Toen mijn kleine man 1 was zag het er allemaal rooskleurig uit. Ik had er alles aan gedaan om alle smaken bij hem te introduceren en het ging fantastisch. Hij at alles en niks was hem te gek, van kazen tot olijven, van pasta tot rijst en van vis tot vlees. Totdat meneer in de gaten kreeg dat als hij zijn mond dicht hield er ook niks in kon. Zijn eigen wil was geboren en langzaam aan gingen alle groene stukjes aan de kant en was er alleen nog plaats voor pasta met rode saus. Sindsdien probeer ik hem via omwegen toch zijn benodigde vitamines binnen te laten krijgen. Met bloemkool couscous is dat zeker gelukt: het is een van zijn lievelings gerechten naast pizza en pannenkoeken.
Het mooie aan dit gerecht is dat je het vol kan stoppen met ingrediënten die de kleine ook lekker vind. Mijn kleine man is bijvoorbeeld weg van komkommer en mango, en ook feta gaat er goed in. Maar zonder dat hij het doorheeft schept ie iedere keer ook een hap bloemkool naar binnen. Ik maak er ook een tzatziki bij voor de liefhebber. Als ik er een vegetarisch gerecht van maak, doe ik er vaak een courgette-koekje of een zoeteaardappel-koekje bij, en dan is die tzatziki een welkome aanvulling.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
Voor de couscous ( dit is wat ik er meestal in doe, maar vul gerust aan met olijven, perzik of andere ingrediënten die de kleine lekker vindt)
- 1 bloemkool
- 1 mango
- halve komkommer
- 2 eetlepels pijnboompitjes
- 300 gr kippendijen
- 2 takjes rozemarijn
- handje rozijntjes
- 150 gr fêta
- bosje munt
Voor de tzatziki
- 150 gr griekse yoghurt
- kwart komkommer
- kwart teentje knoflook geraspt
- sap van een halve citroen
- scheutje extra vergine olijfolie
- peper en zout
Hoe maak je deze bloemkool couscous?
Maal in de keukenmachine de bloemkool tot couscous. Heb je geen keukenmachine dan zou je het wel kunnen proberen in de blender. En anders moet je met een hakmes aan de slag. Vul een grote schaal met de fijn gehakte bloemkool couscous. Schil de mango en komkommer en snij in kleine blokjes. Doe dit ook met de feta. Hak de munt fijn en doe deze ingrediënten bij de bloemkool couscous.
Snijd de kippendijen in blokjes en bestrooi deze met flink wat zout. Hak de rozemarijn fijn en strooi deze over de kippendijen.
Maak nu de tzatziki en rasp hiervoor de komkommer fijn. Meng met de knoflook het citroen, de olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
Zet een koekenpan op hoog vuur en bak hier de kippendijen in 5 minuten gaar.
Meng de blokjes kippendij bij de rest van de bloemkool couscous ingrediënten en serveer de tzatziki er naast.
Eet smakelijk!
Op zoek naar nog meer salades of gezonde lunchgerechten? kijk dan even hier.