Glutenvrije pizza recept met tonijn, ansjovis en rucola

door Mr. in the Kitchen
glutenvrije pizza recept met tonijn rucola ansjovis pizza kaas

Dit glutenvrije pizza recept is een echte topper. Natuurlijk kun je met alle ingrediënten spelen en op de pizza doen wat je wilt maar wij vinden dit echt een lekkere combi. Het koste ons even wat moeite om een goede bodem te vinden maar dankzij Boom Geniet zonder Gluten is dit meer dan goed gelukt! Ik beleg mijn pizza met een mix van parmezaanse kaas en pizzakaas (gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt). Voorheen gebruikte ik altijd verse mozaralle maar buiten dat hier weinig smaak aan zit, zit er ook nog eens een hoop vocht in. Dit komt niet ten goede van je pizza en door dit mengsel krijg je de looks van een authentieke pizza en ook nog eens smaak!

Ingrediënten voor 1 grote pizza

Het deeg

  • 250 gram basismix
  • 7 gram droge gist
  • 1 eetlepels husk (wordt ook wel psylliumvezels genoemd)
  • 1 eetlepels poedersuiker
  • 225 ml handwarm water
  • 1 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout

extra nodig: bakpapier

Voor de topping:

  • tomatensaus kant en klaar of zelf gemaakt
  • 2 blikjes tonijn
  • 1 blikje ansjovis
  • 1 rode ui
  • olijven (wij gebruikten Kalamata)
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 50 gram pizzakaas
  • handje rucola
  • peper en zout

Glutenvrije pizza recept maken doe je zo!

Los de gist en suiker op in het water. Door de suiker wordt het gist geactiveerd en gaat het bubbelen. Dit wil je hebben! Meng nu de husk, bakpoeder en zout met de basismix. Als de gist is gaan bubbelen kun je dit, samen met de olie, door het droge mengsel doen en mengen. Ik heb hiervoor mijn kitchenaid gebruikt. Nu krijg je een nat deeg. Het is geen deeg zoals een deeg met gluten. Er zit geen echte binding in en je kunt het niet uit elkaar trekken. Dit is even wennen en je hoeft echt niet meer basismix door het mengsel heen te doen want dan wordt het uiteindelijk te droog en te hard.

Laat vervolgens het deeg minimaal een half uurtje afgedekt rijzen op een warme plek. Verdeel het deeg in drie porties. Bestrooi een bakpapier met een deel van de basismix en doe hiervan ook wat op het deeg en je deegroller. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om het deeg te hanteren.

Beleggen!

Warm de oven voor met de hete lucht stand op 250°C.

Rol de pizza uit op een bakpapiertje op je werkbank tot je een mooie dunne bodem hebt. Beleg met een beetje tomatensaus en bestrooi met de beiden kazen. Leg hierop de tonijn en een aantal ansjovisfilets. Snij de ui in ringen en leg deze eromheen samen met de olijven.

Schuif de pizza met het bakpapier van je werkbank op je bakplaat. Bak de pizza in ongeveer 10 minuten gaar. Kijk even of de  bodem mooi gebruind is en de kaas lekker bubbelt.

Haal vervolgens de pizza uit de oven en bestrooi met wat peper en zout en een handje rucola blaadjes.

Eet smakelijk!

glutenvrije pizza recept met tonijn rucola ansjovis pizza kaas

glutenvrije pizza recept

Print
Porties: 1 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 5.0/5
( 1 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • Het deeg:
  • 250 gram basismix
  • 7 gram droge gist
  • 1 eetlepels husk (wordt ook wel psylliumvezels genoemd)
  • 1 eetlepels poedersuiker
  • 225 ml handwarm water
  • 1 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • extra nodig: bakpapier
  • Voor de topping:
  • Tomatensaus kant en klaar of zelf gemaakt
  • 2 blikjes tonijn
  • 1 blikje ansjovis
  • 1 rode ui
  • olijven (wij gebruikten Kalamata)
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 50 gram pizzakaas
  • handje rucola
  • peper en zout

INSTRUCTIES

Los de gist en suiker op in het water. Door de suiker wordt het gist geactiveerd en gaat het bubbelen. Dit wil je hebben! Meng nu de husk, bakpoeder en zout met de basismix. Als de gist is gaan bubbelen kun je dit, samen met de olie, door het droge mengsel doen en mengen. Ik heb hiervoor mijn kitchenaid gebruikt. Nu krijg je een nat deeg. Het is geen deeg zoals een deeg met gluten. Er zit geen echte binding in en je kunt het niet uit elkaar trekken. Dit is even wennen en je hoeft echt niet meer basismix door het mengsel heen te doen want dan wordt het uiteindelijk te droog en te hard.

Laat vervolgens het deeg minimaal een half uurtje afgedekt rijzen op een warme plek. Verdeel het deeg in drie porties. Bestrooi een bakpapier met een deel van de basismix en doe hiervan ook wat op het deeg en je deegroller. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om het deeg te hanteren.

Beleggen!

Warm de oven voor met de hete lucht stand op 250°C.

Rol de pizza uit op een bakpapiertje op je werkbank tot je een mooie dunne bodem hebt. Beleg met een beetje tomatensaus en bestrooi met de beiden kazen. Leg hierop de tonijn en een aantal ansjovisfilets. Snij de ui in ringen en leg deze eromheen samen met de olijven.

Schuif de pizza met het bakpapier van je werkbank op je bakplaat. Bak de pizza in ongeveer 10 minuten gaar. Kijk even of de  bodem mooi gebruind is en de kaas lekker bubbelt.

Haal vervolgens de pizza uit de oven en bestrooi met wat peper en zout en een handje rucola blaadjes.

 

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!