Griekse pita broodjes pitabrood pita Grieks zelf maken mr and ms in the kitchen

Griekse Pita broodjes

door Mr. in the Kitchen

Voor de pulled lamb van deze week maakten we ook heerlijke Griekse pita broodjes om de pulled lamb in te serveren. Nooit gedacht dat het zo eenvoudig was om heerlijke pita broodjes te maken. De laatste tijd zijn we lekker bezig op het gebied van brood bakken en deze pita broodjes passen hier mooi bij. Helaas voor Jana zijn deze niet glutenvrij.

Wat heb je nodig voor 8 broodjes?

  • 7 gram instant gist
  • 230 ml handwarm water (22-25°C)
  • 8 gram suiker
  • 400 gram bloem
  • 8 gram zout
  • olijfolie

extra nodig:

  • vershoudfolie

Hoe maak je deze Griekse pita broodjes?

Meng het gist en de suiker met het water. Laat het een paar minuten staan. Op deze wijze wordt het gist geactiveerd en zie je belletjes ontstaan.

Meng in een kom die ruim genoeg is de bloem met het zout. Voeg een eetlepel olijfolie toe. Meng vervolgens het water met de gist en suiker in de kom met een vork totdat er een deegbal ontstaat. Haal de bal uit de kom en kneed deze op je, met bloem bestoven, werkbank tot een soepel deeg. Voeg wat bloem toe als het mengsel te nat is. Kneed het deeg ongeveer 10 tot 12 minuten tot je een mooi deeg hebt. Je kunt dit controleren door een vliesje te trekken. Haal een balletje van het deeg ter grootte van een flinke knikker. Trek deze uit elkaar totdat er een vliesje ontstaat. Als het vliesje heel blijft en je er bijna doorheen kunt kijken zit je goed (zie foto).

vliesje trekken brood vlies gluten deeg mr and ms in the kitchen

Doe het deeg in een met bloem bestoven kom. Doe wat extra bloem op het deeg en sluit de kom af met een vershoudfolie. Zet het deeg voor 2 uurtjes weg tot deze mooi gerezen is en verdubbelt in omvang.

Haal vervolgens het deeg uit de kom en maak er een lap van die je in acht stukken kunt verdelen. Ik snij het deeg altijd eerst door de helft en vervolgens weer door de helft en daarna nogmaals. Op deze wijze krijg je ongeveer gelijke grootte stukken deeg.

Rol vervolgens het deeg met een deegroller voorzichtig uit op een met bloem bestoven werkbank. Niet te hard drukken en het hoeft geen platte pizza te worden. Je wilt een deeg van ongeveer een halve tot 1 centimeter dik hebben. Je komt uit op een pita met een doorsnede van ongeveer 20 centimeter.

Zet daarna een pan op het vuur met een klein beetje olijfolie. Bak de Griekse pita broodjes in een paar minuten per kant mooi bruin. Er ontstaan wat bellen als het goed is.

Bewaar onder een theedoek.

Lekker met Griekse tzatziki 

0 reactie

Deze recepten zijn ook lekker!

Reageer