Kip op bierblik van de Big Green Egg of Beer Can Chicken

door Mr. in the Kitchen
kip op bierblik van de big green egg bbq recept hoofdgerecht tijm knoflook bier citroen

De laatste tijd zeker een bekende onder de bbq’ers. Deze kip op bierblik van de big green egg wordt ook wel BCC (Beer Can Chicken) genoemd. Een vrij eenvoudig maar enorm lekkere manier van  klaarmaken. Volgens mij kan er niet veel mis gaan, dus ik zou zeggen try this at home. Ben je op zoek naar een echte BBQ kip met dry-rub kijk dan even hier.

Wat heb je nodig voor deze kip op bierblik van de big green egg?

  • 1 maiskip (deze leent zich hier beter voor dan een normale)
  • 2 citroenen
  • flinke bos tijm
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • blikje bier
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 handje rookhout geweekt

Bijpassend biertje? kijk dan even hier in de bierspecial.

Hoe maak je deze kip?

Bereid de bbq voor op indirecte warmte en laat deze oplopen tot 180ºC. Lees deze special als je een Big green egg hebt en je wilt weten hoe ik dat doe.

Maak ondertussen een marinade door de schil van 2 citroenen te raspen, de knoflook te raspen en de blaadjes van de tijm te halen. Meng deze ingrediënten met een paar flinke eetlepels olijfolie en knijp het sap van 1 citroen hier over uit. Stop de twee citroenen in de buikholte van de kip.

Smeer de kip in met de marinade en bestrooi rijkelijk met peper en zout. Drink het blikje bier voor de helft leeg en stop de laurierblaadjes hier in.  Strooi een handje rookhout in de vuurspot. Zet de kip op het bierblik, en zet deze rechtop in de bbq. Steek een thermometer in een van de dijen en laat deze oplopen tot 72ºC. Dit duurt bij een kip van 1 – 1,5 kilo ongeveer 45 -60 minuten. Mocht de kip te snel bruin worden pak dan deze delen in met aluminiumfolie.

Haal het bierblik uit de kip en laat 10 minuten rusten.

Ik serveerde deze kip met gepofte aardappels die naast de kip lagen. Daarnaast ook de
gegrilde groenten van de vorige post.

Eet smakelijk!

Deze recepten zijn ook lekker!