Special: Hoe gebruik je een Big Green Egg

door Mr. in the Kitchen
Big green egg Hoe gebruik je een big green egg Wat zijn de mogelijkheden van de Big Green Egg bge bbq kamado tips tip

Als je zover bent gekomen om een Big Green Egg aan te schaffen, dan vraag je je misschien af hoe gebruik je een Big Green Egg? Als je het eenmaal door hebt is het super makkelijk en kun je de Big Green Egg op een gegeven moment gaan gebruiken als bereidingstechniek. Ik heb mijn kennis vooral uit het boek Hete kolen van Leonard Ellenbaas en Jeroen Hazenbroek. Als je meer wilt weten over de mogelijkheden van de Big Green Egg kijk dan even bij deze special. Of hier als je wat meer wilt weten over het onderhoud van de Big Green Egg en deze over Big Green Egg accessoires.

Ik raad je aan om het boek van Leonard aan te schaffen, hij geeft veel informatie dat je nog verder zult helpen met de Big Green Egg. Verder heb ik enkele keren met Leo in de keuken mogen staan. Geweldig om te zien hoeveel passie deze man heeft. Ik beschrijf in deze special kort de basiskennis die nodig is om aan de slag te gaan. Ook geef ik je wat TIPS die je verder helpen met het gebruik van je Big Green Egg. Lees voor meer info het boek en ga vooral aan de slag met de Big Green Egg!

Wat is een Big Green Egg?

Een Big Green Egg is een kamado en dat is weer een keramische bbq. Hij heeft in vergelijking met een Weber meerwaarde door de manier van verwarmen. De vuurkorf staat los en is daardoor beter geïsoleerd. Hierdoor bespaar je op de brandstof. Het is een enorme massa (de medium weegt rond de 50 kg) die verwarmd wordt en houdt daardoor zijn warmte ook constanter. Door de manier van inrichting en de goed geïsoleerde deksel is er een betere verspreiding van warmte, wat zorgt voor gelijkmatigere garing.

Wat heb je allemaal nodig voor de Big Green Egg?

Ok je overweegt een Big Green Egg aan te schaffen maar wat heb je dan allemaal nodig? En hoe gebruik je een Big Green Egg? Laten we voorop stellen dat je met de basis al een heel eind komt, maar er zijn een aantal zaken die in mijn optiek onmisbaar zijn. Wil je hier een special over lezen kijk dan bij deze special over Big Green Egg accessoires.

 • Gietijzeren rooster: Ideaal voor het grillen van vlees. Het heeft een eigen anti aanbak laag. Heeft enorm veel massa en koelt niet snel af. Zorgt voor een mooie bruine grill ruit en daardoor voor meer smaak op het vlees.
 • Pizzasteen: Ideaal voor het bakken van pizza en brood. Op een kamado kun je temperaturen van 300ºC halen. Dit is een perfecte accessoire voor het bakken van pizza.
 • Conveggtor: Zorgt ervoor dat je indirect kunt verwarmen. Je plaatst hiermee een hitteschild waardoor datgene wat je op het rooster ligt niet direct boven de kooltjes komt te liggen. Je maakt eigenlijk een soort oven.
 • Pook: Voordat je gaat bbq’n kun je hiermee even door de kolen gaan. Hierdoorzakken de kleine stukjes houtskool naar beneden en kun je via de opening het as naar buiten halen. Ik verplaats hier ook mijn roosters mee als ze warm zijn. Je kunt ook een grid-lifter gebruiken maar is in mijn optiek niet nodig.
 • Staalborstel: Hiermee maak je het rooster schoon. Als het rooster nog warm is ga je er even met de borstel er overheen en het grootste gedeelte van de etensresten is hiermee verwijdert.
 • Kerntemperatuurmeter: Onmisbaar voor het bbq’n. Je wilt vlees vaak doorgaren tot een bepaalde temperatuur zodat je zeker weet dat de cuisson (garing) juist is. Meten=weten.
 • Tang+spatel: Met de tang kun je mooie stukken vlees beetpakken zonder dat je er in prikt. Prikken is funest voor vlees. Hierdoor wordt het taai en verliest het veel vocht. De spatel gebruik je om hamburgers of delicate stukken vlees/vis mee om te draaien.
 • Houtskool: Gebruik goede houtskool van bijvoorbeeld het eigen merk van Big Green Egg. Je betaald wat meer maar je krijgt dan ook grotere stukken houtskool en vaak met een smaakmelange door de gebruikte houtsoorten (Big Green Egg gebruikt vooral hickorey met eik).
 • Rookhout: Er zijn diverse vormen van rookhout. Ik gebruik meestal snippers omdat die in diverse smaken makkelijk verkrijgbaar zijn. Je kunt hier goed mee doseren en het is meestal afdoende. Wil je je product langer laten roken dan kun je het beste shunt gebruiken. Deze roken ongeveer 30 minuten en meer. Zoek een tabel op welk soort hout (eikenhout? pecan? peren? etc.) het beste past bij het product (gevogelte, varken, rund etc.) dat je gaat gebruiken

