Ben je op zoek naar een leuk recept van groente op de BBQ in een schaal? Dan ben je hier aan het goede adres. Deze groenteschotel op de BBQ vindt zijn oorsprong in het recept van de Provençaalse Tian. Hierbij worden de groenten netjes op een rijtje gelegd in een schaal en zo in de oven klaar gemaakt. Op Facebook zag ik een post van iemand voorbijkomen die daar ook een sausje bij had gedaan. Dit leek ons een leuk idee en zo maakten wij onze versie van deze Tian provencal.
Wat heb je nodig?
- 1 gele courgette
- 1 groene courgette
- 4 tomaten
- 1 aubergine
- 1/2 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 200 gram tomatenstukjes (half blik tomaten)
- 10 blaadjes basilicum
- verse kruiden (wij gebruikten rozemarijn, tijm en oregano)
- olijfolie
extra nodig:
- bakvorm voor op de BBQ
- optioneel: mandoline
Hoe maak je deze groenteschotel op de BBQ?
Bereid de BBQ voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 180-200°C. Wil je weten hoe ik dat doe voor de Big Green Egg? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg.
Maak eerst de saus door 1 teen knoflook en de halve rode ui fijn te snijden en vervolgens aan te fruiten in een steelpannetje. Voeg na een paar minuten de tomatenstukjes toe samen met de blaadjes basilicum. Breng op smaak met zout en peper en laat dit 10 minuten pruttelen.
Snij ondertussen de gele en groene courgette, aubergine en tomaten in dunne plakjes. Ik heb hiervoor onze mandoline gebruikt (kostte me bijna een vinger) maar dit kan natuurlijk ook heel makkelijk met een mes. Snij plakjes van 4 a 5 millimeter dik.
Voeg de tomatensaus in de bakvorm. Schik hier vervolgens de plakjes groenten op totdat het pannetje mooi vol zit.
Maak vervolgens een kruidenolie door 1 teen knoflook boven een kommetje met twee eetlepels olijfolie te raspen. Snij verse kruiden heel fijn. Wij hebben ongeveer 2 eetlepels fijngesneden verse kruiden gebruikt. Meng de kruidenolie goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Verdeel daarna de olie over de groenteschotel.
Bak de groenteschotel op de BBQ in ongeveer 40-45 minuten gaar.
Haal van de BBQ en serveer direct!
Eet smakelijk.
INGREDIËNTEN
- 1 gele courgette
- 1 groene courgette
- 4 tomaten
- 1 aubergine
- 1/2 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 200 gram tomatenstukjes (half blik tomaten)
- 10 blaadjes basilicum
- verse kruiden (wij gebruikten rozemarijn, tijm en oregano)
- olijfolie
- extra nodig:
- bakvorm voor op de BBQ
- optioneel: mandoline
INSTRUCTIES
Bereid de BBQ voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 180-200°C. Wil je weten hoe ik dat doe voor de Big Green Egg? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg.
Maak eerst de saus door 1 teen knoflook en de halve rode ui fijn te snijden en vervolgens aan te fruiten in een steelpannetje. Voeg na een paar minuten de tomatenstukjes toe samen met de blaadjes basilicum. Breng op smaak met zout en peper en laat dit 10 minuten pruttelen.
Snij ondertussen de gele en groene courgette, aubergine en tomaten in dunne plakjes. Ik heb hiervoor onze mandoline gebruikt (kostte me bijna een vinger) maar dit kan natuurlijk ook heel makkelijk met een mes. Snij plakjes van 4 a 5 millimeter dik.
Voeg de tomatensaus in de bakvorm. Schik hier vervolgens de plakjes groenten op totdat het pannetje mooi vol zit.
Maak vervolgens een kruidenolie door 1 teen knoflook boven een kommetje met twee eetlepels olijfolie te raspen. Snij verse kruiden heel fijn. Wij hebben ongeveer 2 eetlepels fijngesneden verse kruiden gebruikt. Meng de kruidenolie goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Verdeel daarna de olie over de groenteschotel.
Bak de groenteschotel op de BBQ in ongeveer 40-45 minuten gaar.
Haal van de BBQ en serveer direct!