In het begin van onze relatie heb ik een aantal verwoede pogingen gedaan om glutenvrije pizza te maken voor Jana. Jana is namelijk dol op pizza maar sinds zij van haar arts geen gluten meer mocht eten had ze nooit meer een pizza gegeten. Ik gunde haar natuurlijk een heerlijke pizza, maar al mijn pogingen hiervoor hebben alleen maar ellendige pizza’s opgeleverd. De bodem kwam nooit in de buurt van een normale pizza, smaakte als karton of was gewoon niet gaar te krijgen. Toen er een restaurant in Den Haag kwam die goede pizza’s maakte was het euvel verholpen, maar sinds wij in Berkel en Rodenrijs wonen is dat niet echt meer een optie. Totdat wij op de Big Green Egg flavour fair een cursus van Jan-Willem van der Boom hebben gekregen hoe je glutenvrije pizza bodem kunt maken. Sindsdien blijkt glutenvrije pizza maken helemaal niet moeilijk. Wij hebben gevraagd of wij het recept mochten posten en dit was geen probleem. Super bedankt Jan-Willem!
Jan-Willem gebruikt in zijn boek Boom geniet zonder gluten een basismix voor veel van zijn recepten. De basismix bestaat uit 500 gram rijstmeel, 500 gram tapiocameel en 500 gram kikkererwtenmeel. Als je deze maakt heb je dus genoeg om 9 pizza’s te maken!
Wat heb je nodig voor ongeveer drie middelgrote pizza’s?
- 500 gram basismix
- 15 gram droge gist
- 2 eetlepels husk (wordt ook wel psylliumvezels genoemd)
- 2 eetlepels poedersuiker
- 450 ml handwarm water
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
extra nodig: bakpapier
Glutenvrije pizza bodem maken doe je zo!
Los de gist en suiker op in het water. Door de suiker wordt het gist geactiveerd en gaat het bubbelen. Dit wil je hebben! Meng nu de husk, bakpoeder en zout met de basismix. Als de gist is gaan bubbelen kun je dit samen met de olie door het droge mengsel doen en mengen. Ik heb hiervoor mijn kitchenaid gebruikt. Nu krijg je een nat deeg. Het is geen deeg zoals een deeg met gluten. Er zit geen echte binding in en je kunt het niet uit elkaar trekken. Dit is even wennen en je hoeft echt niet meer basismix door het mengsel heen te doen want dan wordt het uiteindelijk te droog en te hard.
Laat vervolgens het deeg minimaal een half uurtje afgedekt rijzen op een warme plek. Verdeel het deeg in drie porties. Bestrooi een bakpapier met een deel van de basismix en doe hiervan ook wat op het deeg en je deegroller. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om het deeg te hanteren.
Rol de pizza uit op je werkbank tot je een mooie dunne bodem hebt. Beleg met jouw favoriete ingrediënten (bijvoorbeeld deze pizza tonijn) en maak de perfecte glutenvrije pizza!
Succes!
INGREDIËNTEN
- 500 gram basismix
- 15 gram droge gist
- 2 eetlepels husk (wordt ook wel psylliumvezels genoemd)
- 2 eetlepels poedersuiker
- 450 ml handwarm water
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
INSTRUCTIES
Los de gist en suiker op in het water. Door de suiker wordt het gist geactiveerd en gaat het bubbelen. Dit wil je hebben! Meng nu de husk, bakpoeder en zout met de basismix. Als de gist is gaan bubbelen kun je dit samen met de olie door het droge mengsel doen en mengen. Ik heb hiervoor mijn kitchenaid gebruikt. Nu krijg je een nat deeg. Het is geen deeg zoals een deeg met gluten. Er zit geen echte binding in en je kunt het niet uit elkaar trekken. Dit is even wennen en je hoeft echt niet meer basismix door het mengsel heen te doen want dan wordt het uiteindelijk te droog en te hard.
Laat vervolgens het deeg minimaal een half uurtje afgedekt rijzen op een warme plek. Verdeel het deeg in drie porties. Bestrooi een bakpapier met een deel van de basismix en doe hiervan ook wat op het deeg en je deegroller. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om het deeg te hanteren.
Rol de pizza uit op je werkbank tot je een mooie dunne bodem hebt. Beleg met jouw favoriete ingrediënten (bijvoorbeeld deze pizza tonijn) en maak de perfecte glutenvrije pizza!