Griekse mixed grill van de BBQ

door Mr. in the Kitchen
Griekse mixed grill van de BBQ Big Green Egg kamado barbecue Grieks griek lams lamsvlees kip bifteki souvlaki

Om een reeks van heerlijke Griekse recepten af te sluiten komen we aan bij de Griekse mixed grill van de BBQ! Hierbij hebben we verschillende lekkere recepten tegelijkertijd gemaakt. Zoals deze kip souvlaki, bifteki en lamskoteletten. Wij serveerden het geheel met natuurlijk een zelfgemaakte tzatziki, tomatenblokjes en dun gesneden rode ui. Rens en zijn vriendje waren er dol op (en ik ook natuurlijk!)

Wat heb je nodig voor 4-6 personen?

Lamskoteletten:

  • 6-8 lamskoteletten
  • 100 ml olijfolie
  • 1 grote teen knoflook (of twee kleine)
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1/2 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel verse tijm
  • 1 eetlepel verse rozemarijn
  • geraspte schil van 1/2 citroen
  • 2 eetlepel citroensap

Bifteki:

  • 500 gram gehakt ( combinatie van lams/rund/varkens, ik gebruikte half-om-half)
  • 1 ui
  • 1 rijpe tomaat
  • paneermeel (ik gebruikte panko)
  • 1 teen knoflook
  • 1 ei
  • 2 eetlepels peterselie
  • 1,5 eetlepel verse oregano (of 1 gedroogde)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 gram feta

Kip:

  • 500 gram kippendijen
  • 50-100 ml olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 laurierblaadjes

Voor er bij:

Hoe maak je deze Griekse mixed grill van de BBQ?

Begin een paar uur van tevoren:

Maak een marinade voor de lamskoteletten door de olie met de rest van de ingrediënten te mengen. Doe de lamskoteletten in een diepvrieszak en doe daar de marinade bij. Probeer zoveel mogelijk lucht er uit te halen en knoop het zakje dicht. Op deze wijze zit de marinade overal. Leg de lamskoteletten minimaal 2 uur weg in de koelkast.

Rasp voor de bifteki of snij de ui heel fijn. Verwijder de zaadlijsten van de tomaat en snij het vruchtvlees in hele kleine blokjes. Rasp vervolgens de teen knoflook. Meng het gehakt, de knoflook, ui, tomaat, ei, peterselie, oregano en olijfolie in een kom. Breng het geheel op smaak met flink wat zout en peper en voeg een paar eetlepels paneermeel toe. Kneed het goed door elkaar en voeg paneermeel toe totdat het niet meer te nat is. Als het de juiste verhouding heeft zet je het weg in de koelkast.

Snij voor de kipspiesjes overtollige stukjes vet weg van de kippendijen en maak stukjes die ongeveer even groot zijn. Meng de olie met twee geraspte tenen knoflook, de oregano, paprikapoeder, citroensap. Verkruimel de laurierblaadjes boven het mengsel. Doe de kipblokjes in een diepvrieszakje en voeg daar de marinade aan toe.  Leg de kip weg voor minimaal 2 uur in de koelkast.

BBQ aan!

Bereid de Big Green Egg of een andere kamado voor op directe warmte. Wil je weten hoe ik dit doe voor de Big Green Egg? Kijk dan hier. Laat de temperatuur oplopen tot ongeveer 220-240°C. Ik heb gebruik gemaakt van het gietijzeren rooster dat ideaal is voor het grillen van vlees. Belangrijk is om het rooster, ten tijde van het opwarmen van de BBQ, ook geplaatst te hebben. Hierdoor warmt het rooster goed heet op, waardoor het vlees mooi dichtschroeit.

Haal vervolgens het gehakt uit de koelkast en vorm ongeveer 8 gelijke delen. Druk dit op een bord plat tot ongeveer 0,5 cm dikte. Leg hier een dun plakje feta op en vouw de bifteki dicht. Zorg dat de naden op elkaar aansluiten. Je hebt nu een flink aantal kleine bifteki’s

Rijg hierna de kipblokjes losjes op een spies, als je ze aandrukt dan duurt garen ze niet zo snel en niet gelijkmatig.

Ik heb ze kleiner gemaakt als op deze foto, maar zo krijg je een goed beeld hoe het er uit ziet.

Gril de bifteki in 14 minuten gaar. Ik heb de bifteki 3 keer gedraaid zodat er een mooie gelijke garing ontstaat. Haal de bifteki van de BBQ en serveer direct. Bestrooi vervolgens de lamskoteletten met wat zout en grill ze in ongeveer 2-3 minuten per kant mooi rosé. Draai eventueel halverwege een kwartslag zodat je een mooie grilruit krijgt. Gril de kip in ongeveer 10 minuten gaar.

