Deze glutenvrije groene linzensoep met wortel is een variant op de linzensoep die mijn moeder maakt. Mijn variant is gemaakt met komijn, koriander en een heet pepertje. Ik maakte deze versie voor Luuk toen ik hem nog niet zo lang kende. Sindsdien is hij er gek op en staat deze soep vaak bij ons thuis op het menu. Vaak maken we dan een grote pan zodat we deze de volgende dag tijdens de lunch nog een keer kunnen eten. Het recept is glutenvrij, dus ideaal voor de bezoekers van dit blog die naar glutenvrije recepten zoeken. Wij aten deze soep met dit glutenvrije brood dat ik maakte.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 1 ui
- 1 grote teen knoflook
- 2 bouillonblokjes
- 200 gram groene linzen
- 2 stengels bleekselderij
- 4 kleine wortels
- 2 theelepels gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 rawit pepertje (optioneel want deze heeft wel pit)
- 400 gram tomatenblokjes (blik)
- 1200 ml heet water
- 2 – 3 eetlepels olijfolie/zonnebloemolie
Hoe maak je deze groene linzensoep met wortel?
- Verwijder de draden van de bleekselderij met een aardappelschilmesje. Snij de groene delen van de bleekselderij in dunne plakjes (ongeveer 1 cm dik).
- Schil vervolgens het buitenste laagje van de wortels met een dunschiller. Halveer ze in de lengte met een mes en snij ze in dunne plakjes.
- Snij de ui, knoflook en het pepertje fijn.
- Verhit in een grote pan de olie. Fruit op laag vuur de ui zacht in ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de knoflook, peper en kruiden toe en bak dit nog 1 minuut aan.
- Voeg vervolgens de wortel, bleekselderij en linzen toe en bak ze 2 minuten mee.
- Als laatste voeg je de bouillonblokjes en het water toe.
- Kook de soep zo’n 35 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg na 35 minuten de tomaten toe en kook de soep nog zo’n 10 minuten.
- De soep is klaar als de linzen zacht zijn.
INGREDIËNTEN
- 1 ui
- 1 grote teen knoflook
- 2 bouillonblokjes
- 200 gram groene linzen
- 2 stengels bleekselderij
- 4 kleine wortels
- 2 theelepels gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 rawit pepertje (optioneel)
- 400 gram tomatenblokjes (blik)
- 1200 ml heet water
- 2 - 3 eetlepels olijfolie/zonnebloemolie
INSTRUCTIES
- Verwijder de draden van de bleekselderij met een aardappelschilmesje. Snij de groene delen van de bleekselderij in dunne plakjes (ongeveer 1 cm dik).
- Schil het buitenste laagje van de wortels met een dunschiller. Halveer ze in de lengte met een mes en snij ze in dunne plakjes.
- Snij de ui, knoflook en het pepertje fijn.
- Verhit in een grote pan de olie. Fruit op laag vuur de ui zacht in ongeveer 5 minuten. Voeg de knoflook, peper en kruiden toe en bak dit nog 1 minuut aan.
- Vervolgens voeg je de wortel, bleekselderij en linzen toe en bak ze 2 minuten mee.
- Voeg de bouillonblokjes en het water toe.
- Kook de soep zo'n 35 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg na 35 minuten de tomaten toe en kook de soep nog zo'n 10 minuten.
- De soep is klaar als de linzen zacht zijn.