Hoe gebruik je een Big Green Egg?

Hieronder beschrijf ik de stappen die ik onderneem en geef ik tips waarom ik iets wel of niet doe.

 • Ga met je pook door de houtskool heen zo zakt het fijne as door het rooster
 • Vul je Big Green Egg met houtskool tot iets boven de onderste rand van de firering.
 • Open de onderste schuif en verwijder eventueel as van de vorige sessie
 • Leg je aanmaakblokjes op het houtskool (je hoeft ze niet te begraven). Bepaal aan de hand van welke temperatuur je wilt bereiken het aantal aanmaakblokjes.             1=100- 150ºC      2=150-250ºC            3= 250+ºC.
 • Voor langzaam garen op lagere temperatuur gebruik ik er altijd 1. Ga ik grillen gebruik ik er 2. Ga ik pizza bakken gebruik ik er 3
 • Laat de deksel open staan en wacht tot de aanmaakblokjes uit zijn en sluit de deksel. Dit is mijn manier. Je kunt als je wilt ook de deksel dicht doen
 • Zet de onderste schuif open (maar schuif wel het gaasje dicht). Houd rekening met welke temperatuur je wilt bereiken. 1 centimeter open voor temperatuur rond de 100ºC. 4 centimeter open voor temperatuur rond de 150-250 graden. Helemaal open voor temperatuur van 250+ºC
 • Als je met de onderste schuif hebt bepaald wat je wilt doen ga je met de bovenstemargrietschijf de temperatuur regelen. Ga je pizza bakken kun je de schijf helemaal open zetten. Ga niet de hele tijd grote verschuivingen maken maar sluit of open de margrietschijf iedere keer maar met een paar millimeter. Hierdoor krijg je geen temperatuurschommelingen en je zult zien dat het makkelijk te regelen is.
 • Je kunt nu de temperatuur op laten lopen tot gewenst. In principe is het perfect te regelen. Laat de temperatuur oplopen tot gewenst en sluit dan de margrietschijf naar de gewenste temperatuur
 • Wil je 100ºC  en deze is bereikt? Dan kun je de margrietschijf bijna helemaal dicht zetten.
 • Heb je een temperatuur 150-200ºC bereikt? Doe dan de margrietschijf iets meer dicht doen tot ongeveer 1 cm.
 • Heb je een temperatuur van 200-250ºC? laat de margrietschijf staan zoals die stond.
 • Wil je nu 200ºC en de temperatuur loopt op naar 210-220ºC? Sluit je de margrietschijf met een paar millimeter.
 • Kies nu of je de Big Green Egg voor directe warmte of indirecte warmte wilt gebruiken. En plaats voor indirecte warmte het hitteschild.

