Afgelopen juni had ik na een jaar zwoegen weer mijn academisch jaar afgerond. Naast het werk studeren valt af en toe zwaar dus het mocht gevierd worden! Hoe kun je dat beter doen dan met lekker eten? Deze Iberico Rack op de Big Green Egg is echt fantastisch! Ik hou gewoon heel veel van rozemarijn en als je dat ook nog eens combineert met een sappig stukje vlees kan mijn dag al niet meer stuk. Ze waren in de aanbieding bij de Sligro en daardoor vond ik de prijs van 20 euro per kilo ook nog eens meevallen. Ik had nog niet eerder Iberico racks gegeten maar ik ben gelijk om. Super mooi dooraderd vlees waardoor het makkelijk te bereiden is en het heel sappig blijft. Jammer dat ik geen foto heb genomen van het ongegrilde stukje.
Wat heb je nodig?
- Iberico Racks
- Rozemarijn
- Peper en zout
Hoe maak je deze Iberico Rack op de Big Green Egg?
Bereidt de Big Green Egg voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220-250°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Ik heb hiervoor mij gietijzeren rooster gebruikt. Vaak krijg ik de vraag of dit wel nodig is. Ja het scheelt echt als je een gietijzeren rooster gebruikt. Waarom? Doordat het rooster meer massa heeft behoudt het beter zijn warmte en er is meer contact oppervlak wat weer zorgt voor meer maillard reactie en dat betekent meer smaak.
Laat de Iberico buiten de koelkast minimaal een half uurtje op temperatuur komen. Bestrooi vervolgens met flink wat zout en de fijngesneden rozemarijn.
Leg het rack op de BBQ en sluit de deksel. Draai het vlees na 2 minuten een kwartslag. Zo krijg je een mooie grillruit. Draai na 2 minuten het vlees op de andere kant en herhaal het kwartslag draaien na 2 minuten. Je hebt nu als het goed is 8 minuten gegrild en bij mijn rack van ongeveer 4 centimeter dik was dit perfect.
Laat het nog 5-10 minuten rusten zonder een aluminium folie er omheen. Zo houdt je de buitenkant knapperig en hij koelt niet heel veel af. Bestrooi op het laatst nog met flink wat peper.
Succes en eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- Iberico Racks
- Rozemarijn
- Peper en zout
INSTRUCTIES
Bereidt de Big Green Egg voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220-250°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Ik heb hiervoor mij gietijzeren rooster gebruikt. Vaak krijg ik de vraag of dit wel nodig is. Ja het scheelt echt als je een gietijzeren rooster gebruikt. Waarom? Doordat het rooster meer massa heeft behoudt het beter zijn warmte en er is meer contact oppervlak wat weer zorgt voor meer maillard reactie en dat betekent meer smaak.
Laat de Iberico buiten de koelkast minimaal een half uurtje op temperatuur komen. Bestrooi vervolgens met flink wat zout en de fijngesneden rozemarijn.
Leg het rack op de BBQ en sluit de deksel. Draai het vlees na 2 minuten een kwartslag. Zo krijg je een mooie grillruit. Draai na 2 minuten het vlees op de andere kant en herhaal het kwartslag draaien na 2 minuten. Je hebt nu als het goed is 8 minuten gegrild en bij mijn rack van ongeveer 4 centimeter dik was dit perfect.
Laat het nog 5-10 minuten rusten zonder een aluminium folie er omheen. Zo houdt je de buitenkant knapperig en hij koelt niet heel veel af. Bestrooi op het laatst nog met flink wat peper.