Glutenvrije Wortel-tomatenquiche

door Ms. in the Kitchen
glutenvrije Wortel tomatenquiche

Vaak weten mensen niet hoe ze een goede glutenvrije quiche zelf kunnen maken. Het deeg is totaal anders als dat van een deeg met gluten. Het is vaak brokkelig en valt makkelijk uit elkaar. Belangrijke fase in het maken van deze quiche is het deeg laten rusten en koelen in de koelkast. Hierdoor wordt het beter behandelbaar. Je moet dit gewoon vaak proberen, en je kunt in ieder geval beginnen met deze glutenvrije wortel-tomatenquiche!

Ingrediënten voor de glutenvrije wortel-tomatenquiche (4 personen)

Voor de vulling:

  • 5 eieren (2 eidooiers gebruik je voor het deeg en de rest voor de vulling)
  • 400 gram wortels
  • 2 uien
  • 15 cherrytomaten
  • 1 handvol walnoten
  • 3 cm verse gember
  • 50 ml melk of ongezoete amandelmelk of rijstmelk
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 el olijfolie voor het bakken
  • zout en peper naar smaak
     

Voor het deeg:

Wil je het deeg niet zelf maken? Kies dan voor glutenvrij bladerdeeg. Dat kun je kopen in diverse supermarkten.

Serveer de glutenvrije quiche met een groene salade.

Zo maak je het deeg voor de glutenvrije wortel-tomatenquiche

Begin met het maken van het deeg voor de quiche. Voor het deeg heb je twee eierdooiers nodig. Bewaar het eiwit voor de vulling. Meng in een grote kom het meel met de olijfolie, eidooiers en zout. Voeg daarna water toe en meng het deeg goed met je handen. Maak er een bal van en wikkel deze in vershoudfolie en laat in de koelkast rusten.
Terwijl het deeg in de koeling ligt ga je verder met de vulling.

De vulling voor de quiche

Snij de uien grof, rasp de wortels en de verse gember. Bak vervolgens de uien enkele minuten op laag vuur in een pan met een scheutje olijfolie. Voeg vervolgens de wortels en verse gember toe aan de uien in de pan. Voeg de kurkuma en komijn toe. Bak het geheel op laag vuur nog zo’n 5 minuten. Verwijder de pan van het vuur en laat het iets afkoelen. Meng de eieren (3 eieren en de 2 overgebleven eiwitten) met de melk of ongezoete amandel- of rijstmelk in een grote kom. Voeg het ui-wortel-gember mengsel en de walnoten toe. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Haal het deel uit de koelkast en rol deze met een deegroller uit totdat je de volledige ovenschaal (inclusief randen) kan bedekken. Leg daarna het deeg in de siliconenovenschaal en druk zachtjes aan.
Als je geen siliconenovenschaal hebt vergeet dan niet je ovenschaal in te vetten met een beetje olijfolie of boter.
Prik vervolgens met een vork gaatjes in het deeg en bedek het deeg met aluminiumfolie en bak het deeg 10 minuten in de oven.

Haal vervolgens het deeg uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Giet de vulling in de ovenschaal.
Halveer de tomaten en bedek de vulling met de eieren.
Bak de quiche in 30-35 minuten af.

Tip: uitrollen van glutenvrij deeg gaat gemakkelijker als je dit bovenop bakpapier doet. Het voordeel hiervan is dat je het deeg eenvoudig samen met het bakpapier optilt en zonder breken verplaatst naar de ovenschaal.

Blijft het deeg plakken aan het aanrechtblad of het bakpapier, bestrooi een beetje glutenvrij meel uit over het aanrechtblad of op het bakpapier. Blijft het deeg plakken aan je deegroller, bestrooi dan het deeg met een beetje meel.

 

Deze recepten zijn ook lekker!