Jodenhaas is een stuk van de voorvoet van het rund. Orthodoxe joden mogen vanwege hun geloofsovertuiging geen vlees dat van het achtervoet afkomstig is. En zo is jodenhaas ontstaan. Jodenhaas wordt ook wel diamanthaas, schouderhaas of jodenbiefstuk genoemd. Het vlees is het meest malse stukje vlees uit de schouder van het rund. En hoe smaakt dit stukje jodenhaas op de Big Green Egg? Prima!
Omdat ik diverse kruiden te beschikking had en ik wel eens wilde weten wat het verschil is, heb ik deze drie stukjes vlees verschillend gekruid. Mijn persoonlijke favoriet is rozemarijn, daarbij kwam een bbq-mix die ik nog had van Pure Passie en een van chilipoeder en komijn.
Wat heb je nodig voor deze jodenhaas op de Big Green Egg?
- 3 jodenhazen
- 2 takjes rozemarijn
- bbq-mix bijvoorbeeld deze
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- peper en zout
Bijpassend biertje? zoek dan even hier.
Hoe maak je dit?
Steek de bbq aan voor directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220-250 °C. Wil je weten hoe ik dat doe kijk dan hier. Ik heb mijn gietijzeren rooster gebruikt.
Snijd de rozemarijn fijn en bestrooi de eerste jodenhaas met rozemarijn. Wrijf daarna in met flink wat zout. Het andere stukje vlees kun je met een bbq-mix inwrijven. Voor de laatste meng je het chilipoeder met komijn en zout. Meng door elkaar en wrijf het stukje vlees er mee in. Laat de stukjes vlees 30 minuten buiten de koelkast op temperatuur komen.
Als de bbq zijn temperatuur heeft bereikt kun je de jodenhaas op het rooster leggen. Sluit de deksel en wacht 2 minuten. Draai het vlees een kwartslag, hierdoor krijg je een mooie grill-ruit. Na nog eens 2 minuten draai je het vlees om en herhaal je dit proces.
Haal de mooi gegrilde stukken vlees van de bbq en bestrooi met peper. Als deze er eerder op was gegaan was deze verbrand. Laat het vlees 10 minuten op een plankje rusten voordat je het aansnijd.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 3 jodenhazen
- 2 takjes rozemarijn
- bbq-mix bijvoorbeeld deze
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- peper en zout
INSTRUCTIES
Steek de bbq aan voor directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220-250 °C. Wil je weten hoe ik dat doe kijk dan hier. Ik heb mijn gietijzeren rooster gebruikt.
Snijd de rozemarijn fijn en bestrooi de eerste jodenhaas met rozemarijn. Wrijf daarna in met flink wat zout. Het andere stukje vlees kun je met een bbq-mix inwrijven. Voor de laatste meng je het chilipoeder met komijn en zout. Meng door elkaar en wrijf het stukje vlees er mee in. Laat de stukjes vlees 30 minuten buiten de koelkast op temperatuur komen.
Als de bbq zijn temperatuur heeft bereikt kun je de jodenhaas op het rooster leggen. Sluit de deksel en wacht 2 minuten. Draai het vlees een kwartslag, hierdoor krijg je een mooie grill-ruit. Na nog eens 2 minuten draai je het vlees om en herhaal je dit proces.
Haal de mooi gegrilde stukken vlees van de bbq en bestrooi met peper. Als deze er eerder op was gegaan was deze verbrand. Laat het vlees 10 minuten op een plankje rusten voordat je het aansnijd.