Kabeljauw van de Big Green Egg BBQ kamado plank recept mosterd dille

Kabeljauw van de Big Green Egg

door Mr. in the Kitchen

Eigenlijk best wel gek dat wij zoveel zalm van een rookplank op onze site hebben staan en niet eerder een greep hebben gedaan naar kabeljauw. Kabeljauw is namelijk een mooie stevige witvis die heel goed op een rookplank kan. Ik heb hiervoor mooie dikke stevige moten gebruikt die ik bij de groothandel heb gevonden. De saus die ik hierbij heb gemaakt heb ik eigenlijk van wat leftovers gemaakt maar past er heel goed bij. In plaats van zure room kun je ook heel goed crème fraîche gebruiken. Deze kabeljauw van de Big Green Egg is eenvoudig te maken maar wel een echte topper!

Wat heb je nodig?

  • kabeljauw moten
  • 2 eetlepels zure room
  • 2 theelepels mosterd (naar smaak)
  • 1 eetlepel dille
  • peper en zout

extra nodig:

  • rookplankje

Hoe maak je deze kabeljauw van de Big Green Egg

Zet de Big Green Egg of bbq aan en maak de bbq klaar voor directe warmte. Je kunt de temperatuur van de bbq op laten lopen tot 180ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? lees dan deze special.

Maak het sausje door de zure room met de mosterd en fijngesneden dille te mengen. Proef en voeg naar smaak iets meer van het een of het ander toe.

Bestrooi de kabeljauw moten met flink wat zout en wrijf het er in. Smeer vervolgens de kabeljauw in met het dille-mosterdsausje. Leg de moten op het rookplankje en plaats deze op het rooster van de Big Green Egg. Sluit de deksel en laat de kabeljauw op deze manier voor 15 minuten garen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de dikte dus dat moet je even in de gaten houden. De kabeljauw moet mooi glazig van binnen zijn.

Let er op dat, als je de plank van de BBQ haalt, de onderkant van de plank heet is en je deze dus niet zomaar overal kunt neerleggen.

Serveer de kabeljauw direct. Eet smakelijk!

 

5 reacties

Deze recepten zijn ook lekker!

5 reacties

Ellen van Schaik 27 april 2020 - 17:47

Dag Luuk& Jana, Vandaag hebben we deze kabeljauw gemaakt op de BGE. In een woord: fantastisch! Onze complimenten voor het recept en het delen ervan. Wij houden erg van vis, in combinatie met een rookplankje is dit een succes geworden. Een beetje jammer dat de rookplankjes nogal kostbaar zijn, maar dan heb je ook wat toch. Ga vooral zo door met deze site; wij kijken er regelmatig op. Nog een fijne koningsdag en bedankt voor het recept.

reageer
Mr. in the Kitchen 28 april 2020 - 17:09

Beste Ellen,

Dankjewel! Wat fijn om te horen dat de kabeljauw gelukt is. De rookplankjes kun je eventueel beleggen met wat aluminiumfolie zodat je deze kunt hergebruiken. Na het gebruik de plankjes (gloeiende zijde) direct afspoelen (blussen) met water en bewaren op een droge plaats. Ik doe dit regelmatig. Op deze wijze kun je ze zeker 15 keer gebruiken. Dat scheelt weer in de aanschaf. Bedankt voor jouw reactie. Wij gaan zeker door!

Groetjes Luuk en Jana

reageer
Ellen 30 april 2020 - 13:11

Dank je wel voor je reactie Luuk. Misschien een domme vraag, maar gaat de rooksmaak verloren als je de plankjes bedekt met aluminiumfolie?

reageer
Mr. in the Kitchen 30 april 2020 - 17:47

Dag Ellen,

Nee de rooksmaak ontstaat doordat de onderkant verbrand. Dit is nog steeds het geval. Jouw product ligt alleen op de vel kant op het aluminiumfolie de rest van de zalm is vrij om rook op te nemen. Ik heb er in ieder geval geen last van gehad. Probeer het een keer uit en dan kun je het zelf ervaren.

Succes!

reageer
Ellen 1 mei 2020 - 10:31

Dank je wel voor je uitgebreide reactie, Luuk. Gaan we zeker proberen. Goed week end!

reageer

Reageer