Kip van de Big Green Egg met Caribische avocado salsa

door Mr. in the Kitchen
Kip van de Big Green Egg met avocado salsa avocadosalsa avocado-salsa recept bbq

Laatst heb ik gegeten bij Taberne Dushi in Rotterdam. Dit Mediterraan-Caribisch restaurant is een echte aanrader. Ik ben nog niet heel bekend met de Caribische keuken, maar ik ben blij verrast. Frisse smaken welke ik nog niet vaak in mijn keuken gebruik. Een geweldig gerecht is de kipstukken met salsa de aguacate (avocado). Deze avocado salsa was ontzettend lekker vandaar nu deze kip van de Big Green Egg met aguacate.

Wat heb je nodig voor deze kip van de Big Green Egg ?

voor de kip:

  • 4 kippenbouten
  • een klein handje houtsnippers
  • peper en zout

voor de avocado salsa:

  • 2 avocado’s
  • bosje koriander (15 gram)
  • sap van 2 limoenen
  • 1 á 2 rode pepers
  • 1,5 teentje knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • zout

Bijpassend biertje? zoek dan even hier.

Hoe maak je deze kip?

Bereid de Big Green Egg voor op indirecte hitte en laat de temperatuur oplopen tot 180°C. Heb je een Weber? Kijk dan hier. Heb je een Big Green Egg? Kijk dan hier. Terwijl de BBQ op temperatuur komt kun je mooi alvast de avocado salsa maken.

De salsa moet je hoog op smaak brengen. Je kunt de salsa vergelijken met een chimichurri (deze is ook erg pittig om zo te proeven). De avocado salsa die ik heb geproefd in het restaurant was behoorlijk zuur. Dit smaakte naar mijn inziens prima bij de kip. Hou je er niet zo van dan kun je altijd beginnen met het sap van 1 limoen.

Snijd de peper, knoflook en koriander fijn. Doe vervolgens alle ingrediënten voor de salsa in een maatbeker en pureer deze. Het is nu een dikke stevige pasta. Voeg nu wat water toe zodat het wat dunner wordt. De salsa moet een beetje de dikte hebben van ketchup. Proef en breng op smaak met zout en eventueel wat andere ingrediënten. Zorg er wel voor dat het hoog op smaak is.

Wanneer de BBQ op temperatuur is kun je een handje rookhout toevoegen en de kip op het rooster leggen. Sluit nu de deksel. Als je een temperatuurmeter hebt is het handig deze te gebruiken. De kip moet een kerntemperatuur krijgen van 72ºC, dit duurde bij mij ongeveer 45 minuten. Als de kip gaar is kun je deze er af halen.

Wij aten deze kip met een Exotische salade en gebakken aardappeltjes.

Deze recepten zijn ook lekker!