Er is iemand bij ons thuis die helemaal weg is van Grieks eten. Mijn zoontje Rens vindt tzatziki super en het vlees zoals deze bifteki vindt hij ook geweldig! Op verzoek van hem deze keer een Griekse Kofta van de BBQ met tzatziki gemaakt. Eigenlijk is dit een heel lekker gerecht en ook nog eens goedkoop en eenvoudig om te maken. Ik merk dat wij thuis al snel naar speciale stukken vlees grijpen terwijl het dit ook heel goed eten is. Wij worden in ieder geval blij van de frisse smaken. Voor de hoeveelheden van kruiden moet je echt ook zelf aanvoelen. Het is erg persoonlijk hoeveel je van alles er in doet maar ik denk dat het recept dat wij geven een mooie gebalanceerde hoeveelheid is.
Wat heb je nodig voor 8 kofta?
voor de kofta:
- 800 gram gehakt (ik heb deze bij de Turkse slager gehaald en gevraagd om vet (20%) gehakt anders wordt het droog)
- 2 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepels kaneel
- 3 theelepels gemalen komijn
- 2 theelepels gemalen koriander
- 2 kruidnagels fijngemalen of geraspt
- 2-3 tenen knoflook (afhankelijk van de grootte)
- 1 witte ui (geraspt)
- 3 eetlepels fijngesneden peterselie
- 3 eetlepels fijngesneden munt
- peper en zout
Voor er bij:
- Tzatziki
- Griekse Pita
- Tomaat
- Rode ui
Hoe maak je deze Griekse kofta van de BBQ?
Meng het gehakt met alle ingrediënten voor de kofta door elkaar. Breng goed op smaak met flink wat peper en zout. Hier mag je best ruim mee zijn want het is een flinke hoeveelheid. Wil je weten of de kruiden een beetje goed zijn? Maak dan een klein stukje van het mengsel klaar in een koekenpannetje. Proef en bedenk waar er nog meer van in mag. Wij hebben een “kinder” versie gemaakt en het niet te pittig gemaakt. Wil je dit wel voeg dan wat chilivlokken toe.
Kneed het gehakt door elkaar en vorm het tot een soort lange gehaktbal. Leg de kofta vervolgens minimaal een uur in de koelkast om op te laten stijven.
Bereid de BBQ voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen naar 180-200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan eens op deze special over direct op de Big Green Egg.
Haal de kofta uit de koelkast en rijg op een sateprikker. Vorm het gehakt mooi om de spies heen. Gril de kofta in ongeveer 12 minuten rondom mooi bruin en gaar. Haal van de BBQ en serveer met de tzatziki, Griekse pita, fijngesneden rode ui en tomaat.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 800 gram gehakt (ik heb deze bij de Turkse slager gehaald en gevraagd om vet (20%) gehakt anders wordt het droog)
- 2 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepels kaneel
- 3 theelepels gemalen komijn
- 2 theelepels gemalen koriander
- 2 kruidnagels fijngemalen of geraspt
- 2-3 tenen knoflook (afhankelijk van de grootte)
- 1 witte ui (geraspt)
- 3 eetlepels fijngesneden peterselie
- 3 eetlepels fijngesneden munt
- peper en zout
INSTRUCTIES
Meng het gehakt met alle ingrediënten voor de kofta door elkaar. Breng goed op smaak met flink wat peper en zout. Hier mag je best ruim mee zijn want het is een flinke hoeveelheid. Wil je weten of de kruiden een beetje goed zijn? Maak dan een klein stukje van het mengsel klaar in een koekenpannetje. Proef en bedenk waar er nog meer van in mag. Wij hebben een "kinder" versie gemaakt en het niet te pittig gemaakt. Wil je dit wel voeg dan wat chilivlokken toe.
Kneed het gehakt door elkaar en vorm het tot een soort lange gehaktbal. Leg de kofta vervolgens minimaal een uur in de koelkast om op te laten stijven.
Bereid de BBQ voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen naar 180-200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan eens op deze special over direct op de Big Green Egg.
Haal de kofta uit de koelkast en rijg op een sateprikker. Vorm het gehakt mooi om de spies heen. Gril de kofta in ongeveer 12 minuten rondom mooi bruin en gaar. Haal van de BBQ en serveer met de tzatziki, Griekse pita, fijngesneden rode ui en tomaat.