Ham op de BBQ: Smokey Goodness Style!

door Mr. in the Kitchen
Ham op de BBQ Big green Egg recept speenvarkenham

In aanloop naar de boekpresentatie van zaterdag 13 oktober mocht ik alvast twee recepten uit Smokey Goodness Winter posten. Dit boek is nu al hier te verkrijgen.  Deze keer is het de ham op de BBQ geworden! De foto uit het boek trekt gelijk je aandacht: een groot stuk vlees dat er ontzettend mooi uitziet. Dat wilde ik wel proberen te maken. Deze ham wordt in Amerika veel gemaakt met kerst of thanks giving. Omdat mijn zoontje jarig was afgelopen weekend heb ik deze ham op een broodje geserveerd als hapje. Mocht je nog wat over hebben? dan kun je dat prima op een broodje eten de dagen erna.

Zoals elk recept voeg je wat toe en doe je wat anders. Ik heb wel wat aanpassingen gedaan maar zal het origineel recept posten. Het recept gaat uit van een beenham van 3,5 kilo. Ik heb er eentje van 2,5 kilo gebruikt en deze was, in tegenstelling tot wat het recept zegt, niet voorgekookt. Degene die ik gebruikte was wel al gepekeld. Ik heb ook geen gebruik gemaakt van de Ginger Ale maar ik heb witbier gebruikt. Varieer met wat je leuk of lekker lijkt!

Wat heb je nodig voor deze Ham op de BBQ?

  • 1 speenvarkenham (3,5 kilo) voorgekookt (vraag aan jouw slager)
  • 20-30 kruidnagels

voor de pineaple-honey glaze:

  • 100 gram ongezouten boter
  • 300 ml sap van ananas (uit blik)
  • 200 ml ginger ale
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 100 gram honing
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 1 eetlepel chipotle-tabasco

Gegrilde ananas:

  • 12 ananasschijven
  • 1 rode peper
  • 1 bosui
  • 70 ml zonnebloemolie
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • zout en peper

extra nodig:

  • kerntemperatuurmeter
  • rookhout (appel of kersen) genoeg om 2 uur te roken
  • ovenschaal
  • lekbak
  • aluminiumfolie

Hoe maak je deze ham?

Bereid de BBQ voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 140°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.

Snijd ondertussen de zwoerd en het vet van de ham kruislings in. Prik in het midden van elke ruit een kruidnagel in de zwoerd en leg de ham in de ovenschaal.

Meng in een pan alle ingrediënten voor de pineapple-honey glazen en breng het geheel kort aan de kook. Giet de warme glaze over de ham, pak de schaal met ham goed in met aluminiumfolie en zet hem in de voorverwarmde BBQ. De ham zal nu stoven in de glazen en snel op kerntemperatuur komen. Schik na 2 uur het rookhout tussen de gloeiende kolen. Haal de ham uit de ovenschaal en zet een opvangbak op je deflector. Lepel om het kwartier de glaze uit de ovenschaal over het vlees terwijl je de ham rookt. gril de ham tot hij een kerntemperatuur heeft bereikt van 65°C. Dit duurde bij mijn ongeveer 2 uur.

Grill ondertussen de ananas op een andere BBQ of in een grillpan tot er mooie grillstrepen verschijnen. Meng in een kommetje de rode peper, bosui, olie en azijn. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Leg de ham op een schaal, schrik de gegrilde ananas ernaar en lepel daarover de dressing.

Eet smakelijk!

Ham op de BBQ Big green Egg recept speenvarkenham

Ham op de BBQ: Smokey Goodness Style!

Print
Porties: 4 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 5.0/5
( 1 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • 1 speenvarkenham (3,5 kilo) voorgekookt (vraag aan jouw slager)
  • 20-30 kruidnagels
  • voor de pineaple-honey glaze:
  • 100 gram ongezouten boter
  • 300 ml sap van ananas (uit blik)
  • 200 ml ginger ale
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 100 gram honing
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 1 eetlepel chipotle-tabasco
  • Gegrilde ananas:
  • 12 ananasschijven
  • 1 rode peper
  • 1 bosui
  • 70 ml zonnebloemolie
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • zout en peper

INSTRUCTIES

Bereid de BBQ voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 140°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.

Snijd ondertussen de zwoerd en het vet van de ham kruislings in. Prik in het midden van elke ruit een kruidnagel in de zwoerd en leg de ham in de ovenschaal.

Meng in een pan alle ingrediënten voor de pineapple-honey glazen en breng het geheel kort aan de kook. Giet de warme glaze over de ham, pak de schaal met ham goed in met aluminiumfolie en zet hem in de voorverwarmde BBQ. De ham zal nu stoven in de glazen en snel op kerntemperatuur komen. Schik na 2 uur het rookhout tussen de gloeiende kolen. Haal de ham uit de ovenschaal en zet een opvangbak op je deflector. Lepel om het kwartier de glaze uit de ovenschaal over het vlees terwijl je de ham rookt. gril de ham tot hij een kerntemperatuur heeft bereikt van 65°C. Dit duurde bij mijn ongeveer 2 uur.

Grill ondertussen de ananas op een andere BBQ of in een grillpan tot er mooie grillstrepen verschijnen. Meng in een kommetje de rode peper, bosui, olie en azijn. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Leg de ham op een schaal, schrik de gegrilde ananas ernaar en lepel daarover de dressing.

 

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!