Zoals jullie misschien hebben gezien, ben ik inmiddels aan het bakken geslagen op de Big Green Egg. Vorige week maakte ik een geweldig Turks brood van de BBQ en deze keer heb ik mij gewaagd aan hamburgerbroodjes van de Big Green Egg. Ook deze keer is het niet heel lastig om ze te maken en heb ik er meer gemaakt dan ik nodig had. De andere heb ik ingevroren en kun je gemakkelijk, zonder verlies van kwaliteit, weer ontdooien. Het grote voordeel is dat je de hamburgerbroodjes naar jouw favoriete grootte kunt maken.
Wat heb je nodig voor 4 broodjes?
- 300 gram patentbloem
- 120 ml handwarm water (22-25°C)
- 40 gram gezouten roomboter
- 25 gram suiker
- 5 gram droge instant gist
- 5 gram zout
- 2 eieren (op kamertemperatuur)
- sesamzaadjes (wit en zwart)
extra nodig:
- bakpapier
- ronde bakplaat (ik gebruikte de bodem van een 30 cm brede springvorm)
Hoe maak je deze hamburgerbroodjes van de Big Green Egg?
Los de gist samen met een eetlepel van de suiker op in het handwarme water. Laat dit even zo staan en je zult zien dat er bubbeltjes ontstaan. Smelt in een steelpannetje de boter en zorg dat deze niet te heet wordt. De boter hoeft alleen gesmolten te zijn. Meng in een kom de bloem, de rest van de suiker en het zout. Meng in het bloemmengsel de boter, 1 ei en het water met de gist. Roer met een vork tot er een bal ontstaan om het daarna met de hand te kneden.
Kneed het deeg nu met je handen. Dit doe je door met de palm van je hand de bal deeg van je af te duwen. Hierbij scheurt het deeg dit is geen probleem. Rol het met dezelfde hand terug, vouw het vervolgens dubbel en draai het een kwartslag. Vervolgens duw je het deeg weer van je af etc. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten totdat je een mooi soepel deeg hebt. Dit kun je controleren door een vliesje te trekken van een deel van het deeg. Dit doe je door een klein balletje van het deeg te halen en deze op te rollen. Vervolgens duw je het balletje plat en trek je deze met vier vingers uit elkaar. Als het deeg niet scheurt en je er doorheen kunt kijken (zie foto) dan is deze goed. Scheurt het deeg direct ga dan nog even door met kneden.
Leg vervolgens de bal deeg in een met olie ingevette kom en dek deze af met een vershoudfolie. Laat op deze wijze het deeg een uur rijzen.
Haal daarna het deeg uit de kom en verdeel het in vier gelijke stukken. Rol van de stukken deeg een bal en breng deze op spanning door vanaf de bovenkant van de bal het deeg naar onderen te vouwen. Als je vier mooie bolletjes hebt kun je deze op een bakpapiertje leggen op een bakplaat. Bedek met een vershoudfolie en laat nog een keer een uur rijzen.
BBQ aan!
Breng ondertussen de Big Green Egg gereed voor indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 230°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect met de Big Green Egg.
Als de bolletjes een uur hebben gerezen kun je het eigeel van het tweede ei scheiden. Klop het eigeel in een kommetje los en smeer de bolletje goed in met wat eigeel. Bestrooi vervolgens met de sesamzaadjes.
Bak de hamburger broodjes op de bakplaat in de Big Green Egg in 10 tot 14 minuten mooi goudbruin. Mochten de broodjes niet zo mooi bruin worden kun je na 10 minuten de bovenste margrietschijf helemaal openzetten. Hierdoor stijgt de temperatuur.
Haal vervolgens de broodjes van de BBQ en laat deze afkoelen op een rooster. Als je ze gebruikt kun je de broodjes even roosteren op de BBQ voor het beste resultaat.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 300 gram patentbloem
- 120 ml handwarm water (22-25°C)
- 40 gram gezouten roomboter
- 25 gram suiker
- 5 gram gist
- 5 gram zout
- 2 eieren (op kamertemperatuur)
- sesamzaadjes (wit en zwart)
- extra nodig:
- bakpapier
- bakplaat (ik gebruikte een 30 cm brede taartvorm bodem)
INSTRUCTIES
Los de gist samen met een eetlepel van de suiker op in het handwarme water. Laat dit even zo staan en je zult zien dat er bubbeltjes ontstaan. Smelt in een steelpannetje de boter en zorg dat deze niet te heet wordt. De boter hoeft alleen gesmolten te zijn. Meng in een kom de bloem, de rest van de suiker en het zout. Meng in het bloemmengsel de boter, 1 ei en het water met de gist. Roer met een vork tot er een bal ontstaan om het daarna met de hand te kneden.
Kneed het deeg nu met je handen. Dit doe je door met de palm van je hand de bal deeg van je af te duwen. Hierbij scheurt het deeg dit is geen probleem. Rol het met dezelfde hand terug, vouw het vervolgens dubbel en draai het een kwartslag. Vervolgens duw je het deeg weer van je af etc. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten totdat je een mooi soepel deeg hebt. Dit kun je controleren door een vliesje te trekken van een deel van het deeg. Dit doe je door een klein balletje van het deeg te halen en deze op te rollen. Vervolgens duw je het balletje plat en trek je deze met vier vingers uit elkaar. Als het deeg niet scheurt en je er doorheen kunt kijken (zie foto) dan is deze goed. Scheurt het deeg direct ga dan nog even door met kneden.
Leg vervolgens de bal deeg in een met olie ingevette kom en dek deze af met een vershoudfolie. Laat op deze wijze het deeg een uur rijzen.
Haal daarna het deeg uit de kom en verdeel het in vier gelijke stukken. Rol van de stukken deeg een bal en breng deze op spanning door vanaf de bovenkant van de bal het deeg naar onderen te vouwen. Als je vier mooie bolletjes hebt kun je deze op een bakpapiertje leggen op een bakplaat. Bedek met een vershoudfolie en laat nog een keer een uur rijzen.
BBQ aan!
Breng ondertussen de Big Green Egg gereed voor indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 230°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect met de Big Green Egg.
Als de bolletjes een uur hebben gerezen kun je het eigeel van het tweede ei scheiden. Klop het eigeel in een kommetje los en smeer de bolletje goed in met wat eigeel. Bestrooi vervolgens met de sesamzaadjes.
Bak de hamburger broodjes op de bakplaat in de Big Green Egg in 10 tot 14 minuten mooi goudbruin. Mochten de broodjes niet zo mooi bruin worden kun je na 10 minuten de bovenste margrietschijf helemaal openzetten. Hierdoor stijgt de temperatuur.
Haal vervolgens de broodjes van de BBQ en laat deze afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk!