Glutenvrije pizza tonijn met artisjok en ansjovis

door Mr. in the Kitchen
Glutenvrije pizza met tonijn zonder gluten pizza bodem

Sinds wij eindelijk weten hoe we een glutenvrije pizza bodem moeten maken staat pizza bij ons regelmatig op het menu. Het heeft lange tijd geduurd en vele verwoede pogingen om een recept te vinden en uiteindelijk bood Jan-Willem van de Boom uitkomst. Op de Big Green Egg flavour fair kregen wij van hem een masterclass en mochten wij het recept van hem delen. Jan-Willem gebruikt in zijn boek Boom geniet zonder gluten een basismix voor veel van zijn recepten. Met deze basismix kun je van alles maken. Erg leuk boek! Nu dus een glutenvrije pizza met tonijn. Ben je op zoek naar een andere variant? Kijk dan eens bij deze glutenvrije pizza met salami. Ook erg lekker!

Wat heb je nodig?

Voor het deeg:

  • 250 gram basismix
  • 7 gram droge gist
  • 1 eetlepels husk (wordt ook wel psylliumvezels genoemd)
  • 1 eetlepels poedersuiker
  • 225 ml handwarm water
  • 1 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout

extra nodig: bakpapier

Voor de topping:

  • tomatensaus kant en klaar of zelf gemaakt
  • 2 blikjes tonijn
  • 1 blikje ansjovis
  • potje artisjokken
  • olijven (wij gebruikten Kalamata)
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 50 gram pizzakaas
  • bosje basilicum
  • olijfolie
  • peper en zout

Glutenvrije pizza met tonijn!

Los de gist en suiker op in het water. Door de suiker wordt het gist geactiveerd en gaat het bubbelen. Dit wil je hebben! Meng nu de husk, bakpoeder en zout met de basismix. Als de gist is gaan bubbelen kun je dit, samen met de olie, door het droge mengsel doen en mengen. Ik heb hiervoor mijn kitchenaid gebruikt. Nu krijg je een nat deeg. Het is geen deeg zoals een deeg met gluten. Er zit geen echte binding in en je kunt het niet uit elkaar trekken. Dit is even wennen en je hoeft echt niet meer basismix door het mengsel heen te doen want dan wordt het uiteindelijk te droog en te hard.

Laat vervolgens het deeg minimaal een half uurtje afgedekt rijzen op een warme plek. Verdeel het deeg in drie porties. Bestrooi een bakpapier met een deel van de basismix en doe hiervan ook wat op het deeg en je deegroller. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om het deeg te hanteren.

Beleggen!

Warm de oven voor met de hete lucht stand op 250°C.

Rol de pizza uit op een bakpapiertje op je werkbank tot je een mooie dunne bodem hebt. Beleg met een beetje tomatensaus en bestrooi met de beiden kazen. Leg hierop de tonijn, een aantal ansjovisfilets, stukjes artisjok en wat olijven.

Schuif de pizza met het bakpapier van je werkbank op je bakplaat. Bak de pizza in ongeveer 10 minuten gaar. Kijk even of de  bodem mooi gebruind is en de kaas lekker bubbelt.

Haal vervolgens de pizza uit de oven en bestrooi met wat olijfolie, peper en zout en een handje fijngesneden basilicum.

Eet smakelijk!

Glutenvrije pizza met tonijn zonder gluten pizza bodem

Glutenvrije pizza met tonijn

Print
Porties: 1 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 5.0/5
( 1 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • Het deeg
  • 250 gram basismix
  • 7 gram droge gist
  • 1 eetlepels husk (wordt ook wel psylliumvezels genoemd)
  • 1 eetlepels poedersuiker
  • 225 ml handwarm water
  • 1 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • extra nodig: bakpapier
  • Voor de topping:
  • tomatensaus kant en klaar of zelf gemaakt
  • 2 blikjes tonijn
  • 1 blikje ansjovis
  • potje artisjokken
  • olijven (wij gebruikten Kalamata)
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 50 gram pizzakaas
  • bosje basilicum
  • olijfolie
  • peper en zout

INSTRUCTIES

Los de gist en suiker op in het water. Door de suiker wordt het gist geactiveerd en gaat het bubbelen. Dit wil je hebben! Meng nu de husk, bakpoeder en zout met de basismix. Als de gist is gaan bubbelen kun je dit, samen met de olie, door het droge mengsel doen en mengen. Ik heb hiervoor mijn kitchenaid gebruikt. Nu krijg je een nat deeg. Het is geen deeg zoals een deeg met gluten. Er zit geen echte binding in en je kunt het niet uit elkaar trekken. Dit is even wennen en je hoeft echt niet meer basismix door het mengsel heen te doen want dan wordt het uiteindelijk te droog en te hard.

Laat vervolgens het deeg minimaal een half uurtje afgedekt rijzen op een warme plek. Verdeel het deeg in drie porties. Bestrooi een bakpapier met een deel van de basismix en doe hiervan ook wat op het deeg en je deegroller. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om het deeg te hanteren.

Beleggen!

Warm de oven voor met de hete lucht stand op 250°C.

Rol de pizza uit op een bakpapiertje op je werkbank tot je een mooie dunne bodem hebt. Beleg met een beetje tomatensaus en bestrooi met de beiden kazen. Leg hierop de tonijn, een aantal ansjovisfilets, stukjes artisjok en wat olijven.

Schuif de pizza met het bakpapier van je werkbank op je bakplaat. Bak de pizza in ongeveer 10 minuten gaar. Kijk even of de  bodem mooi gebruind is en de kaas lekker bubbelt.

Haal vervolgens de pizza uit de oven en bestrooi met wat olijfolie, peper en zout en een handje fijngesneden basilicum.

 

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!