Hamburger met rode kool salade

Heerlijke iberico burger met spannende rode kool salade

door Mr. in the Kitchen
Hamburger met rode kool cole slaw coleslaw gebakken uien cheddar augurk burger

Een hamburger kunnen wij altijd wel waarderen! Zeker nu Jana steeds meer vlees is gaan eten en zij hamburgers stiekem eigenlijk heel lekker vind. Dat begrijp ik ook wel want waar kun je nou op tegen zijn als je zo een heerlijke Iberico burger op een broodje voorgeschoteld krijgt. Deze halen wij bij de Hanos en liggen in het diepvriesvak. Altijd handig als je even niet weet wat je moet maken in de avond! We maakten er deze keer een rode kool salade bij omdat je die wel met grote regelmaat ziet bij pulled pork maar niet zoveel bij hamburgers. Tijd voor een experiment dus! Voor inspiratie hebben wij gebruik gemaakt van het boek burgers van Laurentz Craane. Hij is drievoudig winnaar van de beste hamburger van Nederland. Bij deze onze versie van hamburger met rode kool salade!

Wat heb je nodig?

  • 4 burgers (wij gebruikten iberico burgers van de Hanos)
  • 4 hamburger broodjes
  • augurk
  • cheddar
  • 2 uien
  • 8 plakken bacon
  • 4 plakken cheddar
  • mayonaise, ketchup en mosterd

Voor de rode kool salade:

  • 100 gram rode kool
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1/2 eetlepel mayonaise
  • 1/2 teen knoflook
  • 2 theelepels limoensap
  • 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 2 takjes verse koriander fijn gesneden
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel verse peterselie
  • zout en peper

Hoe maak je deze hamburger met rode kool?

Steek de kamado aan en laat de temperatuur oplopen tot 220°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan deze special over direct grillen op de Big Green Egg.

Terwijl de kamado warm wordt kun je als eerste de bacon bakken. Als deze klaar is kun je in dezelfde koekenpan (zonder schoon te maken) een flinke klont boter smelten en de uien bakken op middelmatig vuur tot ze mooi zacht en bruin zijn. Neem hier de tijd voor! Die van ons hebben denk ik 15-20 minuten opgestaan. Eventueel kun je het vuur na 5 minuten wat zachter zetten.

Snij de rode kool zo fijn mogelijk. Meng in een kom de yoghurt, mayonaise, knoflook, limoensap, korianderzaad, koriander, chilipoeder, azijn. Proef en breng op smaak met wat zout. Vind je het te zuur? Dan kun je eventueel wat poedersuiker toevoegen. Voeg de rode kool en de peterselie toe en meng alles tot een mooi geheel. Proef en breng eventueel op smaak met een van de vele smaakmakers uit dit recept (limoensap? koriander? knoflook? zout?).

Maak voor de hamburgersaus een mengsel van 3 eetlepels mayonaise en 3 eetlepels ketchup. Voeg vervolgens een theelepel mosterd toe en proef of deze naar jouw smaak is. Wij vinden dit nog altijd een van de beste burgersausjes.

Snij de hamburgerbroodjes door de midden en stop ze in een broodrooster of leg ze op het rooster van de BBQ tot deze mooi goudbruin zijn.

Bak de burgers in gaar en doe de laatste minuut een plakje cheddar op de burger. Haal de burgers er vanaf en bouw jouw broodje op! Wij hebben die van ons opgebouwd met rode kool, augurk, bacon, burger uien en de saus.

Eet smakelijk!

Hamburger met rode kool cole slaw coleslaw gebakken uien cheddar augurk burger

Hamburger met rode kool

Print
Porties: 4 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 5.0/5
( 2 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • 4 burgers (wij gebruikten iberico burgers van de Hanos)
  • 4 hamburger broodjes
  • augurk
  • cheddar
  • 2 uien
  • 8 plakken bacon
  • 4 plakken cheddar
  • mayonaise, ketchup en mosterd
  • Voor de rode kool salade:
  • 100 gram rode kool
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1/2 eetlepel mayonaise
  • 1/2 teen knoflook
  • 2 theelepels limoensap
  • 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 2 takjes verse koriander fijn gesneden
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel verse peterselie
  • zout en peper

INSTRUCTIES

Steek de kamado aan en laat de temperatuur oplopen tot 220°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan deze special over direct grillen op de Big Green Egg.

Terwijl de kamado warm wordt kun je als eerste de bacon bakken. Als deze klaar is kun je in dezelfde koekenpan (zonder schoon te maken) een flinke klont boter smelten en de uien bakken op middelmatig vuur tot ze mooi zacht en bruin zijn. Neem hier de tijd voor! Die van ons hebben denk ik 15-20 minuten opgestaan. Eventueel kun je het vuur na 5 minuten wat zachter zetten.

Snij de rode kool zo fijn mogelijk. Meng in een kom de yoghurt, mayonaise, knoflook, limoensap, korianderzaad, koriander, chilipoeder, azijn. Proef en breng op smaak met wat zout. Vind je het te zuur? Dan kun je eventueel wat poedersuiker toevoegen. Voeg de rode kool en de peterselie toe en meng alles tot een mooi geheel. Proef en breng eventueel op smaak met een van de vele smaakmakers uit dit recept (limoensap? koriander? knoflook? zout?).

Maak voor de hamburgersaus een mengsel van 3 eetlepels mayonaise en 3 eetlepels ketchup. Voeg vervolgens een theelepel mosterd toe en proef of deze naar jouw smaak is. Wij vinden dit nog altijd een van de beste burgersausjes.

Snij de hamburgerbroodjes door de midden en stop ze in een broodrooster of leg ze op het rooster van de BBQ tot deze mooi goudbruin zijn.

Bak de burgers in gaar en doe de laatste minuut een plakje cheddar op de burger. Haal de burgers er vanaf en bouw jouw broodje op! Wij hebben die van ons opgebouwd met rode kool, augurk, bacon, burger uien en de saus.

 

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!