Serveer vervolgens met dun gesneden rode ui, tomatenblokjes, partje citroen, tzatziki en pita brood. Lekker met de Griekse salade.

Griekse mixed grill van de BBQ Big Green Egg kamado barbecue Grieks griek lams lamsvlees kip bifteki souvlaki

Griekse mixed grill

Print
Porties: 4-6 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 4.7/5
( 21 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • Lamskoteletten:
  • 6-8 lamskoteletten
  • 100 ml olijfolie
  • 1 grote teen knoflook (of twee kleine)
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1/2 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel verse tijm
  • 1 eetlepel verse rozemarijn
  • geraspte schil van 1/2 citroen
  • 2 eetlepel citroensap
  • Bifteki:
  • 500 gram gehakt ( combinatie van lams/rund/varkens, ik gebruikte half-om-half)
  • 1 ui
  • 1 rijpe tomaat
  • paneermeel (ik gebruikte panko)
  • 1 teen knoflook
  • 1 ei
  • 2 eetlepels peterselie
  • 1,5 eetlepel verse oregano (of 1 gedroogde)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 gram feta
  • Kip:
  • 500 gram kippendijen
  • 50-100 ml olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 laurierblaadjes
  • Voor er bij:
  • zelfgemaakte tzatziki.
  • Griekse salade
  • rode ui
  • 6 tomaten
  • citroen
  • Griekse pita

INSTRUCTIES

Begin een paar uur van tevoren:

Maak een marinade voor de lamskoteletten door de olie met de rest van de ingrediënten te mengen. Doe de lamskoteletten in een diepvrieszak en doe daar de marinade bij. Probeer zoveel mogelijk lucht er uit te halen en knoop het zakje dicht. Op deze wijze zit de marinade overal. Leg de lamskoteletten minimaal 2 uur weg in de koelkast.

Rasp voor de bifteki of snij de ui heel fijn. Verwijder de zaadlijsten van de tomaat en snij het vruchtvlees in hele kleine blokjes. Rasp vervolgens de teen knoflook. Meng het gehakt, de knoflook, ui, tomaat, ei, peterselie, oregano en olijfolie in een kom. Breng het geheel op smaak met flink wat zout en peper en voeg een paar eetlepels paneermeel toe. Kneed het goed door elkaar en voeg paneermeel toe totdat het niet meer te nat is. Als het de juiste verhouding heeft zet je het weg in de koelkast.

Snij voor de kipspiesjes overtollige stukjes vet weg van de kippendijen en maak stukjes die ongeveer even groot zijn. Meng de olie met twee geraspte tenen knoflook, de oregano, paprikapoeder, citroensap. Verkruimel de laurierblaadjes boven het mengsel. Doe de kipblokjes in een diepvrieszakje en voeg daar de marinade aan toe.  Leg de kip weg voor minimaal 2 uur in de koelkast.

BBQ aan!

Bereid de Big Green Egg of een andere kamado voor op directe warmte. Wil je weten hoe ik dit doe voor de Big Green Egg? Kijk dan hier. Laat de temperatuur oplopen tot ongeveer 220-240°C. Ik heb gebruik gemaakt van het gietijzeren rooster dat ideaal is voor het grillen van vlees. Belangrijk is om het rooster, ten tijde van het opwarmen van de BBQ, ook geplaatst te hebben. Hierdoor warmt het rooster goed heet op, waardoor het vlees mooi dichtschroeit.

Haal vervolgens het gehakt uit de koelkast en vorm ongeveer 8 gelijke delen. Druk dit op een bord plat tot ongeveer 0,5 cm dikte. Leg hier een dun plakje feta op en vouw de bifteki dicht. Zorg dat de naden op elkaar aansluiten. Je hebt nu een flink aantal kleine bifteki's

Rijg hierna de kipblokjes losjes op een spies, als je ze aandrukt dan duurt garen ze niet zo snel en niet gelijkmatig.

Gril de bifteki in 14 minuten gaar. Ik heb de bifteki 3 keer gedraaid zodat er een mooie gelijke garing ontstaat. Haal de bifteki van de BBQ en serveer direct. Bestrooi vervolgens de lamskoteletten met wat zout en grill ze in ongeveer 2-3 minuten per kant mooi rosé. Draai eventueel halverwege een kwartslag zodat je een mooie grilruit krijgt. Gril de kip in ongeveer 10 minuten gaar.

Serveer vervolgens met dun gesneden rode ui, tomatenblokjes, partje citroen, tzatziki en pita brood. Lekker met de Griekse salade.

 

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!