Het is alweer een tijd geleden dat wij wat hebben gepost. Dit komt voornamelijk omdat ik (Luuk) het ontzettend druk heb met de master die ik aan de Universiteit Leiden voltooi. Toch is er nog ruimte om af en toe een mooi gerecht neer te zetten en deze keer is dat een hele pompoen op de BBQ geworden. Alle credits hiervoor gaan naar een maat van mij: Willem. Hij bracht de inspiratie en samen hebben we een heerlijke maaltijd neergezet. Wij aten er met zijn vieren van en waren meer dan voldaan (maar er lag die dag wel nog meer lekkers op de BBQ).
Wat heb je nodig?
- 1 pompoen
- olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode ui
- 200 gram kastanje champignons
- 2 takjes salie
- 150 gram spinazie
- 100 gram geraspte pittige kaas
- 100 gram creme fraiche
- handje gedroogde cranberry’s
- peper en zout
optioneel: rookhout
Hoe maak je deze hele pompoen op de BBQ?
Maak de Big Green Egg gereed voor indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg.
Snijd het topje van de pompen af en hol de pompoen uit. Verwijder de zaadlijsten, zaadjes en los vruchtvlees. Smeer de buitenkant en het topje van de pompoen in met wat olijfolie.
Snijd de knoflook fijn samen met de ui. Snijd de champignons in vieren en snijd de blaadjes salie fijn. Verwarm een beetje olijfolie en wat roomboter in een koekenpan en fruit de ui en knoflook een paar minuten. Voeg vervolgens de champignons en salie toe en bak even aan. Zet het vuur hoog en voeg de spinazie toe en bak tot deze een beetje is geslonken.
Roer vervolgens de creme fraiche en de helft van de kaas door het groentemengsel en breng op smaak met flink wat peper en zout. Zet het vuur uit en roer als laatste de cranberry’s door het mengsel heen.
Stop nu de vulling in de pompoen en doe als laatste de overgebleven kaas er op. Zet het dakje weer op de pompoen en rooster deze in 30 tot 40 minuten tot deze zacht en gaar is geworden. Je kunt eventueel wat rookhout toevoegen voor extra BBQ smaak!
Serveer direct, eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 1 pompoen
- olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode ui
- 200 gram kastanje champignons
- 2 takjes salie
- 150 gram spinazie
- 100 gram geraspte pittige kaas
- 100 gram creme fraiche
- handje gedroogde cranberry's
- peper en zout
INSTRUCTIES
Maak de Big Green Egg gereed voor indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg.
Snijd het topje van de pompen af en hol de pompoen uit. Verwijder de zaadlijsten, zaadjes en los vruchtvlees. Smeer de buitenkant en het topje van de pompoen in met wat olijfolie.
Snijd de knoflook fijn samen met de ui. Snijd de champignons in vieren en snijd de blaadjes salie fijn. Verwarm een beetje olijfolie en wat roomboter in een koekenpan en fruit de ui en knoflook een paar minuten. Voeg vervolgens de champignons en salie toe en bak even aan. Zet het vuur hoog en voeg de spinazie toe en bak tot deze een beetje is geslonken.
Roer vervolgens de creme fraiche en de helft van de kaas door het groentemengsel en breng op smaak met flink wat peper en zout. Zet het vuur uit en roer als laatste de cranberry's door het mengsel heen.
Stop nu de vulling in de pompoen en doe als laatste de overgebleven kaas er op. Zet het dakje weer op de pompoen en rooster deze in 30 tot 40 minuten tot deze zacht en gaar is geworden.
Serveer direct, eet smakelijk!