Onlangs maakten wij hier een Griekse bifteki en een pulled lamb Griekse stijl, en dat is zeker bevallen! Toen Roy, een vriend van mij, langskwam had ik het idee om deze kip souvlaki van de BBQ te maken. Naast deze kip souvlaki hebben wij ook nog een heerlijke Lams kofte gemaakt. Souvlaki betekent vlees op een spies en kan dus allerlei vormen aan nemen. Het is in Griekenland een van de populairste gerechtjes die je overal kunt kopen. Net als wij nu doen, wordt de souvlaki vaak geserveerd met een verfrissende saus, zoals wij bijvoorbeeld doen met tzatziki, en wat extra garnituur. Naast de tzatztiki serveerden we de kip met rode ui en tomatenblokjes in een heerlijk pita broodje.
Wat heb je nodig voor 6 spiesjes?
voor de kip:
- 500 gram kippendijen zonder vel
- sap en rasp van een halve citroen
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels gedroogde oregano (of dubbele verse hoeveelheid)
- zout en peper
voor erbij:
- Griekse pitabroodjes
- Griekse tzatziki
- 4 tomaten
- 1 rode ui
extra nodig:
- BBQ spiesen
Hoe maak je deze kip souvlaki van de BBQ?
Snij de kippendijen in blokjes van ongeveer 3 cm. Bestrooi de kip met flink wat zout en wrijf deze in. Doe de kip vervolgens in een diepvrieszak. Maak nu de marinade door in een kommetje het sap van de citroen samen met de rasp, twee eetlepels olijfolie, de fijngesneden tenen knoflook en twee eetlepels oregano te mengen. Breng op smaak met wat peper. Doe de marinade in de diepvrieszak en laat alle lucht er uit ontsnappen. Zo zit de marinade overal rond de kip. Leg voor een uur weg in de koelkast.
Bereid de BBQ voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220°C. Wil je weten hoe ik dat doe voor de Big Green Egg? Kijk dan op deze special over direct grillen op de Big Green Egg. Ik heb mijn gietijzeren rooster gebruikt.
Terwijl de BBQ op temperatuur komt kun je de kip op de spiezen rijgen. Druk de kipstukjes niet te strak op elkaar aan anders heb je meer tijd nodig voor het garen. Van de tomaten verwijder je het vruchtvlees en daarna snij je ze in blokjes. Schil de ui en snij vervolgens in hele dunne ringen.
Grill de kip op de BBQ in ongeveer 10 minuten gaar (afhankelijk van de grote van de stukken).
Serveer de kip souvlaki van de BBQ op een pitabroodje met de tzatziki, wat tomatenblokjes, rode ui ringen en een partje citroen.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- voor de kip:
- 500 gram kippendijen zonder vel
- sap en rasp van een halve citroen
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels gedroogde oregano (of dubbele verse hoeveelheid)
- zout en peper
- voor erbij:
- Griekse pitabroodjes
- Griekse tzatziki
- 4 tomaten
- 1 rode ui
- extra nodig:
- BBQ spiezen
INSTRUCTIES
Snij de kippendijen in blokjes van ongeveer 3 cm. Bestrooi de kip met flink wat zout en wrijf deze in. Doe de kip vervolgens in een diepvrieszak. Maak nu de marinade door in een kommetje het sap van de citroen samen met de rasp, twee eetlepels olijfolie, de fijngesneden tenen knoflook en twee eetlepels oregano te mengen. Breng op smaak met wat peper. Doe de marinade in de diepvrieszak en laat alle lucht er uit ontsnappen. Zo zit de marinade overal rond de kip. Leg voor een uur weg in de koelkast.
Bereid de BBQ voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220°C. Wil je weten hoe ik dat doe voor de Big Green Egg? Kijk dan op deze special over direct grillen op de Big Green Egg. Ik heb mijn gietijzeren rooster gebruikt.
Terwijl de BBQ op temperatuur komt kun je de kip op de spiezen rijgen. Druk de kipstukjes niet te strak op elkaar aan anders heb je meer tijd nodig voor het garen. Van de tomaten verwijder je het vruchtvlees en daarna snij je ze in blokjes. Schil de ui en snij vervolgens in hele dunne ringen.
Grill de kip op de BBQ in ongeveer 10 minuten gaar (afhankelijk van de grote van de stukken).
Serveer de kip souvlaki van de BBQ met een pitabroodje, de tzatziki, wat tomatenblokjes, rode ui ringen en een partje citroen.
Eet smakelijk!