Harissa BBQ rub

door Mr. in the Kitchen
Harissa BBQ rub Harissa kruiden Midden Oosten mr and ms in the kitchen

Met deze rub krijg je de echte authentieke Noord-Afrikaanse en Tunesische keuken in huis. Je kunt deze natuurlijk kant en klaar bestellen maar zelf maken is ook heel makkelijk! Harissa wordt veel gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken, met name in Algerije, Libië en Tunesië. Het wint ook aan populariteit in andere Arabische landen zoals Egypte, Marokko en Turkije. Het meest klassieke gebruik van harissa is in Merguez au Harissa, een pittige lamsworst met Harissa in een vers broodje. In Tunesië wordt Harissa gebruikt als smaakmaker bij couscous of vlees zoals lam of geit, bij vis of in een tajine-stoofpot met groenten. Ook als pittige rub te gebruiken op kip of biefstuk. Ik gebruikte de harissa BBQ rub voor deze heerlijke gegrilde lamskoteletten van de kamado geserveerd met harissa yoghurt!

Wat heb je nodig?

  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel gemalen koriander
  • 1,5 eetlepel zout
  • 1 eetlepel gerookte paprika
  • /1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel gedroogde munt
  • 1 eetlepel hele karwijzaadjes

Hoe maak je deze harissa BBQ rub?

Meng alle kruiden door elkaar. Je kunt er voor kiezen om de karwijzaadjes heel even een beetje te kneuzen in een vijzel of ze een beetje in een koekenpan (zonder olie) te roosteren voor wat extra smaak.

Deze recepten zijn ook lekker!