Hele tarbot op de BBQ met kruidenboter barbecue Big Green Egg grillen recept kruiden hele vis

Hele tarbot op de BBQ

door Mr. in the Kitchen

Al een tijdje stond deze mooie grote platvis op het wensenlijstje om te maken op de BBQ. De tarbot kan ontzettend groot worden en wel 25 kilo wegen! Wij hadden een exemplaar van bijna 3 kilo en dat zag er al heel imposant uit! Het vlees van de tarbot is heel stevig maar wel zacht van smaak en leent zich voor allerlei bereidingswijzen. Deze tarbot op de BBQ hebben wij met wat rookhout extra smaak gegeven en daarna rustig gegaard tot een mooi kerntemperatuur.

Wat heb je nodig?

  • 1 hele tarbot (vraag de visboer om deze alvast schoon te maken)
  • 50 gram boter
  • 2 tenen knoflook
  • bosje peterselie (en/of dragon)
  • peper en zout

extra nodig:

  • Rookhout (wij gebruikte beuk en eikenhout)

Hoe maak je deze tarbot op de BBQ?

Spoel de tarbot schoon onder kraan. Dep de vis droog en snij met een scherp mes diepe sneden in de vis. Een beetje lijnen maken zodat het vlees wat open komt te staan. Bestrooi de vis royaal met zout en peper.

Steek de BBQ aan. Als je aanmaakwokkel eenmaal is opgebrand kun je twee chunks rookhout toevoegen. Dit is genoeg voor het roken voor ongeveer een uur. Ik gebruikte hierbij een combinatie van beuk en eikenhout. Dit is een goede combinatie voor vis. Terwijl de chunks beginnen te roken kun je de BBQ ombouwen voor indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan eens op deze special over indirect op de Big Green Egg. Laat de temperatuur rustig oplopen tot 90-100°C. Zet vervolgens de schuiven van de BBQ bijna helemaal dicht. Gaar de vis tot deze een kerntemperatuur heeft van 56°C.

Smelt ondertussen in een steelpannetje de boter. Snij de knoflook fijn en fruit aan in de roomboter. Laat de boter en de knoflook even rustig garen. Snij de helft van de peterselie fijn en voeg deze toe aan de boter en zet het vuur uit.

Haal de tarbot van de BBQ en leg hem op een grote schaal, bord of plank. Schenk wat van de knoflookboter tussen het vlees van de vis en bestrooi met wat peterselie. Snij mooie porties van de vis en bestrooi deze met wat zout en peper en serveer met de knoflookboter.

Eet smakelijk!

Hele tarbot op de BBQ met kruidenboter barbecue Big Green Egg grillen recept kruiden hele vis

Tarbot op de BBQ

Al een tijdje stond deze mooie grote platvis op het wensenlijstje om te maken op de BBQ. De tarbot kan ontzettend groot worden en wel 25 kilo wegen! Wij hadden… Mr. BBQ Tarbot, BBQ, Vis European Print This
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • 1 hele tarbot (vraag de visboer om deze alvast schoon te maken)
  • 50 gram boter
  • 2 tenen knoflook
  • bosje peterselie (en/of dragon)
  • peper en zout

Instructions

Spoel de tarbot schoon onder kraan. Dep de vis droog en snij met een scherp mes diepe sneden in de vis. Een beetje lijnen maken zodat het vlees wat open komt te staan. Bestrooi de vis royaal met zout en peper.

Steek de BBQ aan. Als je aanmaakwokkel eenmaal is opgebrand kun je twee chunks rookhout toevoegen. Dit is genoeg voor het roken voor ongeveer een uur. Ik gebruikte hierbij een combinatie van beuk en eikenhout. Dit is een goede combinatie voor vis. Terwijl de chunks beginnen te roken kun je de BBQ ombouwen voor indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan eens op deze special over indirect op de Big Green Egg. Laat de temperatuur rustig oplopen tot 90-100°C. Zet vervolgens de schuiven van de BBQ bijna helemaal dicht. Gaar de vis tot deze een kerntemperatuur heeft van 56°C.

Smelt ondertussen in een steelpannetje de boter. Snij de knoflook fijn en fruit aan in de roomboter. Laat de boter en de knoflook even rustig garen. Snij de helft van de peterselie fijn en voeg deze toe aan de boter en zet het uur uit.

Haal de tarbot van de BBQ en leg hem op een grote schaal, bord of plank. Schenk wat van de knoflookboter tussen het vlees van de vis en bestrooi met wat peterselie.

Eet smakelijk!

0 reactie

Deze recepten zijn ook lekker!

Reageer