Wij zijn hier thuis helemaal gek op pittig eten en deze keer hebben we Indische hete makreel gemaakt. Makreel is sowieso echt een favoriet! op de BBQ kun je deze fantastisch low and slow klaarmaken met een beetje limoenmayonaise. Je weet niet wat je proeft! Deze pepesan ikan, hoe deze hete makreel ook wel wordt genoemd, is een recept dat wij vaak klaarmaken. Het is vrij eenvoudig omdat we gebruik maken van de kant en klare gerookte makreel van de supermarkt. En ja, die kan natuurlijk ook gewoon zelf gerookt worden maar daar heb je niet altijd tijd voor. Het leuke is dat Rens, mijn zoontje, wel een beetje wilde proberen. Na eerst wat van de sambalsaus te hebben laten proeven heeft hij echt een stuk makreel gegeten en vond het lekker. Maar wel enoooorm pittig haha mooi hoor dat hij het met zijn acht jaar al probeert.
Wat heb je nodig?
- 4 gerookte makrelen
- 2 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 4 kleine limoenblaadjes
- 2 cm gember
- 1 eetlepel ketjap manis
- 4 eetlepels sambal
- 1 eetlepel azijn
- 2 theelepels rietsuiker
- 1 theelepel trassi
- koriander
- zonnebloemolie
Hoe maak je deze Indische hete makreel?
Snij de sjalot, knoflook en gember fijn. Verwarm op laag vuur een steelpannetje met wat zonnebloemolie en fruit deze drie smaakmakers 5 tot 10 minuten.
Voeg vervolgens de overige ingrediënten: de ketjap, sambal, azijn, rietsuiker, trassi en limoenblaadjes toe. Verhit nog even 5 tot 10 minuten door. Je kunt nu de oven gebruiken of gewoon op laag vuur in een koekenpan doen.
Voor de oven: op 180°C voorverwarmen en vervolgens de makreel met de huidzijde naar beneden in op aluminium folie vouwen. Daar de hete saus op en vervolgens dichtvouwen als een pakketje. 15 minuten in de oven en klaar ben je!
Voor de koekenpan: een beetje zonnebloemolie in een pannetje doen. De makrelen met de huidzijde naar beneden in de koekenpan leggen en daarop het hete mengsel verdelen. Rustig 10 minuutjes doorverwarmen.
Snij vervolgens de koriander fijn en serveer met gebakken rijst.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 4 gerookte makrelen
- 2 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 4 kleine limoenblaadjes
- 2 cm gember
- 1 eetlepel ketjap manis
- 4 eetlepels sambal
- 1 eetlepel azijn
- 2 theelepels rietsuiker
- 1 theelepel trassi
- koriander
- zonnebloemolie
INSTRUCTIES
Snij de sjalot, knoflook en gember fijn. Verwarm op laag vuur een steelpannetje met wat zonnebloemolie en fruit deze drie smaakmakers 5 tot 10 minuten.
Voeg vervolgens de overige ingrediënten: de ketjap, sambal, azijn, rietsuiker, trassi en limoenblaadjes toe. Verhit nog even 5 tot 10 minuten door. Je kunt nu de oven gebruiken of gewoon op laag vuur in een koekenpan doen.
Voor de oven: op 180°C voorverwarmen en vervolgens de makreel met de huidzijde naar beneden in op aluminium folie vouwen. Daar de hete saus op en vervolgens dichtvouwen als een pakketje. 15 minuten in de oven en klaar ben je!
Voor de koekenpan: een beetje zonnebloemolie in een pannetje doen. De makrelen met de huidzijde naar beneden in de koekenpan leggen en daarop het hete mengsel verdelen. Rustig 10 minuutjes doorverwarmen.
Snij vervolgens de koriander fijn en serveer met gebakken rijst.