Nadat wij onze eigen hamburgerbroodjes hebben gemaakt eten wij hier met grote regelmaat een burger. Het leuke aan zo een burger is dat je er alles op kunt doen wat jij lekker vindt. Voor mij is dat inmiddels best een klassieke combinatie geworden. Geen gekke ingrediënten maar de klassieke tomaat, augurk, sla end. Voor mijn verjaardag heb ik het boek Burgers van Laurents Craane gekregen. Hij is drievoudig winnaar van de lekkerste burger van Nederland. Naast dat boek heb ik ook een gehaktmolen gehad dus mogelijk dat er de komende tijd dingen gaan veranderen op het gebied van burgers en toppings. Maar nu eerst mijn versie om je eigen cheeseburger maken.
Wat heb je nodig?
voor de burger:
- 600 gr Rundergehakt
- 1,5 eetlepel fijn gesnipperde ui
- 1 eetlepel dijon mosterd
- 2 eetlepels ketchup
- 1 theelepel worcestersaus
- grof zeezout
- versgemalen zwarte peper
voor de rest:
- 4 hamburgerbroodjes
- 1 rode ui
- 4 plakjes cheddar cheese
- 8 augurken
- 4 mooie rode tomaten
- 4 plakjes bacon
- krop botersla
- mayonaise
- ketchup
- mosterd
extra nodig:
Je eigen cheeseburger maken
Maak eerst de burgers. Meng alle ingrediënten voor de burger in een kom. Breng het geheel goed op smaak met peper en zout. Probeer zo nodig eerst een klein stukje vlees uit door deze in een koekenpan te bakken. Zo weet je dat je goed zit met het gehalte zout en peper. Meng het alles door elkaar zonder super veel te kneden. Vorm vervolgens met natte handen 4 ballen gehakt van gelijke grootte. Smeer de hamburgerpers in met wat olijfolie en doe het gehakt er in. Druk met de pers 4 mooie hamburgers. Ik vind zo een pers echt van meerwaarde. Doe de burgers op een bord met een vershoudfolie en zet weg in de koelkast. De burgers moeten even opstijven.
Bereid de Big Green Egg voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over direct grillen op de Big Green Egg. Ik heb hiervoor mijn gietijzeren rooster gebruikt. Terwijl de BBQ op temperatuur komt kun je de toppings maken.
Snij de tomaat en augurk in plakjes. Snij de rode ui in dunne ringen. Bak het bacon in een koekenpan bruin en krokant. Meng in een kommetje ongeveer twee eetlepels mayonaise met twee eetlepels ketchup en een theelepel mosterd. Proef of dit sausje jou bevalt en breng zo nodig verder op smaak. Zet weg voor gebruik.
Als de BBQ op temperatuur is kun je eerst de hamburgerbroodjes krokant bakken. Daarna kun je de hamburgers in ongeveer 8 minuten gaar grillen. De laatste twee minuten leg je een plakje cheddar kaas op de hamburger zodat deze smelt.
Bouw je burger op: Begin met een blaadje sla, daarna tomaat, augurk en een plak bacon. Leg daarop je burger gevolgd door de saus en de rode ui.
Het kost even wat tijd en energie maar uiteindelijk kun jij helemaal (broodje, burger etc.) je eigen cheeseburger maken en vooral van genieten.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 600 gr Rundergehakt
- 1,5 eetlepel fijn gesnipperde ui
- 1 eetlepel dijon mosterd
- 2 eetlepels ketchup
- 1 theelepel worcestersaus
- grof zeezout
- versgemalen zwarte peper
- voor de rest:
- 4 hamburgerbroodjes
- 1 rode ui
- 4 plakjes cheddar cheese
- 8 augurken
- 4 mooie rode tomaten
- 4 plakjes bacon
- krop botersla
- mayonaise
- ketchup
- mosterd
- extra nodig:
- hamburgerpers
INSTRUCTIES
Maak eerst de burgers. Meng alle ingrediënten voor de burger in een kom. Breng het geheel goed op smaak met peper en zout. Probeer zo nodig eerst een klein stukje vlees uit door deze in een koekenpan te bakken. Zo weet je dat je goed zit met het gehalte zout en peper. Meng het alles door elkaar zonder super veel te kneden. Vorm vervolgens met natte handen 4 ballen gehakt van gelijke grootte. Smeer de hamburgerpers in met wat olijfolie en doe het gehakt er in. Druk met de pers 4 mooie hamburgers. Ik vind zo een pers echt van meerwaarde. Doe de burgers op een bord met een vershoudfolie en zet weg in de koelkast. De burgers moeten even opstijven.
Bereid de Big Green Egg voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over direct grillen op de Big Green Egg. Ik heb hiervoor mijn gietijzeren rooster gebruikt. Terwijl de BBQ op temperatuur komt kun je de toppings maken.
Snij de tomaat en augurk in plakjes. Snij de rode ui in dunne ringen. Bak het bacon in een koekenpan bruin en krokant. Meng in een kommetje ongeveer twee eetlepels mayonaise met twee eetlepels ketchup en een theelepel mosterd. Proef of dit sausje jou bevalt en breng zo nodig verder op smaak. Zet weg voor gebruik.
Als de BBQ op temperatuur is kun je eerst de hamburgerbroodjes krokant bakken. Daarna kun je de hamburgers in ongeveer 8 minuten gaar grillen. De laatste twee minuten leg je een plakje cheddar kaas op de hamburger zodat deze smelt.
Bouw je burger op: Begin met een blaadje sla, daarna tomaat, augurk en een plak bacon. Leg daarop je burger gevolgd door de saus en de rode ui.
Het kost even wat tijd en energie maar uiteindelijk kun jij helemaal (broodje, burger etc.) je eigen cheeseburger maken en vooral van genieten.
Eet smakelijk!