Italiaanse hamburger van de Big Green Egg BBQ recept pancetta Taleggio truffel balsamico tomaat rucola mr and ms in the kitchen blog

Italiaanse hamburger van de Big Green Egg

door Mr. in the Kitchen

Wauw! Deze Italiaanse hamburger van de Big Green Egg is echt een fantastische burger! Waarom heeft het eigenlijk zo lang geduurd tot ik weer zelf een burger heb gemaakt?? Ik heb de inspiratie van deze burger een tijdje terug in een restaurant opgedaan en ik vond de smaken ontzettend lekker! Dat zorgde voor de inspiratie voor een echte Italiaanse hamburger! Rucola, balsamico-uitjes, hamburger met oregano, Taleggio, pancetta en truffel-mayonaise. Man man man! Snel maken dus.

Wat heb je nodig voor deze Italiaanse hamburger van de Big Green Egg?

voor 4 burgers:

  • 500 gram biologisch rundergehakt
  • 1 eiwit
  • klein uitje
  • 1,5 teen knoflook
  • Oregano
  • beetje worcestersaus
  • beetje paneermeel
  • peper en zout

voor de garnering

  • 2 rode uien
  • balsamico azijn
  • bruine basterd suiker
  • tomaat
  • rucola
  • taleggio (kaas)
  • 8 plakjes pancetta
  • truffelmayonaise (kant en klaar bij AH of zelf maken met wat truffel concentraat en mayonaise).
  • 4 broodjes

Hoe maak je deze Italiaanse hamburger?

Maak eerst de burger:

Doe alle ingrediënten voor de burger in een kom behalve het paneermeel . Strooi royaal met peper en zout. Dit heeft de burger wel nodig. Kneed het geheel een beetje door elkaar en voeg paneermeel toe tot je een mooie massa hebt. Ongeveer 3 eetlepels. Verdeel het gehakt in 4 gelijke porties en doe deze in een hamburgerpers. Ik dacht eerst dat het niet nodig is zo een pers maar het maakt de hamburger toch echt wat steviger. Druk de hamburgers in de pers en leg deze daarna zeker een uur in de koelkast. Zo kunnen ze wat opstijven.

Steek daarna de bbq aan en laat oplopen tot een temperatuur van 220 – 250ºC. Wil je weten wat ik bedoel? Kijk dan op deze special.

Zorg voor de garnering:

Terwijl de Big Green Egg warm wordt kun je alvast de uien gaan maken. Dit heeft ongeveer een half uurtje nodig. Snijdt de uien in reepjes en bak deze in een klein beetje olijfolie aan. Voeg daarna een flinke scheut balsamicoazijn toe en een halve eetlepel bruine basterdsuiker. Laat de uien zo een half uurtje op laag vuur staan. Let op deze mag niet te droog worden, voeg anders wat water toe. Bak vervolgens de pancetta. Deze kun je op een servetje leggen totdat je de hamburger maakt. Snijd alvast de tomaat in plakjes en de ook de Tallegio kaas.

Grillen:

Als de Big Green Egg op temperatuur is kun je eerst even de broodjes lichtbruin en krokant roosteren. Zet deze weg en rooster daarna de hamburgers. Leg de hamburgers op het rooster en sluit de deksel. Draai de burger na 2,5 minuut een kwartslag, zo krijg je een mooie grilruit. Doe dit ook met de andere kant. De laatste 2,5 minuut leg je de plakjes Taleggio op de burger zodat deze kan smelten.

Als de hamburger klaar is kun je de broodjes opmaken. Eerst een beetje rucola, daarna de uitjes, dan de tomaat, daarop de hamburger, vervolgens de pancetta en als laatste smeer je het broodje in met een flinke dot truffel-mayonaise.

Eten met je handen!! Eet smakelijk!

Italiaanse hamburger van de Big Green Egg BBQ recept pancetta Taleggio truffel balsamico tomaat rucola mr and ms in the kitchen blog

Italiaanse hamburger van de Big Green Egg

Print
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 5 voted )

Ingredients

  • voor 4 burgers:
  • 500 gram biologisch rundergehakt
  • 1 eiwit
  • klein uitje
  • 1,5 teen knoflook
  • Oregano
  • beetje worcestersaus
  • beetje paneermeel
  • peper en zout
  • voor de garnering
  • 2 rode uien
  • balsamico azijn
  • bruine basterd suiker
  • tomaat
  • rucola
  • taleggio (kaas)
  • 8 plakjes pancetta
  • truffelmayonaise (kant en klaar bij AH of zelf maken met wat truffel concentraat en mayonaise).
  • 4 broodjes

Instructions

Maak eerst de burger:

Doe alle ingrediënten voor de burger in een kom behalve het paneermeel . Strooi royaal met peper en zout. Dit heeft de burger wel nodig. Kneed het geheel een beetje door elkaar en voeg paneermeel toe tot je een mooie massa hebt. Ongeveer 3 eetlepels. Verdeel het gehakt in 4 gelijke porties en doe deze in een hamburgerpers. Ik dacht eerst dat het niet nodig is zo een pers maar het maakt de hamburger toch echt wat steviger. Druk de hamburgers in de pers en leg deze daarna zeker een uur in de koelkast. Zo kunnen ze wat opstijven.

Steek daarna de bbq aan en laat oplopen tot een temperatuur van 220 – 250ºC. Wil je weten wat ik bedoel? Kijk dan op deze special.

Zorg voor de garnering:

Terwijl de Big Green Egg warm wordt kun je alvast de uien gaan maken. Dit heeft ongeveer een half uurtje nodig. Snijdt de uien in reepjes en bak deze in een klein beetje olijfolie aan. Voeg daarna een flinke scheut balsamicoazijn toe en een halve eetlepel bruine basterdsuiker. Laat de uien zo een half uurtje op laag vuur staan. Let op deze mag niet te droog worden, voeg anders wat water toe. Bak vervolgens de pancetta. Deze kun je op een servetje leggen totdat je de hamburger maakt. Snijd alvast de tomaat in plakjes en de ook de Tallegio kaas.

Grillen:

Als de Big Green Egg op temperatuur is kun je eerst even de broodjes lichtbruin en krokant roosteren. Zet deze weg en rooster daarna de hamburgers. Leg de hamburgers op het rooster en sluit de deksel. Draai de burger na 2,5 minuut een kwartslag, zo krijg je een mooie grilruit. Doe dit ook met de andere kant. De laatste 2,5 minuut leg je de plakjes Taleggio op de burger zodat deze kan smelten.

Als de hamburger klaar is kun je de broodjes opmaken. Eerst een beetje rucola, daarna de uitjes, dan de tomaat, daarop de hamburger, vervolgens de pancetta en als laatste smeer je het broodje in met een flinke dot truffel-mayonaise.

 

Deze recepten zijn ook lekker!

2 reacties

Ruud Swart 31 juli 2020 - 21:45

Wederom een heerlijk recept, bedankt voor het delen

reageer
Mr. in the Kitchen 2 augustus 2020 - 15:09

Dag Ruud,

Fijn dat je het recept lekker vind!

Groetjes Jana en Luuk

reageer

Reageer