Ben je klaar? Sluit allebei de schuiven en de Big Green Egg zal binnen een 15 min gedoofd zijn.

Directe warmte of indirecte warmte?

Directe warmte: Je wilt iets gaan grillen boven een vuurspot. Dit kan van alles zijn zoals een stukje vlees of kip maar ook fruit.

Indirecte warmte: Je maakt van de Big Green Egg een oven door het hitteschild te plaatsen. Hierdoor is er geen direct contact van het product met de straling van het gloeiende houtskool. Door het plaatsen van het hitteschild neemt de temperatuur af in de Big Green Egg af met ongeveer 50ºC.  Als je het hitteschild gebruikt is het handig om een lekbak te plaatsen op het hitteschild. Dit vangt vet en andere spullen die van je product vallen op. Hierdoor blijft het hitteschild schoon en gaat het niet roken (of erger een flame up veroorzaken). Je kunt de lekbak eventueel vullen met water (beïnvloedt de luchtvochtigheid) of schoon zand en strooizout. Voor een uitgebreide uitleg verwijs ik je graag door naar mijn special over indirect op de Big Green Egg koken.

TIPS!

 • Gebruik bruine aanmaakbokjes gemaakt van geperst zaagsel. Dit is niet chemisch en veroorzaakt minder rook omdat het goed op brandt.
 • Zorg dat je rooster ook op temperatuur is. Mensen vergeten soms het rooster te plaatsen maar ook deze heeft even de tijd nodig om op temperatuur te komen. Deze zorgt uiteindelijk ook voor de smaak.
 • Als je rooksnippers gebruikt kun je deze het beste even 10 min weken in een bakje met water. Hierdoor verbranden ze niet direct.
 • Rookhout kun je ook weken met bier/wijn of een scheutje sterke drank.
 • Sluit altijd de deksel! Zo maak je tenminste gebruik van je duur betaalde Big green egg.
 • Vet regelmatig je gietijzeren rooster in met bij voorkeur een plantaardige olie. Doe dit aan het einde van je sessie of aan het begin met een prop keukenpapier.
 • Let op je draadje van de temperatuur meter. Deze gaat makkelijk kapot als het de kolen raakt of het rooster dat een hoge temperatuur heeft.
 • Brand af en toe je Big green egg schoon. Er valt ongetwijfeld wat van je product in de vuurkorf of je gietijzeren rooster is zo aangekoekt dat het borstelen geen zin meer heeft. Steek je Big Green Egg op naar een temperatuur van 300ºC en houd dit 30 minuten vast. Leg je gietijzeren rooster, pizzasteen en hitteschild er in en je zult zien het wordt schoon. Vergeet niet om je gietijzeren rooster daarna weer in te vetten.
 • Leeg na 4 a 5 sessies je vuurkorf en verwijder al het kleine grut aan houtskool. Dit zorgt voor een vermindering van je luchtcirculatie. Leg de grovere stukken apart. Deze kun je gewoon weer gebruiken.
 • Als je veel indirect op lage temperatuur hebt gegaard kan je Big Green Egg van binnen enorm vet en vies worden. Het wordt dan hoog tijd dat je deze schoon brand. Wil je weten wat ik bedoel? Kijk dan op het onderhoud van de Big Green Egg.
 • Wil je nog weten wat je nog meer kunt doen op jouw Big Green Egg? Kijk dan eens bij de Big Green Egg mogelijkheden.
 • Kijk eens rond op onze specials. Daar staan nog veel meer uitgebreide informatie omtrent het gebruik van een kamado.

Ik hoop dat je met deze special hoe gebruik je een Big Green Egg wat meer te weten bent gekomen over hoe je deze mooie kamado moet gebruiken. Schroom niet om tips die ik niet verteld heb met mij te delen. Ik zal deze netjes in mijn rijtje zetten.

Succes en wie weet word je net zo verslaafd als ik!

 

Deze recepten zijn ook lekker!