Griekse gehaktballetjes van de bbq langzaam gegaard

door Mr. in the Kitchen
Griekse gehaktballetjes van de bbq weber big green egg recept langzaam garen

Deze Griekse gehaktballetjes van de bbq zijn een variatie op de Moink balls die ik eerder heb gepost. De balletjes zijn langzaam gegaard en dit is een ontzettend lekkere manier van bereiden. Hierdoor blijft het gehakt zeer zacht maar is deze wel geheel gaar. Het roken geeft een extra touch aan het geheel. Ik serveer deze Griekse balletjes met een dipsaus van Griekse yoghurt met munt. Maken dus deze Griekse gehaktballetjes, ze zijn een ideaal hapje voor bij een feestje!

Wat heb je nodig voor 25 van deze Griekse gehaktballetjes?

Voor de balletjes gehakt:

  • 500 biologisch rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 tenen knoflook
  • 1,5 eetlepels gehakte peterselie
  • 1,5 eetlepels gehakte munt
  • 40 gram paneermeel
  • peper en zout
  • 1 handje houtsnippers (ik gebruikte hickory)

Voor de dipsaus:

  • 1 eetlepel citroensap
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel gehakte munt
  • theelepel honing
  • scheutje olijfolie
  • peper en zout

Hoe maak je deze gehaktballetjes?

Bereid je bbq voor op indirect garen en laat de temperatuur oplopen tot 100-120ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan hier. Week het handje rookhout in een kommetje met wat water.

Maak vervolgens de balletjes. Meng alle ingrediënten voor de balletjes in een kom en kneed even goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Maak daarna de dipsaus. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus door elkaar. Proef en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel wat honing of citroensap toe naar gelang je zelf lekker vind.

Als de bbq op temperatuur is kun je de houtsnippers in de vuurspot leggen. Plaats bij de Big green egg vervolgens de conveggtor en daarna het normale roestvrijstalen rooster. Leg vervolgens de balletjes op het rooster en gaar deze voor 1,5 uur.

Serveer de Griekse gehaktballetjes van de BBQ met de dipsaus.

Eet smakelijk!

.

Deze recepten zijn ook lekker!