buitenkant van de kip had een beetje een taai laagje zoals je gewend bent van de AH gerookte kip. De binnenkant echter was super mals. En ook de rooksmaak zat goed aan de kip. Ik vond het een mooi eindresultaat. Wij aten deze kipdijfilets met een puree van gepofte zoete aardappel en gegrilde courgettes.

Eet smakelijk!

Deze recepten zijn ook lekker!